Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:50 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală La sfârșit de an, despre prietenie și oameni speciali

ro

31 Dec, 2021 00:00 2870 Marime text

Cartea Vioricări Moisil face parte dintr-o serie mai lungă de volume memorialistice, pe care văduva genialului matematician român le-a lăsat posterității.
Dincolo de imaginea complexă a ilustrului savant, conturată în documente, scrisori și amintiri, ne sunt revelate și legăturile de caldă prietenie pe care familia Moisil le-a creat cu diferite personalități ale vremii, printre care și filosoful Constantin Noica.

Acesta își exprimă atașamentul și gândurile bune cu ocazia sfârșitului de an, printr-o impresionantă scrisoare trimisă soților Moisil pe 31 Decembrie 1971, depeșă pe care o reproducem mai jos:   
 
„Iubiți prieteni
Dați-mi voie să vă trimit urările mele de sănătate pentru 1972 prin relatarea convorbirii cu un cunoscut, de unde veți desprinde ce însemnați pentru mine și cu ce drag vă urez sănătate, împlinire pe toate planurile și, dacã se mai poate la anii voștri, fericire.
Cunoscutul mă întreba de ce nu plec de tot la copiii mei. Am multe motive să n-o fac, dar m-am gândit să-i răspund: „Pentru cã sunt aci soții Moisil.
- Ești așa de prieten cu ei?
- Nu îndrãznesc să spun asta, dar îi vãd de 2–3 ori pe an cu imensã plãcere și simt cã prezența unor oameni ca ei, isprăvile lui culturale, până și casa lor de la Breaza (unde de altfel n-am fost decât o dată) creeazã ceva care să te rețină. La ce se reduce viața, în fond, decât la câteva cărți pe care le citești și scrii, la câteva bucurii, câțiva oameni aleși, câteva absențe vecine? Nu plec pentru că am nevoie de vecinătatea unor oameni ca ei, chiar dacă nu-i văd.
- Ai putea să le scrii, îmi spune cunoscutul.
- Da, rãspund eu în stilul lui Grigori, dar mă costă mai mult din străinătate decât de aici, unde pot chiar să le pun singur scrisoarea în cutie.
Ceea ce și fac, cu reînnoite urări.
C-tin Noica”
 


#citește mai departe în „A fost odată... Grigore Moisil”
#autor: Viorica Moisil
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Sursa foto: historia.ro

Citește și:

#DobrogeaDigitală: Astronomia ne-a deslușit „mersul complicat al naturii”, în armonia ei simplă, dar ascunsă
#DobrogeaDigitală: „Cu toții purtăm regretul câte unei cărți, pe care n-am citit-o”
#DobrogeaDigitală: „Poate dela singurătate încolo începem noi înşine”
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari