Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:26 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Despre vechii învățători, cu nostalgie...

ro

29 Mar, 2021 00:00 2075 Marime text

  • La 29 martie 1912, lua ființă „Asociaţia învăţătorilor şi învăţătoarelor din judeţul Constanţa”

 
Cu entuziasm și încredere în scopul lăudabil al „excelentei întocmiri”, Cronicarul Dobrogei June (VIII, Nr. 15, 15 aprilie 1912) consemnează constituirea primei forme de asociere în rândul dascălilor dobrogeni, „Asociaţia învăţătorilor şi învăţătoarelor din judeţul Constanţa”.


Rolul acestei profesii de vocație, prin excelență, a fost dintotdeauna uriaș, mai cu seamă în timpurile mai vechi, când dascălul era un veritabil apostol, un sacerdot ce aducea cunoaștere, dăruire, bucuria unei misiuni esențiale: aceea de a sprijini și a forma noile generații.
Urmașă a acestei prime entități care promova solidaritatea dascălilor și calitatea actului de învățământ, este actuala Asociație a Învățătorilor și Institutorilor Constănțeni, condusă de prof. Ecaterina Rupesac – președinte de onoare și membru fondator AIIC.
Textul reprodus mai jos apare în antologia Dobrogea Jună. Caleidoscop”, întocmită de Gelu Culicea, Alina Sin Ivanovici și Iuliana David.
 

„În ziua de 29 Martie a.c., cu ocazia conferinţelor generale, s-a constituit în mod definitiv Asociaţia învăţătorilor şi învăţătoarelor din judeţul Constanţa, alegându-se următorul comitet de conducere pe termen de 3 ani.
D. P. Papadopol, învăţător din Anadolchioi, ca preşedinte, V. Lepădatu-Pantelimon, cassier, P. Ştefănescu-Dobromir, secretar şi d-nii N. Petreanu-Casapchioi, Cr. Tunaru-Canara, Gh. Popescu-Almalâu şi C. Şeitan-Canara, ca membri.
Ca censori au fost aleşi d-nii V. Helgiu-Mărleanu, Preotul Manea Paraschiv - Topraisar şi Al. Doiciu-Caraomer.
Asociaţia s-a constituit pe baza unor statute votate de adunarea generală.
Scopul acestei Asociaţiuni este cât se poate de lăudabil şi se rezumă în următoarele puncte:
a) Cultivarea sentimentelor de solidaritate între membrii săi.
b) A desvolta o muncă cât mai rodnică pentru ridicarea stării intelectuale, morale, economice şi naţionale a locuitorilor dela sate.
c) A acorda pe cât e cu putinţă ajutoare membrilor săi în cazuri de boală şi deces.
d) A ajuta pe fiii membrilor săi şi chiar pe aceştia să-şi continue studiile.
e) A organiza escursiuni coruri şi a înfiinţa biblioteci.
f) A înfiinţa un internat în capitala judeţului pentru fiii membrilor săi pentru săteni când vor fi locuri disponibile.
În prima zi de constituire s-au şi înscris ca membri activi un număr de 90 de învăţători şi învăţătoare titulari.
Comitetul a luat măsurile necesare pentru ca la toamnă să înceapă a funcţiona internatul pentru fiii de învăţători, care va fi de mult folos corpului didactic.
Reuşita acestei excelente întocmiri poate fi socotită dela început ca asigurată, date fiind calităţile de conştiincioşi organizatori a celei mai mari părţi a învăţătorilor noştri.”

 
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Citește și:

#DobrogeaDigitală – revista „Analele Dobrogei”: „Mâna e dascălul creerului şi, prin creer, al întregei făpturi omeneşti"

#scrieDobrogea Învăţământul din Dobrogea centrală după anul 1878 până la începutul secolului al XX-lea (II)

Constanţa de odinioară Idealul primarilor de altădată - şcolile să fie „templu al culturii naţionale şi o podoabă a oraşului“ (galerie foto)

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari