Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:53 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Suspendarea revistei „Tomis” de Serviciul Cenzurii Presei

ro

24 Nov, 2020 00:00 2650 Marime text
 
 
După o apariție, aproape neîntreruptă, timp de aproape 22 de ani, inclusiv în primii ani ai celui de-al Doilea Război Mondial, între lunile octombrie 1944 și mai 1955, revista eparhială „Tomis” și-a încetat apariția, fiind suspendată de Instituția Cenzurii Centrale Militare. Cenzura, impusă în 1944, prin diverse servicii de armata sovietică de ocupație, tuturor domeniilor și mediilor de activitate, avea să dureze sub o formă sau altă până în decembrie 1989, adică 45 de ani.
 

Deși pe teritoriul României cenzura militară funcționa în baza unei legi din anul 1938, printre primele instituții prin care s-a impus cenzura la nivel național s-au numărat Comisia Aliată de Control, dominată de sovietici, Ministerul Propagandei Naționale și Cenzura Centrală Militară.
 
Instituția Cenzurii Centrale Militare a fost reorganizată pe 19 octombrie 1944, prin decizia Președinției Consiliului de Miniștri, urmând a lucra prin intermediul Comisiunii Române pentru executarea Armistițiului cu Înaltul Comandament Aliat Sovietic. Acesta avea subordonate trei departamente: Serviciul Cenzurii Presei, Serviciul Cenzurii Corespondenței Interne și Serviciul Cenzurii Corespondenței Externe.
 
Printre atributele Serviciului Cenzurii Presei se numărau: controlarea presei și a oricărei publicații, inclusiv a celor tipărite în străinătate și care intrau în țară; autorizarea oricărui ziar sau publicație nouă, a cărților sau a unei publicații suspendate; controlarea tuturor spectacolelor sau textelor ce urmau a fi reprezentate sau difuzate în public și a filmelor cinematografice etc.
 
Revenind la revista eparhială „Tomis”, pe toată perioada suspendării Episcopia Constanței a făcut demersuri susținute pentru aprobarea reapariției acesteia, reușind să o obțină în martie 1945. Astfel, primul număr de după suspendare a fost „Tomis – Revista Episcopiei de Constanța”, Anul XXI, octombrie – decembrie 1944, nr. 10 – 12, Anul XXII, ianuarie – mai 1945, nr. 1 – 5.
 
Se face cunoscut întregului personal bisericesc din Eparhie şi tuturor abonaților, la revista Tomis, că Nr. 10-12/1944, al revistei n-a putut apare conform ord. Președ. Consiliului de Miniștri Cenzura Militară Nr. 1808/944, până la 29 Martie 1945, când prin adresa Nr. 2737/6.1//.945, Cenzura Militară a Presei din București, a fost aprobată apariția Tomisului.”
 
Iar din numărul următor, 6 – 8, iunie – august, 1945, la rubrica „Către cititori”, aflăm că la Constanța, „Biroul Cenzurii” funcționa în cadrul Prefecturii județului:
 
În urma avizului favorabil al Onor. Prefecturii Jud. Constanța, Biroul Cenzurii, revista începe să apară din nou, păstrând acum, ca și în trecut, în cursul ei de apariție de aproape 22 de ani, un caracter strict bisericesc. Ea a apărut și va continua sa apară, grație oste­nelilor studioase ale colaboratorilor ei, care i-au umplut paginile cu scrisul lor și i-au îndrumat calea cu gândul lor de convinși și zeloși propovăduitori ai sfintelor și mântuitoarelor învățături.”
 
 
Totodată, în numărul 6 – 8, iunie – august, 1945, pentru a nu ajunge în criză de articole pentru publicat, comitetul de redacție face un apel către publicul larg, preoți și credincioși, îndemnându-i să trimită materiale, cu promisiunea că cele mai bune vor fi premiate:
 
În ultima vreme însă, din cauza dezorientării ce încearcă pe orice suflet simțitor al asprelor realități ce le trăim, se observă o lâncezire a gândului și o stagnare a scrisului, fapt ce nu poate sa bucure pe nimeni, mai ales în aceste timpuri de prefaceri sociale, când colaborarea în gând şi în faptă poate să dea rezultate minunate pentru orientarea vieții clerului și poporului.
Pentru ca revista să-și poată împlini scopul de propovăduitoare în scris a idealului creștin, facem un călduros apel către toți cititorii, care se străduiesc să realizeze în ei și pentru alții acest sfânt ideal, să trimită la redacția revistei, la Sf. Episcopie Constanta, articole scrise din preocuparea lor studioasă față de problemele creștine, de doctrină, morală; cult și misionarism sau recenzii ale cărților ce dezbat aceste importante probleme. Articolele să se încadreze în una din aceste împărțiri metodice de fond şi formă ale revistei : doctrina, morală, cult, misionarism, literatură teologică, recenzii de cărți.
(…) De asemenea vor fi premiate cele mai bune predici și lucrări scrise cum și activitățile pastorale și misionare ce se vor impune prin efectele lor pozitive în propășirea credinţei și moralei creştine în popor.”
 
#citește mai departe în revista „Tomis – Revista Episcopiei de Constanța”, Anul XXI, octombrie – decembrie 1944, nr. 10 – 12, Anul XXII, ianuarie – mai 1945, nr. 1 – 5 și în „Tomis pentru popor”, An XXII, 6 – 8, iunie – august, 1945.

Sursă foto cu rol ilustrativ: Ionuț Druche
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 

Despre Ionuţ Druche

S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
 
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.

 
Citește și:

#Dobrogea Digitală: Semnificațiile istorice ale zilei de 10 mai
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari