Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:41 12 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani La final de februarie, se pregătește o răsturnare a conducerii politice a urbei tomitane

ro

12 Dec, 2024 17:00 1840 Marime text
Capturi din numărul 47 al ziarului „Dacia”. Foto: Arcanum

Constanța acum 100 de ani în ziarele vremii. Numărul 47 al ziarului „Dacia”, din 29 februarie 1924

  • Opoziția este pregătită să răstoarne conducerea politică a orașului
  • Gimnaziul de la Adamclisi continuă să primească subvenții
  • Preot implicat într-un accident feroviar la Medgidia
  • Notar acuzat că a schingiuit sătenii
  • Recidivist trimis Parchetului
  • Un nou proiect al legii chiriilor supus spre ratificare
  • Cine a participat la consfătuirea de răsturnare a comisiunii interimare
 
Numărul 47, ultimul din luna februarie, a apărut în ziua de 29, subiectul parabolei fiind unul familiar anului 2024: alegerile.
 
„Vrem alegeri la comune
Strigă cetățenii, toți...
Parcă nu-i chestie de urne.
Și la urne nu sunt hoți...”
 


Opoziția este pregătită să răstoarne conducerea politică a orașului
 
Constantin Irimescu anunță în editorialul „Alegeri la comună” faptul că partidele din opoziție au decis să se întrunească pentru a discuta situația politică și administrativă a Constanței. Politicienii plănuiau o campanie de răsturnare a regimului din acele vremuri de la Primărie. De asemenea, planul lor presupunea să răstoarne consiliul comunal și să alcătuiască un program edilitar pentru viitor.
„E destulă vreme de când trăim sub regimul excepțional al comisiilor interimare și al primarilor numiți, e timpul să revenim la legea din 1914 prin care cetățenilor li s-a dat dreptul și la noi în Dobrogea să-și aleagă gospodarii”, este de părere Constantin Irimescu.
 
„Cronica zilei” din acest număr propune o poveste al lui Ax Poni despre vremurile în care el și cu gașca lui de prieteni se îmbrăcau nonconformist.
 
Gimnaziul de la Adamclisi continuă să primească subvenții
 
În articolul „O punere la punct”, ziarul „Dacia” informează asupra faptului că prefectul județului Constanța, N. Negulescu, nu a suprimat subvențiile pe care satele din jurul comunei Adamclisi le acordau pentru susținerea gimnaziului din localitate.
 
Preot implicat într-un accident feroviar la Medgidia
 
Iată ce se prezintă în calupul de știri locale:
  • Accidentul preotului Săndulescu - Preotul Săndulescu din București, a fost eri victima unui accident de tren. Venind cu acceleratul vroind să coboare din mersul trenului în gara Medgidia, anterior i s-a agățat de bara vagonului, astfel că numitul preot a fost târât o bună porțiune, dea-lungul liniei, alegându-se cu contuziuni la cap și răni pe ambele mâini;
  • Isprăvile unui notar. O delegație de săteni la parchet - Eri după amiaza s’a prezentat la parchet o delegație de săteni din comuna Cicrăcci, reclamând pe notarul acelei comune Dumitru Baianu, care s’ar deda la acte abuzive și la schingiuiri împotriva sătenilor, împreuna cu delegația, s’a prezentat parchetului și săteanul Niculae Rizescu, oribil bătut de către notar.
  • În jurul prinderei excrocului Gheorghe Pletea – Am arătat la timp, că siguranța a prins pe excrocui Gheorghe Pletea. Acesta fiind înaintat parchetului, s’a constatat că numitul a mai fost condamnat la 5 ani închisoare pentru dezertare la inamic și un an pentru tâlhărie la drumul mare evadând apoi din arest. El a fost depus.
  • Deraierea de la Medgidia - Gara locala, a fost informata că astăzi dimineață, s’a produs în gara Medgidia, deraierea vagoanelor unui tren de marfă ce venea din Constanța. Deraierea se datorește defecțiunei macazului. O echipa de muncitori a plecat pentru deblocarea liniei.
  • Accidentul dela „Steaua Română“ - Lucrătorul Grigore Ceamian dela fabrica "Steaua Română" a fost isbit de un vagonet ce venea cu viteză pe linia din curtea fabricei. Numitul s’a ales cu două vertebre rupte. In stare gravă, a fost transportat la dispensarul corporației „Ovidiu“
 
În acest calup și-a făcut loc și textul semnat de Magda despre șezătoarea de la societatea „I.L. Caragiale”, care „ a întrecut așteptările”.
 
Constănțenii erau informați de la București că Guvernul Cafandaris din Grecia a obținut un vot de încredere.
 
Prima pagină se încheie cu enumerarea cetățenilor care trebuie să fie despăgubiți.
 
Cine a participat la consfătuirea de răsturnare a comisiunii interimare
 
Pagina a doua este deschisă de rubrica „Informațiuni”. Prezentăm următoarele evenimente:
  • Astfel dimineață a avut loc la București, un important consiliu de miniștri cu care ocazie de ministru de justiție a depus spre ratificare noul proect de lege al chiriilor.
  • O telegramă din Roma, anunță că M. S. Regina Maria a României a ajuns eri la Messina.
  • În vederea campaniei de răsturnare a actualei comsiuni interimare, a avut loc o consfătuire între delegații partidelor politice din localitate. Au asistat d-nii Al. Pileacu si I. Bentoiu din partea conservatorilor progresiști, C. Pariano din partea partidului national, Al. Constantinescu si Stețcu din partea partidului țărănesc, Teodoreacu-Valahu din partea partidului poporului și alții a căror nume ne scapă
  • Societatea Asistenta Publică din orașul Constanța, în scopul de a și mări fondurile de asistentă, pentru ajutorarea copiilor săraci, ce-l are sub ocrotirea sa, a proectat darea unui ceai dansant, cu tombolă, în ziua de 23 Martie 1924, orele 4 jum. p. m. la sala Cazinoului Comunal din acest oraș. Un bogat și bine asortat bufet, va sta la dispoziția onor. public asistent, pentru masa de sală. Prețul unui bilet 100 lei de persoană.
  • La șezatoarea de mâine seară ce se va ține la liceu d. avocat Aurel Vulpe va tine o conferință tratând despre „Psihologia barei”. Domnișoarele Frangopol și Stemany, precum și d. profesor Podanovsky, vor cânta diverse producțiuni muzicale.
  • In vederea ușor importante și prea necesare dispozițiuni ce trebue luate. d-nii ofițeri de rezervă membri ai comitetului „Uniunea Ofițerilor de Rezervă” secția Constanța sunt rugați ca joi 28 februarie a. c. orele 6 să fie prezenți la biroul d-lui avocet Belu din strada Vasile Alexandri No. 2.
  • Mâine dimineață va sosi vaporul „Regele Carol I” cu pasageri și mărfuri dela Pyreu și Cospoli.
  • Sâmbătă 1 Martie ora 11 seara va pleca vaporul «România» al S. M. R. cu pasageri și mărfuri pentru Iaffa-Alexandria.
  • D. Chirea V. Chiria este rugat a ne comunica adresa d-sale exactă, pentru a i se putea trimite ziarul regulat.
  • Aflăm cu plăcere că d-na Jianu soția amicului nostru d. Petre Jianu, cunoscut antreprenor din localitate, a dat naștere unui băiat. Atât mama cât și fiul se află perfect sănătoși. Transmitem fericiților părinți, felicitările noastre,
  • P. ION POPA este autorizat de administrația ziarului nostru a face controlul chitanțelor abonaților noștri din întreaga Dobroge, precum și a face orice fel de încasâri în numele ziarului nostru,
  • D-ra Elena Gheorghiu moașă și a mutat domiciliul din str. Traian No. 13 în str. Plevnei No. 13 bis colț va str. Mircea.
 
Tabloul spectacolelor și al reclamelor rămâne similar cu cel întâlnit în numerele anterioare.
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Citește și:
Constanța acum 100 de ani „Jos impozitele”, strigătul redacției „Dacia” după măririle colosale adoptate de stat

ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

Constanța acum 100 de ani Ziarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit

Constanța acum 100 de ani România după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

Constanța acum 100 de ani Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii