#DobrogeaDigitală-„Dobrogea românească”, de Elsa și G.Dimitriu Serea Dobrogea, „pridvor în templul Naturii”
10 Jul, 2020 00:00
10 Jul, 2020 00:00
10 Jul, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3027
Marime text
Volumul „Dobrogea românească” este un compendiu de texte referitoare la principalele aspecte ale provinciei românești, alcătuit de Elsa și G.Dimitriu Serea, inițiatori ai Cercului „Acţiunea Românească pentru Culturalizarea Maselor”.
Lucrarea cuprinde intervenții ale unor personalități ale vremii, în cadrul colocviului „Dobrogea, Ţara Soarelui Răsare”, organizat de autori, la Fundația Carol I, precum și extrase din presa vremii.
Toate acestea alcătuiesc un tablou relevant al istoriei tulburate a provinciei dintre Dunăre și Mare, dar și a importanței sale pentru România.
Fragmentul din care cităm mai jos a fost extras din textul academicianului Ion Simionescu, care trece în revistă frumusețile naturale ale provinciei transdunărene, subliniind complexitatea nebănuită a pământului Dobrogei, specificul său unic, ce apare într-o lumină cu totul deosebită de a celorlalte părţi din România.
Zările largi ale mării, „svelteţea și voiciunea peisagiului”, „plaiurile blânde, surâzătoare”, munții străvechi „apăruți cu milioane de ani în urmă, atunci când numai că nu era om pe pământ, dar nici umbră de pasăre”, fac din acest tărâm o gură de rai, „pridvor în templul Naturii”.
„Păşind prin Dobrogea, ori unde, la nord mai mult decât la sud, te cuprinde un sentiment de melancolie, de liniște supremă, nu însă melancolia distrugătoare, apăsătoare, ci blândă, revelatoare, asemenea celei pe care o simți intrând într’un cimitir cu mormintele numai flori. În Dobrogea, nu poți spune că te simţi doborât de măreţia naturii, nici ridicat ca pe aripi, ca atunci când ai fi pe înălțimile Carpaților, ci te învăluie o liniște asemenea cu aceea, pe care ni-o descrie Carlyle: «parcă auzi și oile cum pasc!» În acelaş timp este şi o recreare sufletească adusă de zările largi întinse, inundate de lumină fosforescentă uneori, ce naşte o captivare a sufletului, până la eterizare.
Din acest punct de vedere, pământul Dobrogei nu are asemănare în pământul ţării noastre. Nu veţi simţi nicăeri, ca aice, acea legănare în liniștea blândă, domolirea sufletească, adormirea a tot ce e aspru, ca pe vârfurile ori cărui dâmb dobrogean, urcat usor, ca într'o plimbare lesnicioasă.
Iată de ce pământul Dobrogei ar putea servi drept şcoală a turismului, drept pridvor în templul Naturii, pe cât de întremătoare pentru trup şi suflet, pe atât de nebăgată în seamă la noi.
Dacă pământul Dobrogei are un tipar propriu, nu înseamnă că e străin de restul pământului românesc. În realitate e puntea ce leagă Europa Centrală de Peninsula Balcanică, din temelia ei, fiind plămădită o parte din şira Carpaţilor.”
#citeşte mai departe în „Dobrogea românească”
#„Dobrogea românească”
#Autori Elsa și G.Dimitriu Serea
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursa foto: captura Youtube/Arhiva TVR (cetatea Enisala)
Citește și:
#DobrogeaDigitala: Pământul Dobrogei – „o adevărată corabie a lui Noe”
#citeșteDobrogea „Dobrogea românească“ (1938) - un nou titlu prețios, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii