Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:41 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică „Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Revoluția Română din decembrie 1989“ – sesiune științifică

ro

10 Jun, 2022 00:00 2531 Marime text
  • Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD ʼ89) a organizat, la Academia Română, o dezbatere despre războiul hibrid și dezinformare, la momentul Revoluției din decembrie 1989
 
Academia Română a găzduit, pe 9 iunie 2022, sesiunea științifică cu tema „Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Revoluția Română din decembrie 1989“, eveniment organizat de Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD ʼ89).
 
Manifestarea a avut loc în amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române, fiind moderată de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, și de prof. dr. Adrian Miroiu, membru în Consiliul Științific al IRRD ʼ89.
 
Sesiunea științifică a fost structurată în trei secțiuni, precedate de un cuvânt de deschidere rostit de Petre Roman, director general al IRRD ʼ89, și de prezentarea programului științific al institutului de către Andrei Ursu, în calitate de director științific.
 
Cele trei secțiuni au abordat următoarea tematică: „Specificul represiunii în ultimii ani ai dictaturii lui Nicolae Ceaușescu“, „Bucureștiul sub asediul teroriștilor și dezinformării și mișcarea de apărare a Revoluției“ și „Diversiunea teroristă și lupta de apărare a Revoluției la Craiova, Brăila și Târgoviște“.
 
Studiile expuse au fost semnate de istorici, cercetători, specialiști în istorie contemporană: Dumitru Lăcătușu, Andreea-Iuliana Bădilă, Andrei Ursu, Roland Thomasson, Luciana Jinga, Adrian Stoica, Andrei Sora, Mihai Dănilă.
 
Fiecare dintre cele trei secțiuni a fost urmată de discuții și dezbateri.
 
 
#DobrogeaAcademică
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti 
 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.

Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.

Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.

 
Citește și:
 
#DobrogeaAcademică Societatea, între inteligența umană și inteligența artificială

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari