Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:07 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ pe anii școlari 1930-1931, 1931-1932 – „S'a terminat aripa internatului și s'a continuat mobilarea şcoalei“

ro

04 Oct, 2021 00:00 3467 Marime text
  • Liceul „Mircea cel Bătrân“ avea prin anii '30-40 mai multe corpuri de clădire: aripa de pe strada „Mircea cel Bătrân“, aripa de pe strada „Ștefan cel Mare“, o parte din clădirea dinspre parc și corpul central, actuala clădire a Teatrului de Stat Oleg Danovski. Corpul central a fost cedat teatrului în 1959, iar o cealaltă parte din aripa cu vedere spre parc a fost construită în anul 1974. 

Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ din Constanța pe anii școlari 1930-1931 și 1931-1932 ne prezintă, printre multe altele, și situația actualei clădirii a instituției în acei ani. Știm din anuarul liceului anii 1928-1930 că pe 6 octombrie 1928 a avut loc inaugurarea unei părți din clădire printr-o ceremonie solemnă organizată cu mult fast la care evident că nu au lipsit și oficialii locali și naționali. La acel moment efectivul de elevi era împărțit în două sedii, unul pe strada Traian și o parte din actuala clădire. (vezi în galeria foto)
 
La începutul anului școlar 1931-1932 întregul colectiv de elevi s-a mutat în noua clădire în mare parte finalizată. Aflăm că în 1930-1931 s-au  terminat lucrările la aripa internatului și la locuința directorului, s-au mobilat o bună parte din clase și s-a amenjat curtea interioară. Corpul central al liceului (actuala clădire a Teatrului de Stat Oleg Danovski) încă nu era gata ceea ce determina câteva probleme administrative.
 
Sunt scoase la iveală detalii captivate privind mobilierul cancelariei, care și astăzi se odihnește impunător în cancelaria mircistă. Ni se punctează că pentru această încăpere s-a comandat, pe bază de licitaţie, mobilier de la fabrica „Transilvania“ din Cluj. Comanda era formată din: o masă mare cu 34 fotolii (aceeași masă din actuala cancelarie), două birouri duble, două biblioteci mari, garderoba etc., plus 10 biblioteci de clasă.
 
Într-o completare a retrospectivei pe anii 1930-1931 se prezintă și imagini cu diferite laboratoare ori cu amfiteatre sau clase de curs.  Trebuie punctat că laboratoarele erau printre cele mai echipate din țară.
 
Redăm mai jos câteva rânduri despre starea lucrărilor între 1930-1932 cuprinse în Anuarul Licelui „Mircea cel Bătrân“ Constanța pe anii 1930-1931, 1931-1932.
 
S'a terminat aripa internatului, s'a continuat mobilarea şcoalei şi completat materialul didactic pentru laborator şi cabinetul de şt. naturale.
 
În 1931 se termină lucrările interioare la internat şi locuinţa directorului: instalaţiile sanitare, porţile de fer, amenajarea curţii interioare a internatului. Printr'un aranjment între comitetele şcolare, al liceului de băeţi şi al celui de fete, aprobat de, minister, liceul de fete a contribuit cu suma de 22 750.000 lei. In schimb, liceul de băeţi a cedat celui de fete localul său din str. Traian, având 10 săli mari de clasă, plus încă ca, 10 săli mai mici, locuinţa directoarei etc., cu o curte de apr. 1755 metri p.
 

Descarcă Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ Constanța pe anii școlari 1930-1931, 1931-1932 din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

 
Cu contribuţia liceului de fete s 'au putut termina în vara anului 1931 lucrările interioare indicate mai sus, încât cu începerea anului şcolar 1931-32, liceul de băeţi a trecut în întregime în localul său nou. Prin această combinaţiune, ideea internatului liceului de băeţi a fost sacrificată, pentru a da  astfel posibilitate liceului de fete, care era instalat în două case particulare improprii,  un local bun, corespunzător cerinţelor unei şcoale.
 
Acest rezultat atât de binefăcător tineretului şcolar secundar a fost atins prin munca dezinteresată, închinată binelui obştesc, timp de peste 10 ani, a membrilor comitetului şcolar al liceului de băeti.
 
S'a adăogat concursul neprecupeţit şi foarte preţios al membrilor comisiii tehnice; deasemenea generozitatea asociaţiunii comercianţilor şi exportatorilor de cereale din Constanţa şi bunăvoinţa şi sprijinul dat de corpul funcţionarilor vamali.
 

Descarcă Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ Constanța pe anii școlari 1930-1931, 1931-1932 din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța


Clădirea liceului nu este complet terminată. Când corpul central, la care nu s'a ridicat decât zidăria parterului, va fi gata, se va putea organiza internatul în aripa acum ocupată de laboratorul de şt. fizico-chimice, două clase şi birourile administrative. În toate acestea vor fi mutate în corpul central, unde vor fi şi cancelaria profesorilor, biblioteca, cabinetul de şt. naturale, sala de desemn.

Sperăm că aceeaşi factori, cu aceeaşi generozitate şi cu acelaş spirit de jertfă, vor contribui la desăvârşirea operei în perioada de mai sus, s'a completat mobilierul.
Pentru cancelaria profesorilor s'a comandat - pe bază de licitaţie - mobilier la fabrica «Transilvania» din Cluj. S'au executat: o masă mare cu 34 fotolii, două birouri duble, două biblioteci mari, garderoba etc., plus 10 biblioteci de clasă. S'au completat instalaţiile laboratorului de şt. fizico-chimice, făcându-se şi amfiteatrul“.
 
Sursă foto și de documentare: Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ pe anii școlari 1930-1931, 1931-1932
 
Citește și:

Aniversarea de 40 de ani a Liceului „Mircea cel Bătrân“, anul 1936 – „O serbare de aniversare ca să-şi atingă ţinta, trebue să ne înalţe sufletele“

Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ 1928-1930 -„La inaugurarea localului au asistat mai mulţi miniştri, autorităţile şi notabilităţile oraşului, profesori, părinţi, elevi…“

 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari