Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:16 26 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani O zi tristă în port - o moarte misterioasă, un incendiu de proporții și… un cufăr cu bijuterii furat

ro

26 Aug, 2024 17:00 284 Marime text
Capturi din numărul șapte al ziarului „Dacia”. Foto: Arcanum
  • Editorialul - tendințele unioniste între statele europene în contextual apariției revistei „La vie latine“.
  • „Crima grozavă a unei mame“ - nou-născut mort în zăpadă.
  • „Misterioasa moartea unui marinar. Crimă ori sinucidere“.
  • „Marele furt din statia Palaz“ cufărul cu bijuterii prețioase al unui comericiant turc, furat în stația Palaz.
  • „Venizelos a fost proclamat președinte al republicei grecești“.
  • alegererile pentru Camera de Comerț din Silistra au fost validate.
  • „Dezastrul din port“ - incendiu de mari proporții.
Pe 9 ianuarie 1924 apare numărul șapte al ziarului „Dacia“ de pe acest an. Semnat de colectivul redacției, acest număr debutează cu o parabolă, de data aceasta de dimensiuni mai mari:
 
„Anul ăsta, singuri «frații».
Chefuit-au, ca bogății.
Ceilalți, după ce-au urlat,
Cu dăsaga au umblat
 
Singuri doar averescanii
Au trecut prin mari strădanii.
N’au avut ce să împartă
Că li-i «staua» ruptă, spartă“.
 
Citește și: Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 
Prima pagina debutează, evident, cu editorialul semnat de fondatorul ziarului, Constantin Irimescu, intitulat „Presa mondială, presa latină“. Autorul aduce în discuție decizia Biroului prese latine de a edita o revisa „La vie latine“ care „fiind oglinda fidelă a întreagei prese latine, va sluji la stringerea legăturilor între jurnale care nu se cunosc între ele și care nu-și cunosc nici tendințele“. Mesajul subînțeles al autorului se referă la tendințele unioniste între statele europene, o idee relativ obișnuită după Primul Război Mondial, în contextul asigurării păcii.
 


„Cronica zilei“ este prezentată, după cum ne-am obișnuit, sub anonimat, autorul Ax. Poni prezentând articolul „Gerul“. În specificul său așa-zis comic, autorul prezintă o scenă de la o recepție personală, în cadrul căreia s-au întâmplat diverse evenimente „dezagreabile“.
 
Citește și: Atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
 
Următorul articol „Socoteala binefăcătorului“ ilustrează situația unui „biet sătean Stancu“ care în încercarea de a obține o sumă de bani, mai să cadă în plasa unui boier care intenționa să-l păgubească.
 
Crimă sau sinucidere?!
 
Nici în acest număr nu lipsesc știrile de-a dreptul terifiante. Într-una dintre ele „Crima grozavă a unei mame“ este relatată găsirea unui nou-născut mort în zăpadă pe strada Decebal în dreptul casei cu nr. 36, străda cu aceeși denumire astăzi. O altă știre „Misterioasa moartea unui marinar. Crimă ori sinucidere“ anunță decesul fochistului Vasile Secuianu. Valurile mării au scos la țărm în dreptul băilor „Duduia“, cadavrul acestuia, dar „nu s’a putut descoperi in ce împrejurări s'a înecat. E posibil ca la mijloc să fie o crimă și că răufăcătorii sa-l fi aruncat în mare“. Tragediile nu se opresc aici. Mai aflăm și despre „bătrânul Peteu Tenei, fost comerciant în orașul nostru, s-a sinucis eri bănd o soluție desodă caustică[…] Cauza actului disperatal bătrânului, este mizeria“. Colectivul redacțional aduce clarificări asupra decesului Anei Bartoș, prezentat în ediția trecută (LINK ACTIV). Astfel că noi descoperiri duc la posibiliatea unei crime și nu a unei sinucideri.
 
Cufăr cu bijuterii de la Istanbul furat în… Palazu
 
Marele furt din statia Palaz“ se intulează o altă știre. Este vorba de bijutierul Fazil Hanu din Constantinopol, astăzi Istanbul,  venit la Constanța, al cărui cufăr cu bijuterii prețioase a fost furat în stația Palaz. Poliția a constat că „indivizii Niculae Cazilu, N.Tănase și Chivu Bugeac, caris’au dat drept hamali, cu scop de a lua valiza cu bijuterii au urmărit pe negustor din gara de Nord în acest scop. Valiza prețioasă, a fost găsită intactă“.
 
Citește și: Proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
 
În continuarea urmăririi situației din Grecia, este anunțat faptul că „Venizelos a fost proclamat președinte al republicei grecești“. Dintr-o altă știre mai aflăm că alegererile pentru Camera de Comerț din Silistra au fost validate, iar solemnitatea instalării Camerei va avea loc pe 10 ianuarie 1924.
 
În plus, este anunțat faptul că „Refugiați creștini se pot întoarce în Turcia nu însă și refugiații politici turci“.
 
În scurta știre „Nenorocire în trenul de București“ aflăm că un tânăr soldat din regimentul de infanterie din Silistra, Luca Iosif, venit la Constanța pentru cumpărături, noaptea, „a alunecat de pe treapta unui vagon între roți alegându-se cu ambele mâini amputate“.
 
Incendiu de proporții în port
Una dintre știrile de amploare relatează despre „Dezastrul din port“. Astfel că, un teribil incendiu a mistuit vaporul „Dacia“ producând victime și pagube materiale de 50 de milioane de lei. Din declarațiile comericianutului Anghel și ale soției sale Iuliane, aflăm că intendentul Zaharia și marinarul Selejan Pavel ar fi decedat. La fața locului au sosit: comandor Popescu, căpitanul de port, inginer Erbiceanu, directorul porturilor maritime, Wesilowski, agentul serviciului maritim și, Ștefu și Gheorghiu, șefii poliției și de siguranță.
 
Rubrica „Mișcarea portului“ menționează vasele intrate în portul Constanța: „Braga“, „Bulgaria“, „Torotonia“, „M. F. N. 1. Mar P, „Louise Hemsi'h“, „M F. N. 2. Ion P.“, „Leopolis“, dar și cele care au ieșit din portul Constanța: „Monte Ossero“, „Balaton“ „Balderton“,„Ioanis“.
 
La „Informațiuni“ sunt prezentate câteva  știri de interes local:
  • Trasatlanticul „Braga” a sosit  din America un grup de 90 de ardeleni;
  • Din pricina lipsei de combustibil, vaporul „Regele Carol“ nu a putut îndeplini cursa până la Pireu, în locul acestuia va plecând cagobotul „Durostor“
  • Vasul „Regele Carol“ a remorcat de la Galipoli la Constantinopol, cargobotul „București“, „care din jos de combustibil rămăsese acel port“.
 
Programul spectacolelor este simular celui prezentat în edițiile trecute (LINK ACTIV), iar tabloul  reclamelor rămâne cel descris din numărul precedent al ziarului.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.

Citește și: Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI

Citește și:
 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari