Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:41 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Probleme familiare întâlnite și acum un secol. Sistemul de învățământ, pus în pericol de statul român

ro

06 Nov, 2024 17:00 1581 Marime text
Capturi din numărul 37 al ziarului „Dacia”. Foto: Arcanum
  • Primejdia abătută asupra învățământului
  • Călător mort după ce a căzut din tren
  • Sinuciderea unui ceferist
  • Copil dezbrăcat de o femeie
  • Cetățeni din Medgidia în vizorul Parchetului
  • Taxe pentru întreținerea bolnavilor la spitalul comunal
 
Duminică, 17 februarie 1924, ieșea de sub tipar numărul 37 al ziarului constănțean „Dacia”, cu un subiect politic... din Serbia, nu din țara noastră.
 
„Un bloc al opoziției s’a format,
Așa precum, demult am așteptat...
Dar, publicul să fie liniștit,
Că`s Serbia, nu la noi s`a `nfăptuit...”
 
Primejdia abătută asupra învățământului
 
Același Constantin Irimescu și-a pus semnătura pe editorialul acestui număr. Ideea materialului „Primejdia cea mare” pronește de la greva generală a profesorilor, pe care Irimescu o socotește ca fiind în defavoarea lor, pentru că, nelucrând, cadrele didactice nu își vor încasa nici măcar leafa insignifiantă. Atrage atenția că această acțiune le va face rău și lor, dar și școlarilor. Totuși, Constantin Irimescu trage semnalul de alarmă în privința statului, pe care îl numește „prost gospodar și încă mai prost tutor”. Autorul este de părere că școala ar trebui să fie autonomă și să iasă de sub dirijarea guvernanților.
 
Citește și: ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
 
Cititorilor li se aduce la cunoștință șitrea despre incidentul de pe vaporul sub pavilion olandez „Hera”. Citând ziarul „Journal d’Orient” din Constantinopol, „Dacia” informează că vaporul s-a scufundat în urma unei explozii. Descriind firul evenimentelor, totul a pornit de la un incendiu pe vaporul care transporta produse petrolifere. După ce focul a cuprins magazia de petrol și s-a produs explozia, echipajul a sărit în bărcile de salvare. Doi dintre aceștia, însă, nu au mai reușit să se salveze, iar căpitanul, la rândul lui, a rămas pe vapor, pierind în incendiu.
 


Călător mort după ce a căzut din tren
 
Următoarele știri sunt din plan local:
  • Groaznica nenorocire din trenul București – Constanța - în timp ce trenul de București, venea eri după amiază, spre Constanța, un călător căzu din mersul trenului peste o movilă de pietriș din stația Palaz, rămânând în nesimțire, cu craniul sfărâmat. Adus la spitalul comunal nefericitul a sucombat. Nu s-a putut stabili până în prezent identitatea.
  • Sinuciderea din port - Bătrânul ceferist Gh. Cocoș, domiciliat în stația Palaz, suferind de mai multă vreme de neurastenie, s-a sinucis eri după amiază, aruncându-se în mare în dreptul pavilionului regal din port. Cadavrul a fost scos după o oră și transportat la morgă.
 
Iată ce s-a scris în materialul „Plata despăgubirilor”:
 
„În urma articolelor semnate de d. C. Irimescu, cu privire la plata daunelor în județul Constanța, impedimentul iscat din pricina netrimiterii tablourilor de la Casa de gaj, fiind și el înlăturat. Ministerul de finanțe a dispus ca și în județul nostru să se plătească cota repartizată pentru dăunații din orașul și județul Constanța. Administrația financiară studiază modalitatea plaților. Putem afirma cu preciziune că plata efectivă va începe până în două săptămâni și că cei trei mii de dăunați din orașul nostru vor fi repartizați în grupuri de câte o sută pe zi, așa că în cel mult 30 de zile toți dăunații prevăzuți în state vor fi achitați. Anunțăm pe toți cei interesați că este inutil să facă petiții sau demersuri căci nu vor grăbi soluțiunea ci din potrivă o vor întârzia-o. „Dacia“ credincioasă îndatoririlor sale de ziar bine informat, îndată după ce d.L. Moscu directorul nostru, se va reîntoarce din București, cu o copie de pe statele alcătuite, va începe să publice numele dăunaților ce vor fi chemați, să li se achite cota parte. Toată lumea să citească «Dacia»”.
 
Citește și: Constanța acum 100 de ani Ziarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit
 
La rubrica „Cronica zilei” Ax. Poni povestește un spectacol. Titlul pus textului este „Dracii”.
 
Copil dezbrăcat de o femeie
 
Urmează un calup de trei știri, din care una este din Paris.
  • Spargerea din str. C. Vodă - Noaptea trecută hoții s'au introdus prin spargerea unui geam în locuința d-lui Leon Hitorian din str. Cuza Vodă furând haine și rufărie
  • Un copil desbrăcat pe stradă - D-na Elena lani Cristea, din str. Eroilor No. 15, a adus la cunoștința poliției, că un copil al d-sale aflându-se aseară pe strada Carol I a fost desbrăcat în întregime de o femeie necunoscută, care apoi a dispărut
  • Regruparea flotei engleze - Paris 16 — Din Malta se anunță că in momentul de față se procedează la o regrupare a flotelor engleze din oceanul Atlantic și din marea Mediterană. Escadra engleză din marea Mediterană va fi întârită și va reprezenta cea mai mare putere din această mare
 
În acest număr, poezia „Dureri” de la rubrica „Literare” este semnată de Allin.
 
„Dureri voi știți să-mi
prindeți corpul
Sâ-l desmierdați cu voluptate.
Sunteți stăpâne pe-al meu suflet
Și’n inima mea voi tronați.
 
Aș vrea să știu care vi-e scopul
De aveți atâta răutate.
Și-mi stați mereu în gând
și-n cuget...
Veni-va timpul sâ’ncetați ?
 
Vre’o milă nu simțiți voi oare.
De traiul meu atât de-amarnic
De chinul meu sau
de-a mea jale
De ce mereu mă torturați?
 
Vai, plâng lăsat în disperare
Și plânsul meu e chin zadarnic
Dureri!..., voi ce-mi eșiți în cale
Lăsați-mă vă rog… plecați...!”
 
Articolul „Dela șezătoarea de aseară” expune ce s-a întâmplat la Liceul „Mircea cel Bătrân” la a opta șezătoare literară și artistică. Avocatul Alex Șteflea a vorbit despre „Încercări de morală și justiție”. Grosu Renea a cântat la pian, Elvira Cristea, acompaniată de corul liceului a cântat o serenadă, iar directorul instituției Gh. Toma a încântat publicul cu o lectură
 
Citește și: Constanța acum 100 de ani România după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
 
Sunt aduse în atenția știrile din București „Explozia din Capitală” și „Un emisar al regaliștilor greci la București”.
 
Cetățeni din Medgidia în vizorul Parchetului
 
La categoria „Finanțe-Comerț-Economie”, articolul „Înstrăinare de avere pusă sub sechestru” vorbește despre acțiunea Parchetului împotriva moștenitorilor Draganof din Medgidia. Ei au înstrăinat averea lor pusă sub sechestru. De asemenea, comerciantul Iancu Mungiuris, cumpărător de bunuri sechestrate, a fost adus în fața instanței.
 
Știrile externe relatate sunt: „Ridicarea stărei de asediu din Germania” – Berlin; „Refomrarea sistemului de apărare a britaniei” – Londra și „Conferința internațională pentru limitarea înarmărilor navale” – Roma.
 
Și în acest număr se continuă dispozițiile generale și mijloacele prin care se dobândește naționalitatea română.
 
Taxe pentru întreținerea bolnavilor la spitalul comunal
 
Pagina a doua începe cu rubrica de „Informațiuni”:
  • Luni 18 Febr. ora 4 dimineața va sosi vaporul „România” al S. M. R. cu pasageri și mărfuri de la Alexandria-Iafa și Cospoli.
  • Eri după amiază a plecat vasul de salvare englez „King Legard” la punctul Carmen Sylva, pentru ca împreună cu remorcherul „G. N. F. 2” să lucreze la despotmolirea vasului „Cap Negro”.
  • Cu vaporul italian „Aventino” a sosit eri un nou transport de chibrituri pentru r. m. s.
  • Un dineu intim a fost oferit de dl Aik. Qhion prietenilor săi cu ocaziunea împlinirea a 40 ani. li urăm și pe această cale toate fericirile.
  • Se aduce la cunoștința membrilor corpului de contabili și experți contabili din Constanța că d. președinte Ilie Mecu fiind chemat la București în vederea inaugurării monumentului lui Eugen Carada, conferința sa și agapa ce urma să aibe loc Sâmbătă 16 Februarie se amână pentru Sâmbătă 25 Februarie,
  • Siguranța a înaintat poliției portului spre a fi expulzați pe Sabo Hassan și Marcu Mildon.
  • In sala restaurantului hotelului „Regnier", a avut loc aseară un banchet oferit de gruparea argentoienistă din localitate, d-lui Popovici Tașcă fost ministru,
  • In comisiunea de numiri, înaintări și mutări la primărie au fost numiți d-nii: consilier Dumitru Țimiraș din partea comisiunei interimare, d. Ion Focșa secretarul general membru de drept și d. D-trie Perjescu directorul serviciului ad-tiv, din partea funcționarilor.
  • La spitalul comunal s’au înființat taxe pentru întreținerea bolnavilor de 200, 120 și 20 lei pe zi. Pentru operațiuni se vor percepe taxele între 500 și 200 lei. Funcționarii publici se bucură de 50 la sută reducere,
  • Domnișoara Sabina Manea elevă la institutul „Maternitatea” din București, a fost numită moașe a spitalului comunal din localitate.
  • Un nou caz de scarlatină s-a declarat în oraș.
  • Dela 25 Februarie până la 5 Martie se va face controlul tuturor vehiculelor din oraș.
  • Expoziția Roman-Kober, se va închide cu începere de Luni 18 crt.
  • În curând la „Elpis”, Magda cu Agata Bîrsescu, Manolescu, Petre Sturza, Storiu și d-ra Rareș. Biletele la Comet
  • Atragem atenția abonaților noștri, a nu achita nici un fel de sume de bani individului Suliman Nasuria, numitul fiind reclamat de noi autorităților pentru abuz de încredere.
  • D-ra Elena Gheorghiu moașă și-a mutat domiciliul din str. Traian No. 13 în str. Plevnei No. 13 bis colț cu str. Mircea.
 
Citește și: Constanța acum 100 de ani Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol
 
Spectacolele anunțate și reclamele inserate sunt asemănătoare cu cele expuse în numărul anterior.
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.

Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari