Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:23 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Medgidia-100 de ani de istorie“, de Adrian Ilie. Simboluri şi repere ale oraşului (galerie foto)

ro

04 Nov, 2021 00:00 2666 Marime text

 
 
  • În capitolul Simboluri şi repere ale oraşului regăsim descrierea celor mai importante instituții care au rezistat de-a lungul timpului, indiferent de transformările prin care au trecut. După cum ne-a obișnuit, autorul oferă o impresionantă galerie foto a simbolurilor despre care ne vorbește. 
Publicat cu ocazia Centenarului desăvârșirii unității naționale a statului român și împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la România, lucrarea „Medgidia-100 de ani de istorie“ este un album-document ce ilustrează ultimul veac de existență al orașului din inima Dobrogei.
 
Publicat cu ocazia Centenarului desăvârșirii unității naționale a statului român și împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la România, lucrarea „Medgidia-100 de ani de istorie“ este un album-document ce ilustrează ultimul veac de existență al orașului din inima Dobrogei.
 
Cartea profesorului dr. Adrian Ilie face parte dintr-o serie mai largă de lucrări dedicate orașului natal și este scoasă în format bilingv, în limba română și engleză, având, în plus, argumente introductive traduse în franceză, germană și turcă.
 
Subintitulat „Oameni, locuri, fapte. Trecut și prezent“ volumul adună, în cele 200 de pagini, mărturii despre devenirea  Medgidiei, de la începutul secolului XX și până în zilele noastre, trecând prin perioada interbelică, perioada comunistă și cea postdecembristă.
Materialul ilustrativ bogat se poate constitui într-un instrument ştiinţific, dar şi într-o lucrare de popularizare a imaginilor, fotografiilor şi documentelor ce aparţin istoriei dobrogene şi istoriei Medgidiei.

Simboluri şi repere ale oraşului

 
Printre simbolurile și reperele orașului Medgidia se enumeră Palatul Comunal, Geamia „Aedul Medgid“, Seminarul musulman de la Babadag, Panairul - târg tradiţional renumit.
            
„Palatul comunal

A fost construit în anul 1893 în vreamea primarului Kemal Agi Amet. Onorariile constructorilor Fieroiu, Gologan şi Gheorghe Mănescu au fost achitate de primarul Costică Golea. A suferit stricăciuni semnificative în timpul Primului Război Mondial, dar au fost refăcute prin contribuţia locuitorilor urbei. Cu trecerea timpului a suferit modificări minore schimbându-se doar culoarea exterioară.

Geamia „Aedul Medgid“

Construcţia a fost finalizată către sfârşitul anului 1859 şi la începutul anului 1860. Emblemele domului (kubbe), altarului (minber) şi ale minaretului, realizate din cupru, au fost confecţionate la Istanbul şi aduse la Medgidia, totalizând cheltuieli de 7.023 de kuruşi. Costurile moscheii au fost apreciate la 200.932 de kuruşi, depăşind prevederile iniţiale cu 71.900 de kuruşi.

Geamia din Medgidia era „cea mai fhimoasă şi mai mare din Dobrogea”, având o şcoală mahomedană în subordine. Mai îşi desfăşurau activitatea alte 6 geamii, cinci fiind pe cheltuiala localnicilor, iar una pe cheltuiala statului român. A fost construită din marmură şi piatră de calcar, fiind fasonată manual, iar elementele de mobilier erau confecţionate din lemn de cedru adus din Munţii Libanului.

Minaretul, din colţul de nord-vest, construit din calcar avea 25 de metri, fiind prevăzut cu scară interioară în spirală şi cu terasă circulară în partea superioară. Acoperişul este din olane păstrând specificul arhitecturii neoclasicului otoman. în prezent sunt păstrate detaliile originale. Este cea mai veche clădire a oraşului numită „Medgidye” şi reprezintă un reper al vechimii oraşului.

Biserica creştin-ortodoxă cu hramul „Sfinţii Petru şi Pavel“

A fost construită în perioada 1890-I899273. Anterior construcţiei acestei biserici, fiinţa o mică biserică ce avea hramul „ Sf. Chirii şi Metodiu”. Aflată la 80 de metri de locul actualei Biserici cu hramul „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, a fost demolată în 1899, iar pe locul unde a existat altarul a fost ridicat un monument din marmură.

Datorită eforturilor primarului Kemal Agi Amet, însoţit de preotul localităţii şi de negustorul Iordan Stoianoff (după nume bulgar - n.ns.), care s-au deplasat la Bucureşti pentru a obţine fonduri de la Ministerul Cultelor274, biserica a putut fi finalizată. Ca urmare a acestui demers a fost obţinută de la ministrul Take lonescu, suma de 10.000 de lei, pentru finalizarea lucrărilor bisericii.

Constructorul bisericii a fost I.Teodoriade, iar ctitorul aşezământului religios a fost preotul Cristache Georgescu, care a păstorit timp de 48 de ani, între anii 1890 şi 1938, fiind înmormântat în curtea bisericii. Pictura murală a plafonului, turla cea mare şi pereţii au fost pictaţi cu scene biblice în culori plăcute şi cu un desăvârşit simţ artistic. Cea mai mare parte a icoanelor de pe altar aparţin aceluiaşi pictor, vădind un talent remarcabil. “
   
Sursa foto: „Medgidia-100 de ani de istorie“, de Adrian Ilie
 
Dacă, în urmă cu 123 de ani, pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, printr-o onorantă coincidență, pe 23 noiembrie 2017, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală: „Medgidia-100 de ani de istorie“, de Adrian Ilie. Medgidia în perioada postdecembristă (galerie foto)
 
#DobrogeaDigitală: „Medgidia-100 de ani de istorie“, de Adrian Ilie. Medgidia în perioada comunistă (galerie foto)
 
#DobrogeaDigitală „Medgidia-100 de ani de istorie“, de Adrian Ilie. Medgidia în perioada interbelică (galerie foto)
 
#DobrogeaDigitală „Medgidia-100 de ani de istorie“, de Adrian Ilie. Medgidia la începutul secolului al XX-lea (galerie foto)

 
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari