Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:04 15 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Luna februarie 1925 în presa vremii (II)

ro

14 Apr, 2025 17:00 830 Marime text
  • Prezentarea, în două ediții distincte, în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“ dintr-o săptămână.
  • Avem în vedere săptămâna 10-15 februarie 1925.
  • În ediția de astăzi prezentăm textele referitoare: Ironii și subtilități în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimente sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
 
În ediția de astăzi avem în vedere, în continuarea ediției precedente, săptămâna 10-15 februarie 1925, de marți până duminică (ziarul „Dacia“ nu publică ediția de luni în această săptămână), urmând a prezenta: Ironii și subtilități în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimente sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
 
Ironii și subtilități în rânduri satirice
 
Ziarul dobrogean  „Dacia“ prezintă în fiecare ediție, în antetul primei pagini, fie o satiră, fie o parabolă, abordând teme de interes pentru constănțeni și nu numai, de la acea vreme:
 
 
  • „Probabil că şi cerul s-a ridicat împotriva poporului român, chinuit de atâtea lipsuri. I-a hărăzit o ec-lipsă. De altfel, asistăm de mult la eclipsierea bogăţiilor ţării: de când liberalii, vâr-colacii în buzunarele lor“. (ediția de marți, 10 februarie 1925)
  • „Bicow preşedintele Bolşeviciei roşii, anunţă o amnistie generală. Probabil că, ruşii au învăţat de la «ai noştri» că o amnistiere, e mai simpatică decât o executare“. (ediția de miercuri, 11 februarie 1925)
  • „Comuniştii arestați la Văcăreşti, se află în a 15-a zi a grevei de foame. Dacă greva comuniştilor este de nevoie, în schimb guvernul cu legile sale economice a împus-o ţării de bună voie.“ (ediția de joi, 12 februarie 1925)
  • „Doi profesori universitari vor sosi din America, ca să studieze starea sanitara din România. Trecând prin Constanţa numai, vor rămâne credem, destul de lămuriţi“.( ediția de vineri, 13 februarie 1925)
  • „Regimul pâinei integrale, a dat roade fericite. Astăzi, toată lumea, mănâncă numai franzelă... integrală“. (ediția de sâmbătă, 14 februarie 1925)
  • „Rusia e din nou ameninţată cu foametea. Să facă şi ruşii un regim de pâine integrală. Atunci poate foamea va fi mai puţin resimţită.“ (ediția de duminică, 15 februarie 1925)
 
 
Cultură, educație și evenimente sociale locale
 
„Casa de citire Ion Creangă“. În sala cinematografului „Majestic“, a avut loc prima şezătoare a „casei de citire «Ion Creang㻓, fondată în Constanța. Avocatul Bucur Constantinescu a făcut vorbire despre necesitatea şi scopul acestei „case“ pentru muncitorii constănţeni. C. Dimitriu-Codru a recitat din „Speranţă“, corul şcoalei Normale, de sub conducerea profesorului I. Moruzov a încântat audiența cu „câteva coruri bine reuşite“, iar un nepot al marelui Creangă, elevul Ţimiraş a citit un fragment din amintirile unchiului  său Ion Creangă.
 
„Balul comunității elliene“. Cotidianul „Dacia“ anunță că a avut loc „un frumos şi reuşit bal“, în salonul  „Elpis“, organizat de „comunitatea ellină din localitate“. Sala „splendid ornată“, cu ghirlande de flori, drapele internaţionale şi „scumpele covoare persiene“, a îmbogățit „tinereţea sufletească“ a participanților. Muzica militară, precum şi orchestra maestrului Moţăescu au întreţinut „într-un dans aproape continuu paşii“ selectei asistențe, până la 7 dimineaţa. „Balul comunităţii elline - unul dintre cele mai răuşite baluri - va rămâne multă vreme printre amintirile constănţenilor“.
 
„Hotărârile senatului universitar din Bucureşti“. Senatul Universității din Bucureşti, în ședința ținută sub preşedenţia rectorului Pangratti a adoptat mai multe hotărâri. Astfel că, ținând cont că asistentul universitar Marinescu-Slatina „era mereu în fruntea turburătorilor ordinei în Universitate“, acesta a fost demis. Studenţii Dănulescu şi Roşu „au fost eliminaţi din Universitate ca recidivişti. Ei fiind prinşi în momentele când agitau, şi-au cerut iertare şi au fost iertaţi, dar după aceasta au început din nou acţiunea lor dăunătoare ordinei“. Comitetul societăţii mediciniştilor a fost dizolvat din cauza conflictului cu profesorul Reiner. În fine, Senatul a luat cunoştinţă „de munca cinstită şi ordonată a d-lui prof. Reine“.
 
Constănțean, profesor universitar. Constănțeanul Dragoş Protopopescu a fost numit profesor universitar titular de limba engleză la Facultatea de litere din Cernăuţi
 
Spectacolele și filmele de la cinema. Aflăm că la Cinema „Regal“ au rulat „Doctorul șarlatan“, „La Curtea Imperială din Wiena“, Prater, 1914, „Ocoșatul de la Notre Dame de Paris“ după celebrul roman al lui Vidor Hugo, „Vânzătoarea de pâine“, după celebrul roman al lui Xavier de Montepin, „Frou Frou“ cu Gilberte de Garterys I. La Parcul Arena „Grand” au rulat „Qua-vadis“, Când era bunica fată“ și „Căderea Beresinei“' în șase acte. Între pauze FI. Mhtéeseu şi D’Ayeî vor cânta, balada „Taina Cinematografului“ inspirată de însăşi proprietarii parcului d. Tranulius.
 
Buletinul juridic
 
Polițe protestate. Aflăm că au apelat la polițele protestate, în perioada 3-9 februarie, următorii: Marin David, Ilie lonescu, Spiru V. Borova, L. Minasiean, G. Stamatiadi, I. Dirmtri, Ion D. Moscovic, Barbu Radu, Carol Hutsckmaker,. Th. Margean, Stelian Constantin, Radu N. Bageac, G. Caropol et Z. Zamfirescu, Hristu Pascalidi, Nicolae T. Calciu, Anton Papaianopol, Solomon Grunberg, Mişu I. Niţă, Chircor Seropian, A. Răşcanu, A. Murtaza, Petre Mureşi, Agrivopulosu, Sirosi losif, Wichelem Fritz, P. Atichidis, losif Siforescu, M. Zaharia, C. Peftită, Zamir Fotă, Xenofon Hagi Nicolau, Ilie lofein, Fliţeanu, Nicolae Petrescu, St. Georgescu Enge, Marica Patropol, Leon Oprahican, Miron Hacicordustan.
 
„Pioasa solemnitate pentru Dimitrie Alexandrescu“. În urma propunerii avocatului Constantin lrimescu, prodecanul baroului local, a avut, în sala de şedinţă a Curţii de Apel, o „pioasă solemnitate pentru pomenirea regretatului mare jurisconsultul Dimitrie Alexandrescu, decedat acum trei zile la Iaşi“. Au participat toţi magistraţii instanţelor din județ și numeroși avocaţi. Au ținut cuvântări Al. Anastasiu, preşedintele Curţii de Apel, procuror general Gh. L. Dimitriu, decanul G. Benderli.  
 
Dimitrie Alexandrescu a fost un strălucit jurist, profesor și magistrat. A fost procuror, judecător, avocat, consilier la Înalta Curte de Casație, secretar general al Ministerului de Justiție, deputat, senator, expert pentru Guvernul Bulgariei în comisia de codificare a dreptului civil, profesor de drept civil la Universitatea din Iași, decan al Facultății de Drept din Iași. Autor a numeroase volume de specialitate, „întemeietor al studiului comparat de drept in Romania” (M. Hacman), Dimitrie Alexandrescu rămâne un „pilon“ al literaturii juridice românești - în special a literaturii dedicate dreptului civil - din acea perioadă. Unele dintre cele mai semnificative teze ale sale sunt excelentele studiile comparative ale legislației civile românești cu dreptul roman, vechiul drept romanesc și cu legislația modernă din mai multe țări europene. (Tudorel Toader, Dan Constantin Mata, Ioana Maria Costea, „Dicționarul personalităților juridice românești“, ed. Hamangiu, 2008, București)
 
„Procesul Negulescu-Sarry“. Tribunalul Constanța, Secția I, este competent să judece acțiunea în justiție „de calomnie prin presă“ intentată de prefectul județului, N. Negulescu, împotriva lui C. N. Sarry, directorul ziarului „Dobrogea Jună“.
 
Completul de judecată este format din președintele Cicerone Rusescu, supleantul Virgil Andronescu, iar Ministerul Public este reprezentat de prim-procurorul Emilian Alexandrescu. Partea civilă a fost reprezentată de avocatul Hurmuz Aznavorian, iar inculpatul de avocatul Al. Gherghel.
 
După o scurtă deliberare, tribunalul a considerat impedimentele invocate ca fiind serioase și a amânat procesul pentru data de 23 februarie.
 
Promovare. Aflăm că Fedon Triandafil, ajutor de judecător al Ocolului rural Constanţa, „a reuşit cu succes Ia examenul de definitivat în magistratură“. Meritele distinsului magistrat „vor purta desigur treptele cele mai înalte ale carierei alese. Vechii dobrogeni se pot mândri cu fiii lor“.

„Cutava a fost achitat“. Miltiade Cutava, acuzat că după asasinarea fostutui prefect Manciu, ar fi făcut „apologia crimei săvârşită de studentul Zelea Codreanu“, a fost achitat. Completul de judecată a fost alcătuit din judecătorii Pulpol şi Viorescu, iar Ministerului Public a fost reprezentat de prim-procuror Em. Alexandrescu.
 
„Condamnarea directorilor ziarului «Marea Neagr㻓. Ziarul „Marea Neagră” este acuzat că a desfășurat o campanie împotriva avocatului Dan Alecu, care i-a acționat în justiție pe cei doi directori ai ziarului, Stelian Ștefănescu și Cruțiu Delăsăliște. Completul de judecată, alcătuit din judecătorii Stoian și V. Andronescu, i-a condamnat pe cei doi directori la 3 luni de închisoare și un leu despăgubiri civile. Procurorul Petrovid a reprezentat Ministerul Public.
 
Avocatul A. B. Plopul publică un articol de speccialitate intitulat „Evaluarea mărfurilor. O importantă jurisprudență a Înaltei Curţi de Casaţie“
 
În privința Știrilor internaționale ziarul „Dacia“ face vorbire despre mai multe subiecte, printre care: „Guvernul din Angora nu va accepta hotărârea ligii naţiunilor“, „Opoziţia greacă vrea să aducă chestiunea în adunarea Naţională “, „Resdi Bey la Angora“, „Grecia a răspuns la ultima nota a guverunul turc, „Rezultatul alegerilor din Jugoslavia“.
 
Publicitate
 
A doua pagină a fiecărei ediții a ziarului „Dacia“ este dedicată reclamelor. Pagina conține numeroase anunțuri, promovând afaceri locale. Iată detaliile reclamelor:
  • „Asigurarea Românească“ este o societate de asigurări cu sediul de strada Traian numărul 15 care oferă:  asigurări de viață, esigurări împotriva incendiilor și accidentelor  etc. Reprezentantul societății era G. Eliopol.
  • „Lama Pierre“ - „cea mai bună lamă de ras”.
  • „Țiglă format Marsilia – Olane și Solzi“ – Este vorba despre o societate cu sediul pe strada Al. Lahovary numărul 4, deținută de Albert Herscovici (probabil ?).
  • Compania Franceză de Navigație (Fabre Line), cu sediul pe strada Virgiliu numărul 1, colț cu bulevardul Elisabeta, la Agenția de Vapoare, oferea transport maritim cu navele „Braga” – cu plecare din Marsilia spre est, „Asia” – operând pe ruta Marsilia–Constantinopol.  
  • Doctorul Auerbach, absolvent al Facultății de Medicină din Paris, oferea consulații în afecțiunile pediatrice, la cabinetul de pe strada Mircea 60. Dr. R. Rosenblatt, specializat în afecțiuni pediatrice, oferea consultații în cabinetul de pe strada Ștefan cel Mare 51.
  • „Perfa“, „singurul magazin unde găseşti cadouri superbe pentru orice ocaziune precum şi tot ce este mai nou în acea stă branşă găsiţi numai, deținut de E. Merlaub (probabil?), avea sediul pe strada Carol 55.
  • Becuri „Osram“, disponibile la firma „Electrica“, cu sediul pe strada Petru Rareș numărull 8.
  • Dr. B. Tatarski, specializat în diferite terapii, cu cabinetul pe strada Remus Opreanu, nr. 12 bis, lângă Hotel Carol.
  • „Urania – Societate Anonimă de Asigurări și Reasigurări“ este o altă companie de asigurări, ce oferă polițe pentru accidente, viață și alte riscuri, cu sediul pe strada Al. Lahovary numarul 4. 
  • „Vizitați noul magazin de modă «La Principesa Elena»”. Este vorba despre un „magazin de modă“ de pe strada Ștefan Mihăileanu, numărul 38.  
  • „Cărbuni englezești Cardiff“. Reclamă pentru cărbune importat din Cardiff, vândut de P. Lulius & Fii, fost M. Embiricos & Co. cu sediul pe  strada Lascar Catargiu numărul 28.
  • „Steaua Română – Asigurări“. Companie de asigurări care oferă polițe pentru diverse domenii, cu sediul pe strada Lascăr Catargiu numărul 28.
  • „Lemne tăiate și cărbuni“. Reclamă la lemne și cărbuni de foc, probabil pentru uz casnic și industrial, de la depozitul de pe strada Miron Costin, vis-à-vis de Biserică.
  • „Asiguraţi-vă viaţa şi avutul la Agpicola“. O altă societate de asigurări, cu sediul în Piața Independenței numărul 10.
  • „Mai eftin ca oriunde“. Un magazin de rechizite cu sediul pe strada Al. Lahovary numărul 4.
 
Va continua.
 
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.



Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, respectiv dina nul 1925, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Proiectul „Constanța acum 100 de ani“), lansat în 2024, continuă în anul 2025, având același scop și folosind aceleași mijloace, însă sub o altă formă, spre a oferi cititorului o lectură cât mai plăcută. Pentru a întări utilitatea istorică și pentru a prezenta evenimentele sub o formă cât mai cuprinzătoare și structurată, în edițiile ce urmează vom prezenta cumulat mai multe numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, prezentând, de facto, câte o săptămână de activitate a cotidianul ante-menționat, deci o săptămână din viața urbei constănțene a anului 1925.
 
Pentru a facilita lectura, considerăm oportună prezentarea cronologică în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“, după cum urmează: într-o ediție vor fi integrate textele referitoare la Editorial, Politica și administrația locală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc), iar în altă ediție:  Ironii și subtilității în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimentele sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.

Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 


Citește și:

 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit

Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari