Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:47 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Mesajul prof. dr. Adrian Ilie, director adjunct la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, de Ziua Dobrogei

ro

22 Nov, 2020 11:45 3331 Marime text


Prof. dr. Adrian Ilie, Director adjunct la Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" Constanța:
 

Sunt născut în Dobrogea, la Medgidia, un oraș unde au coexistat mai multe etnii de-a lungul timpului. Atât la Medgidia cât și în Dobrogea, putem vorbi de un conglomerat etnic, de o țară a făgăduinței pentru mulți, o adevărată Californie în miniatură, o Mesopotamie a Europei, unde de-a lungul timpului s-au stabilit grupuri de diverse etnii și români transilvăneni, sosiți de peste Carpați. De acolo veniseră și străbunicii mei, primind pământ pentru a se stabili în Dobrogea, după 1882. Străbunicul participase la războiul de independență fiind decorat de Alteța Regală M.S. Carol I. S-a așezat în sudul Dobrogei, a acumulat averi prin muncă, a condus destinele așezării în calitate de primar , iar urmașii săi  s-au confruntat  cu prigoana comunistă. Averile le-au fost confiscate, au intrat în G.A.C. după intimidări și bătăi ale Securității.
 
Dacă cineva m-ar întreba ce poate vizita în Dobrogea i-aș putea recomanda să viziteze vestigiile arheologice ale stabilirii comercianților greci în zona litoralului pontic – apoikia – Tomis, Histria și Callatis; necercetatele și nevalorificatele bisericuțe de cretă de la începutul perioadei medievale de la Murfatlar; mormântul pictat de la Tomis, care atesă pătrunderea creștinismului în zona Dunării de jos; mănăstirile dobrogene încărcate de sacralitate de la Dervent, Sf. Apostol Andrei,Saon, Niculițel, Celic-Dere, Cocoșu; Muzeele de istorie și arheologie de la Constanța, Mangalia, Adamclisi, Tulcea; Monumentul trimfal "Trophaeum Traiani" de la Adamclisi și vestigiile cetății de acolo; ruinele cetății Enisala; minunata și mirifica Deltă  a Dunării; munții vechi și tociți ai Măcinului; dealurile line ale Dobrogei; litoralul românesc, sălbatic încă în anumite zone; porturile dunărene Sulina, Chilia și multe ale locuri frumoase și pitorești.
 
Cele trei valori pe care le au dobrogenii sunt: ospitalitatea, veselia și credința în valorile străbune.
 
Dacă ar fi să compar Dobrogea cu două locuri pe care le-am vizitat acelea ar fi zona Fetiye-Olüdeniz (Turcia) și hinterlandul orașului medieval Dubrovnik (Croația).
 
De ziua Dobrogei le transmit dobrogenilor să fie optimiști, să fie muncitori, să își propună realizarea unor obiective, să fie uniți, să fie creativi și să încerce să valorifice potențialul pe care îl are acest teritoriu. Zona portuară oferă oportunități deosebite de dezvoltare. Punerea accentului pe activitățile portuare, pe comerț, pe turism, și pe agricultură pot duce la atragerea unor investitori și a unor fonduri europene care să permită dezvoltarea pe termen lung a acestei zone.
 
Un slogan potrivit pentru Dobrogea: 
 
"Dobrogea diversă, Dobrogea unită, Dobrogea noastră"
"Dobrogea : diversitate, conviețuire, toleranță "
 
 
La mulți ani, Dobrogea!
La mulți ani, dobrogeni!


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari