Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:14 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Medgidia-100 de ani de istorie“, de Adrian Ilie. Medgidia în perioada postdecembristă (galerie foto)

ro

02 Nov, 2021 00:00 2880 Marime text
  • Revoluţia din decembrie 1989 a dus la căderea regimului comunist şi la instaurarea noii ordini sociale. Adrian Ilie scoate la iveală numărul de locuitori și activitățile acestora în Medgidia în perioada postdecembristă .
Publicat cu ocazia Centenarului desăvârșirii unității naționale a statului român și împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la România, lucrarea „Medgidia-100 de ani de istorie“ este un album-document ce ilustrează ultimul veac de existență al orașului din inima Dobrogei.

Publicat cu ocazia Centenarului desăvârșirii unității naționale a statului român și împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la România, lucrarea „Medgidia-100 de ani de istorie“ este un album-document ce ilustrează ultimul veac de existență al orașului din inima Dobrogei.

Cartea profesorului dr. Adrian Ilie face parte dintr-o serie mai largă de lucrări dedicate orașului natal și este scoasă în format bilingv, în limba română și engleză, având, în plus, argumente introductive traduse în franceză, germană și turcă.

Subintitulat „Oameni, locuri, fapte. Trecut și prezent“ volumul adună, în cele 200 de pagini, mărturii despre devenirea  Medgidiei, de la începutul secolului XX și până în zilele noastre, trecând prin perioada interbelică, perioada comunistă și cea postdecembristă.
Materialul ilustrativ bogat se poate constitui într-un instrument ştiinţific, dar şi într-o lucrare de popularizare a imaginilor, fotografiilor şi documentelor ce aparţin istoriei dobrogene şi istoriei Medgidiei.



Medgidia în perioada postdecembristă   

„Revoluţia din decembrie 1989, a dus la căderea regimului comunist şi la instaurarea noii ordini sociale, având la bază principiile democraţiei şi ale statului de drept, în conformitate cu regulile democraţiei se vor organiza primele alegeri libere. Se va reveni la forma de proprietate privată asupra bunurilor, iar întreprinderile de stat se vor privatiza.

Au apărut construcţii noi şi primele investiţii străine în localitate. Au fost refăcute drumurile, şcolile, liceele, sediul Primăriei, monumentele din oraş, cimitirele ortodox şi musulman.

Au fost încheiate parteneriate cu oraşe din Turcia, Italia, China, republica Moldova şi s-au realizat schimburi de experienţă. Personalităţi de origine română sau străini, din diverse domenii de activitate, au vizitat oraşul pentru a împărtăşi din experienţa lor.
Au fost desemnaţi cetăţenii de onoare ai localităţii, remarcaţi pentru merite deosebite şi care au devenit mesagerii oraşului în ţară şi în străinătate.

Din punct de vedere demografic se înregistrază o scădere a numărului locuitorilor de la 46657 locuitori în 1992, la 46381 de locuitori în anul 2000, iar în anul 2011, la data ultimului recensământ s-au înregistrat 39780 locuitori. Această scădere a populaţiei se datorează lipsei locurilor de muncă din localitate şi a exodului în străinătate.

Confortul locuitorilor va creşte prin introducerea unei reţele de gaze natural, fiind rezolvată problema încălzirii pe timpul iernii. Au apărut primele supermarketuri alimentare care vor asigura aprovizionarea în bune condiţii a locuitorilor oraşului. A fost construită şoseaua de centrură pentru eliminarea traficului greu din localitate. În zona de Nord a oraşului a fost construită o sală de sport pentru tinerii implicaţi în diverse activităţi sportive. A fost introdusă reţeaua cu apă potabilă în localitatea Valea Dacilor, arondată municipiului Medgidia.

Au fost refăcute parcurile din Medgidia, beneficiind şi de finanţare europeană. Tabăra internaţională de pictură se va organiza anual, contribuind la prestigiul oraşului peste hotare, prin participanţii din diverse state ale lumii.

Annual au fost omagiaţi soldaţii sârbi, croaţi şi sloveni care s-au jertfit în anul 1916, iar de curând şi surorile scoţiene din Edinburgh, cunoscute şi sub numele de „potâmichile gri“, implicate în asigurarea actului medical în Spitalul de campanie de la Medgidia.
A fost organizat  Festivalul internaţional de muzică uşoară „Dan Spătaru“, iar mai apoi Festivalul de jocuri şi reconstituiri istorice „Dapyx“, ajuns la cea de-a doua ediţie (2017; 2018). “
   
 
Sursa foto: „Medgidia-100 de ani de istorie“, de Adrian Ilie
 
Dacă, în urmă cu 123 de ani, pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, printr-o onorantă coincidență, pe 23 noiembrie 2017, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală: „Medgidia-100 de ani de istorie“, de Adrian Ilie. Medgidia în perioada comunistă (galerie foto)
 
#DobrogeaDigitală „Medgidia-100 de ani de istorie“, de Adrian Ilie. Medgidia în perioada interbelică (galerie foto)
 
#DobrogeaDigitală „Medgidia-100 de ani de istorie“, de Adrian Ilie. Medgidia la începutul secolului al XX-lea (galerie foto)
 
 
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari