#DobrogeaDigitală Inaugurarea Teatrului de Stat Constanța - „Actorii din scenă au crezut că au vedenii...”
06 Nov, 2021 00:00
06 Nov, 2021 00:00
06 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3855
Marime text
- Pe 7 noiembrie 1952, se inaugura noua clădire a Teatrului de Stat Constanţa, cu piesa „Ruptura“
Clădirea care adăpostește astăzi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" (şi care a mai purtat prin anul 2000, denumirea de Teatrul Dramatic) a fost, inițial, sala de gimnastică a Liceului „Mircea cel Bătrân“.
Trecută printr-un proces de extindere între 1950-1952, edificiul a primit un vestibul și, în faţă, un portic cu şase pilaştri.
A devenit cea mai importantă scenă a Constanţei, cu o sală de 500 de locuri și a fost inaugurată, pe 7 noiembrie 1952, ca Teatru de Stat Constanţa.
Teatrul profesionist tomitan funcționase în Teatrul „Elpis” (denumit la acea vreme „Teatrul Marinei Militare”) unde, la 2 mai 1951, avusese spectacolul inaugural cu capodopera caragialiană „O scrisoare pierdută”.
Clădirea „nouă” din strada Mircea cel Bătrân urma să adăpostească și un Teatru de Păpuşi (care a funcţionat la balcon până prin 1956-1958), dar și Teatrul de Revistă, care avea să se mute, în noiembrie 1956, la „Fantasio“.
Spectacolul care marca inaugurarea clădirii era făcut după o piesă proletcutistă în 4 acte, de Boris Lavreniev, în regia lui Ion Diacu, având însă în distribuție nume importante: Toma Caragiu, Aurelia Lupașcu, Valentina Șambra, Romeo Profit, Emil Sassu ș.a.
În volumul „Thalia Ex-Ponto. La cumpănă de milenii”, semnat de Georgeta Mărtoiu și Anaid Tavitian, găsim o evocare a istoriei spectacolului „Ruptura”, pus în scenă în timp record, pentru a deschide evenimentul inaugurării noii clădiri a Teatrului de Stat Constanța.
„Spectacolul «Ruptura» a fost pregătit în şapte zile şi în şapte nopţi, timp în care colectivul nu a mai părăsit instituţia. În seara premierei, la ultima cădere a cortinei- mi-a povestit Ion Diacu, regizorul spectacolului - cortinierii, nefamiliarizaţi încă cu toate numeroasele şi complicatele maşinării cu care era dotată scena, au tras de corzi până ce au adus cortina la podea, cu ştanga de sus, de care era, prinsă. Când, pe deasupra acesteia, actorii din scenă, istoviţi de atâta muncă, tensiune şi nesomn, i-au văzut pe spectatori, au crezut - cei mai mulţi - că oboseala le joacă feste şi că au vedenii”.
#citește mai departe în volumul „Thalia Ex-Ponto. La cumpănă de milenii”
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Sursa foto: arhivă ZIUA de Constanța
Citește și:
#CitesteDobrogea #memoriateatruluiconstantean: Istoria preschimbării fostului Teatru de Stat în actualul Teatru Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski"
#CitesteDobrogea #memoriateatruluiconstantean: Istoria preschimbării fostului Teatru de Stat în actualul Teatru Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski"
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii