Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:49 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea Digitală Astăzi, dublă sărbătoare în familia regală

ro

26 Mar, 2021 00:00 3239 Marime text
  • Principesa Margareta aniversează 62 de ani.
  • În urmă cu 140 de ani era proclamat Regatul României.
 
Astăzi, Majestatea Sa Custodele Coroanei și familia regală sărbătoresc alături de întreaga societate românească 140 de ani de la proclamarea Regatului României. Ziua de 26 martie este, totodată, ziua de naștere a Majestății Sale Margareta.
 
Prilej pentru a vă readuce în atenție biografia celei care în anul 1997 era desemnată Principesă Moștenitoare, zece ani mai târziu devenind Custodele Coroanei române.
În lucrarea „Familia regală a României și meleagurile călărășene”, pe care o puteți lectura online în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța, prof. Constantin Tudor și prof. Nicolae Țiripan prezintă scurte eseuri biografice ale membrilor Familiei Regale a României.
 

Primul lucru pe care îl învață în limba română este rugăciunea «Tatăl Nostru»
„Principesa Margareta s-a născut la Lausanne, în Elveția, pe 26 martie 1949. Este prima fiică a Regelui Mihai și a Reginei Ana. S-a născut în exil, după ce Regele Mihai a fost obligat să abdice în 1947. Își petrece primii ani din viață în Marea Britanie și Elveția, o copilărie simplă, fericită, nu foarte diferită de cea a altor copii. Este înconjurată de afecțiunea părinților, a bunicii sale, Regina Mamă Elena și a celor patru surori: Elena, Irina, Sofia, Maria.
 
Copil fiind, Principesa Margareta petrece lungi perioade de timp în Italia, la Regina Mamă Elena și multe vacanțe în Danemarca, la bunicii din partea mamei. Florența și Danemarca vor rămâne locurile copilăriei pentru care va păstra cele mai frumoase amintiri.
 
Despre România află din povestirile tatălui și bunicii sale, din fotografii. O impresionează de fiecare dată solemnitatea momentului în care Regele transmite de Anul Nou un mesaj pentru țară la Radio «Europa Liberă». Primul lucru pe care îl învață în limba română este rugăciunea «Tatăl Nostru», pe care Regele Mihai o spune fiicelor sale seară de seară, înainte de culcare.

 

CITEȘTE INTEGRAL CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

Principesa Margareta merge la școală în Italia, Elveția, apoi în Marea Britanie, la un internat. Întoarsă în Elveția la 14 ani, urmează Liceul Francez. Filosofia, spune Principesa Margareta, a fost una din materiile preferate în timpul liceului. Este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a Universităţii din Edinburgh, Scoţia.
 
Margareta, Custodele Coroanei, a fost implicată, înainte de 1989, în proiecte ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite şi al Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea
Agriculturii (IFAD). În august 1989, când devenea evident că ceva avea să se schimbe în sfârșit în Europa de Est, Principesa Margareta părăseşte Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a se dărui cauzei
României.
Sosește în țară pe 18 ianuarie 1990. În acelaşi an înfiinţează, împreună cu tatăl său, Regele Mihai I, Fundaţia «Principesa Margareta a României», dedicată sprijinirii bătrânilor şi tinerilor aflaţi în dificultăţi fizice sau materiale. Custodele Coroanei a însoţit pe Regele Mihai în turneele susţinute în 1997 şi 2002 pentru sprijinirea aderării României la NATO şi Uniunea Europeană.
 
La 21 septembrie 1996 se căsătorește cu actorul Radu Duda, care odată intrat în Casa Regală a României devine ASR Principele Radu. Din 2001, locuiesc la Palatul Elisabeta din Bucureşti, iar angajamentele lor publice se desfăşoară în capitală, în ţară şi în străinătate.
 
Principesa Margareta, Custodele Coroanei române, este Mare
Maestru al Ordinului Carol I (primind Colanul și Marea Cruce) și al
Ordinului Coroana României (Marea Cruce). A primit Marea Cruce a
Ordinului de Malta (2003), este Cavaler al «Legiunii de Onoare» a
Republicii Franceze(2009) şi a primit Marea Cruce a Ordinului «Sfânta
Isabel a Portugaliei» (2012). Este președintele Societății Naționale de
Cruce Roșie din România, președintele Fundației «Principesa
Margareta a României», președintele de onoare al Fundației
Atletismului Românesc și preşedintele «Asociaţiei pentru Dezvoltare
Durabilă Săvârşin»”.


#citeșteDobrogea - „Familia regală a României și meleagurile călărășene”,
 
Autori Constantin Tudor / Nicolae Țiripan
 
În urmă cu 122 ani, pe 15 septembrie 1898, pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura, la Constanța, Biblioteca Universală „Ovidiu”, prima bibliotecă publică din Dobrogea. Pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:

Palatul Elisabeta. Kira Hagi, alături de Principesa Margareta și Principele Radu: „M-am simțit ca într-un film din altă epocă!”
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari