Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:14 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Volumul „Personalități marcante ale Medgidiei”, de Adrian Ilie, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

ro

16 Nov, 2020 00:00 4403 Marime text


„Personalități marcante ale Medgidiei”, este volumul profesorului dr. Adrian Ilie, un cercetător pasionat al istoriei Dobrogei, care a adunat, în cele 11 volume publicate până acum, mărturii prețioase ale devenirii acestei provincii.


Colaborator constant al cotidianului ZIUA de Constanța, Adrian Ilie scrie cu plăcere și ușurință, iar acest volum este încă o dovadă a dăruirii sale față de cercetarea trecutului, a consecvenţei şi pasiunii cu care fixează în scris istoria de ieri şi de astăzi a urbei natale.

Cartea este o prețioasă galerie a figurilor care şi-au pus amprenta asupra vieţii politice, economice, sociale şi culturale, în vechiul oraș de pe Valea Kara-su și are o postfață semnată de prof. univ. dr. Stoica Lascu.
Mai mult decât un dicționar de personalități, volumul este un veritabil omagiu adus unor oameni de forță, care s-au născut sau au trecut prin Medgidia, autorul realizând 33 de portrete, însoțite de ilustrații inedite.

Cu acribie și vocație de cercetător, Adrian Ilie a scos la iveală, din arhive, lucrări speciale, colecții private sau din presa vremii, o serie întreagă de informații interesante, pe care le-a „țesut” în portretele celor evocați, fie că sunt musulmani sau creștini, monarhiști sau republicani, oameni politici, artiști, profesori, preoţi, magistraţi, medici,  militari, scriitori sau sportivi.
Galeria debutează cu figura întemeietorul oraşului modern, sultanul Abdul Medgid, continuând cu o serie lungă de prezentări memorabile, dintre care menționăm: pictorul Lucian Grigorescu, istoricul și diplomatul Tahsin Gemil, scriitorul Cristian Teodorescu, medicul Haralambie Teodoru, profesorul filologul Nistor Bardu, politicianul Titus Corlăţean, istoricul Virgil Coman, regretat coleg și prieten, căruia Adrian Ilie îi închină, de altfel, acest volum, considerat un restitutio necesar pentru viitoarele generații.
Cele 33 de portrete sunt veritabile testimonii de viaţă şi civilizaţie românească, în context european multietnic şi pluriconfesional, pentru ca cei ce vor veni după noi să-și poată cunoaște trecutul și pe cei care au transformat vechea aşezare medievală Carasu în Medgidia de astăzi.
 
Citește și:

Interviu cu prof. Adrian Ilie, director adjunct al Şcolii „Constantin Brâncuşi“ Medgidia „Deşi timpul rămas este limitat, pasiunea pentru istorie şi pentru scris nu s-a estompat în niciun fel“


 
 
 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari