Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:05 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Aniversarea de 40 de ani a Liceului „Mircea cel Bătrân“, anul 1936 – „O serbare de aniversare ca să-şi atingă ţinta, trebue să ne înalţe sufletele“

ro

25 Sep, 2021 00:00 5155 Marime text

 
  • Înființat în 1896, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ se află actualmente la cea de-a 125-a aniversare. Făcând un salt în timp, anuarul liceului dintre anii 1934-1936 ne prezintă aniversarea a 40 de ani de la înființare, atunci când a fost inaugurat și basorelieful sculptat de Ion Jalea.           
                                         
Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ anii 1934-1936 prezintă activitatea prestigioasei instituții de învățământ dintre anii antemenționați, periodic marcat de aniversarea a 40 de ani la înființarea școlii. De natură solemnă, scrisă în speficul narativ anilor interbelici, publicația este încă o dovadă a valorilor pe care acest for cultural, numit Liceul „Mircea cel Bătrân“, le transmite din generație în generație.
 
Periodicul începe printr-o retrospectivă scrisă de „directorul celor două decenii“, profesorul Gheorghe Coriolan. Directorul punctează că în cadrul aniversării au fost ținute mai multe activități printre care inaugurări, serbări ori șezători.
 
Manifestările au început pe 29 noiembrie 1936, de la ora 15:45 prin intonarea imnului regal. Au urmat dezvelirea și sfințirea basoreliefului, cuvântări din partea persoanelor invitate, șezători din partea elevilor, dar și din partea absolvenților. Se subliniază că fondurile pentru înfăptuirea activităților  au fost obținute prin donații coordonate de un comitet de elevi.
 
Aflăm că basorelieful, care se află și acum la intrarea în liceu, a fost realizat de reputatul sculptor dobrogean Ion Jalea, care a fost și absolvent al acestei instituții. Basorelieful comemorează soldații căzuți în Primul Război Mondial, printre aceștia aflându-se profesori și elevi ai școlii. Tot în cadrul  aniversării a fost sfințit și drapelul liceului, care de asemenea este și astăzi expus în Colegiu. (vezi fotografiile din galeria foto)

Așa cum este și firesc, serbarea a fost prezidată de o mulțime de personalități din acea perioadă. Printre aceștia enumerăm: Constantin Angelescu, ministru al educației naționale, preotul V. Georgescu, din partea Sf. Biserici, Gheorghe Coriolan, director al liceului,  Vasile Lepădatu, deputat și membru al comitetului şcolar, Horia Grigorescu, primar al municipiului Constanța, N. T. Negulescu, inspector general, N. D. Chirescu, preşedinte al Ligii Culturale, Scipio Vulcan, din partea cercetaşilor din război, Dumitru Ciocan, din partea marei Legiuni a cercetaşilor. Este interesant că au fost ținute cuvântări și din partea elevilor și studenților reprezentați de  Stoianovici Ion, clasa VIII, din partea elevilor liceului și N. Frecea, preşedintele cercului studenţilor constănţeni.
 
Redăm un fragment din discursul ținut de elevul Staionovici Ion:
 
„Moment legat de istoria culturală a poporului nostru, ziua de azi e sărbătorirea celor 40 de ani dela înființarea acestui liceu, a preaslăvirii marilor lui profesori, a amintirii celor 40 de generaţii care, aci au primit lumina. Rând pe rând în lung stol au trecut voioşi sub razele arginţi ale unui soare de primăvară.“
 
După prezentarea retrospectivei și a programului aniversării, anuarul continuă cu discursul directorului instituției, prof. Gherghe Coriolan. Textul este împânzit de mulțumiri adresate celor implicați în activitatea școlii și omagii celor căzuți în război.
 
„Aniversarea de 40 ani a liceului, inaugurarea plăcii puse în amintirea elevilor, cercetaşilor şi profesorilor căzuţi în războiul unităţii naţionale, sfinţirea drapelului, sunt momentele care ne-au întrunit la această serbare.
 
Datoria zilei de azi este să evocăm amintirea celor ce au luptat pentru avântul culturii şi afirmarea românismului în Dobrogea, să le aducem prinosul recunoştinţei, şi în sfârşit să slăvim amintirea eroilor jertfiţi pentru unitatea neamului.
 
Înainte de slujitorii direcţi ai şcoalei, trebue să ne îndreptăm gândul spre conducătorii neamului prin a căror chibzuinţă au propăşit în decursul timpului instituţiile statului. Se cuvine să ne înălţăm cu pietate cugetul spre acel înţelept cârmuitor, albit în războiu ca şi în furtunile păcii, spre bunul, viteazul şi înţeleptul Carol I. Cel dintâi rege al României, vizita adesea Constanţa, venea la liceul nostru, punând întrebări elevilor, încurajând şi îndemnând pe toţi. Să nu uităm pe cel mai de seamă sfetnic al lui Carol I în sfera învăţământului, pe marele Spiru Haret, căruia se datoreşte achiziţionarea localului vechiu, unde şcoala noastră a sălăşluit 20 de ani“.
 
Publicația continuă cu toate discursurile celor prezenți la serbare, dar și cu scrisorile trimise cu această ocazie. În plus, sunt prezentate și bilanțuri, rapoarte și multe alte aspecte din activitatea instituției de învățământ.
  Sursă foto și de documentare: Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ 1934-1935, 1935-1936
 
Dacă, în urmă cu 122 de ani, pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, printr-o onorantă coincidență, pe 23 noiembrie 2017, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:
 
Povestea detaliată a vizitei Regelui Carol I la Liceul „Mircea cel Bătrân“ din 1913 - „În ochii săi luceşte mulţumirea“

„Conferințele pe care le țineau elevii denotă o faustică dorință de cunoaștere” (Revista Zări Albastre 1996)


Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari