Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:07 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Valentin Ciorbea, mesaj de Ziua Dobrogei. Despre unirea Dobrogei la România

ro

16 Nov, 2020 00:00 3369 Marime text




Unirea Dobrogei la România – un proiect de țară reușit 
       
De 30 de ani, dobrogenii și numai ei, sărbătoresc în luna noiembrie Unirea celei mai mari părți a Dobrogei la România, prilej de rememorare a ceea ce a consemnat Istoria. În hronic, două zile, 14 și 23 noiembrie 1878, au fost momentele noastre astrale din Istoria modernă a Dobrogei. Prima consemnează mai întâi ceremonialul trecerii Dunării de la Brăila la Ghecet (Smârdan) a autorităților civile și militare în frunte cu domnitorul Carol, care a pus piciorul pe pământul Dobrogei în fața a câtorva mii de dobrogeni care îl așteptau. Aici s-a prezentat Proclamația adresată locuitorilor dintre Dunăre și Mare, adevărat program politic de integrare a noii regiuni. În a doua parte a zilei, la Tulcea, tot orașul a primit triumfal Comisia română de preluare a regiunii de la Administrația rusească.
       
La Constanța, în aceeași atmosferă de sinceră bucurie și unică trăire, constănțenii l-au primit, la 23 noiembrie 1878, pe primul prefect al județului Constanța, Remus Opreanu.
       
Instalarea autorităților și militarilor români între Dunăre și Marea Neagră a deschis etapa complexă a integrării și modernizării regiunii. Tot ceea ce s-a realizat pe parcursul celor 142 de ani de la Unire constituie moștenirea dobrogenilor, bogată în fapte istorice mărețe, realizări unice în domeniul transporturilor, a agriculturii și altor sectoare productive.
       
În centrul politicii au stat oamenii, cărora statul român le-a garantat prin lege drepturile și libertățile constituționale, indiferent de etnie și confesiune religioasă, program ce a fundamentat temelia dezvoltării regiunii.
Din perspectivă istorică, Unirea Dobrogei la România este un proiect de țară reușit datorită viziunii moderne a marilor oameni politici, care binemerită din partea noastră recunoaștere și prețuire: Regele Carol I, Ion. C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu și vizionarul Remus Opreanu.
 
Evoluția Dobrogei nu s-a făcut liniar și triumfalist, au fost neîmpliniri, greutăți nenumărate povocate de funcționari nepregătiți și corupți, de amânări ale așteptărilor cetățenilor. Cu toate aceste, plusurile sunt mult mai numeroase decât minusurile. Privind spre trecut, constatăm bunăoară că ne-a rămas moștenire de la Remus Opreanu realizarea monumentului Unirii Dobrogei.
 
Acum când ne pregătim în condiții nemaiîntâlnite în istorie, provocate de pandemie, să sărbătorim Unirea Dobrogei, moment care coincide cu începutul mandatului noii conduceri a Primăriei Constanței și a Consiliului Județean Constanța, cerem edililor să se aplece și spre realizarea de monumente, mărturii ale recunoașterii noastre pentru cei care au lucrat la proiectul Dobrogea ca regiune modernă a României.
 
Mesajul meu se adresează și dumneavoastră, stimați locuitori ai Dobrogei, care prin munca depusă duceți de fapt mai departe dezvoltarea iubitei noastre regiuni.
       
La mulți ani, stimați dobrogeni!

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari