#DobrogeaDigitală Mesajul directorului Casei Corpului Didactic Constanța, Andreea Artagea, de Ziua Dobrogei
18 Nov, 2020 00:00
18 Nov, 2020 00:00
18 Nov, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2885
Marime text
Să descoperi Dobrogea este o aventură cu adevărat încântătoare. Dobrogea se autodesemnează ca o metaforă vie în ordinea unui discurs aparent paradoxal - fascinantă prin povestea sa arhaică dar și prin inovația sclipitoare, loc geografic de sosire și plecare totodată, superb creuzet multietnic de culturi și confesiuni religioase, punct de întâlnire al verticalității cu orizontalitatea formelor de relief asupra cărora ochiul zăbovește pentru o clipă și mintea poate pentru o viață.
”Nu-ţi voi lăsa drept bunuri, după moarte, / Decât un nume adunat pe-o carte (...)”
(Tudor Arghezi, ”Testament”)
În demersul de conectare a trecutului cu prezentul, a cuvântului tipărit cu informația digitalizată, Casa Corpului Didactic Constanța s-a preocupat îndeaproape de moștenirea dobrogeană prin activități, proiecte și programe de formare ce au promovat, de-a lungul anilor, valorile locale. Pe lângă furnizor de formare, centru de resurse, asistenţă educaţională şi managerială, CCD este mai ales un spațiu cu un pronunțat caracter cultural. Este bine cunoscută aplecarea noastră pentru carte în toate formele sale: manuscris, carte tipărită și carte electronică, nucleul instituției fiind însăși biblioteca CCD, spațiu complex, dedicat activităților de ordin metodic, științific și cultural.
Mottoul pe care se construiește viziunea instituției noastre amintește că marea schimbare vine din interior! Și această schimbare izvorăște și dintr-un nucleu modelat de lecturile care stau la baza identității noastre dobrogene. Suntem români, dar, mai presus de toate, suntem parte a unui ținut ancestral, bogat în resurse, tradiții, folclor, obiceiuri și graiuri strămoșești, un arhetip al bunei înțelegeri și al unității sociale.
Măiestria cu care am pus laolaltă aceste daruri culturale, în cuvinte atent alese, este parte integrantă din firea noastră, din specificul omului care a trăit și a fost modelat de către ținuturile dintre Dunăre și Marea cea Mare. Suntem kelime, léxi, khosk, zbor, wort, slovo, reč, duma,
parola, adică forme ale cuvintelor vii, ce se strâng, se contractă, se metamorfozează, pentru ca să se scurgă din matca lor, să creeze și să preschimbe viitorul celor 18 etnii de aici.
A descoperi ținutul dobrogean înseamnă a-i cunoaște locuitorii, trăirile lor în varii momente, teama, fricile, dar și bucuriile prinse în povești de viață. Aceste secrete se regăsesc în volumele care ne-au rămas tribut, în slove vechi, în versuri duioase despre trecut. Dobrogea nu înseamnă doar un loc marcat pe o hartă; este infinit mai mult de atât: topos recognoscibil - emoție, gând tipărit într-o carte, trăire.
Însă cine se mai gândeşte astăzi, în tumultul unei vieţi sociale robotizate şi angoasate, la lucrurile simple, în care deseori descopeream adevărul de dincolo de imaginea concretă?
Omul contemporan este interesat de ceea ce este ieşit din tipare, miraculosul şi magicul lăsând pe plan secundar minunatul, principalul atribut al Creaţiei. Un fir de iarbă este mult mai complex în alcătuirea sa decât putem cuprinde cu mintea, şi, cu toate astea, îl ignorăm, absorbiți în vârtejul cotidianului.
De aceea, pentru noi, oamenii Casei Corpului Didactic, este o misiune asumată să ne amintim de oamenii de carte dobrogeni, să descoperim și să valorificăm potențialul și specificul moștenit din generații ca o verificare a prezentului și întru demnitatea viitorului; să transmitem tuturor celor care ne trec pragul astăzi (fie chiar și într-o manieră virtuală) dragul de lectură, de cuvântul viu, regăsit în paginile cărților noastre, alese cu grijă pentru a le deveni sprijin și călăuze în noua lume digitalizată.
Să vă fie drag de Dobrogea și de toate poveștile ei învățate ieri, spuse azi, proiectate mâine! La mulți ani!
Echipa CCD Constanța
Director,
Prof. dr. Andreea-Mihaela ARTAGEA
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii