Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:00 20 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop”de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David Bătrânul inginer Saligny, „un Mesia pentru dobrogeni”

ro

08 Sep, 2020 00:00 2849 Marime text

Un articol impresionant, descoperit în colecția Dobrogea Jună. Caleidoscop, îl are ca protagonist pe Anghel Saligny, legenda ingineriei românești, cel care și-a pus geniul creator în slujba unor lucrări ce stau în picioare și astăzi, după mai bine de un secol.

Remarcabil inventator, autor al unor soluții originale și îndrăznețe, premergător mondial al științei construcțiilor metalice și de beton armat, academician, ministru și pedagog, inginerul Saligny a fost și un om special, de o modestie și o discreție emblematice doar pentru oamenii cu adevărat valoroși.

Textul din care cităm mai jos, intitulat „A trecut un om!” este publicat în ziarul „Dobrogea Jună” nr. 126, din 26 august 1923  și se referă la trecerea prin oraș a inginerului Saligny, „chiar prin staţia de cale ferată ce-i poartă cu mândrie numele şi aproape nimeni nu a bănuit prezenţa lui în tren”. 

Sosit să ia măsuri pentru construirea liniei ferate Constanţa-Techirghiol, profesionistul desăvârșit și-a făcut treaba în liniște, cu responsabilitate și discreție, fără a avea nevoie de surle și trâmbițe, de primiri oficiale sau ovații populare.
 

 „Zilnic gazetele locale înregistrează sosirea sau plecarea din localitate a d-lui Brătianu, Moşoiu, Cosma, a diferiţilor curieri diplomatici, după cum deseori, citim că d. prefect al judeţului a plecat sau d-l primar a sosit de la Bucureşti unde a făcut etc., etc.
Alaltăieri a sosit însă în localitate un om, un om în adevăratul înţeles al cuvântului, un om care pentru ţara întreagă înseamnă ceva şi pentru care noi Dobrogenii a fost un Mesia. Este vorba de bătrânul inginer Saligny, cel ce a pus cea dintâi piatră pentru construirea portului Constanţa, cel ce a dovedit lumii că inginerii români sunt capabili să facă ceva şi în sfârşit, cel care a construit podul de la Cernavodă peste Dunăre.

 

DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA IN FORMAT PDF  

El a legat Dobrogea noastră de trupul ţării, el a făcut să vieze românismul pe meleagurile acestei provincii transitate. Şi a trecut cu trenul, fără să facă zgomot în jurul său, a trecut chiar prin staţia de cale ferată ce-i poartă cu mândrie numele şi aproape nimeni nu a bănuit prezenţa lui în tren. Şi-a venit din nou în Dobrogea, nu să se plimbe, nici să fleurteze, ci să adaoge încă o perlă la colanul de binefaceri pe care una câte una, le-a înşirat aci şi aiurea.
A venit să ia măsuri pentru cât mai urgenta construire a linii ferate Constanţa-Techirghiol, chestiune despre care ne ocupăm separat în altă parte a ziarului nostru.
Şi când astfel a călătorit şi a trecut pe la noi inginerul Saligny, ne gândim cu scârbă la fantoşii politici care când îşi plimbă hoitul pe undeva, prin forţa administrativă, adună lume, lume multă ca să-i vadă şi să-i salute cu smerenie...”  

 

#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 

 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Sursa foto : captura youtube/arhiva tvr


Citește și:

In Memoriam Anghel Saligny. 166 ani de la naștere celui care a unit Dobrogea cu țara
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari