#DobrogeaDigitală „Nu simţea că trăieşte cu adevărat decât în lumina reflectoarelor”
26 Feb, 2022 00:00
26 Feb, 2022 00:00
26 Feb, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
3355
Marime text
- Se împlinesc nouă decenii de la nașterea actriței Valentina Bucur-Caracaşian
Una dintre actrițele cu cea mai lungă carieră pe scena constănțeană a fost Valentina Bucur-Caracaşian, sosită în orașul de la malul mării în 1956, la numai doi ani după absolvirea Institutului de Teatru din Cluj.
Anul acesta, în luna februarie, se împlinesc nouăzeci de ani de la nașterea actriței născute la Ploiești, cea care a întruchipat, printre atâtea alte personaje jucate cu bucurie și talent, figura centrală din „Bunica se mărită”, spectacol care a avut peste 500 de reprezentații.
Iată portretul pe care i-l făcea Anaid Tavitian actriței îndrăgostite de teatru, dar și de poezie și pictură, în volumul „Thalia Ex Ponto la cumpănă de milenii”, încheindu-și evocarea cu o întâmplare amuzantă de pe vremea vizionării spectacolelor în fața comisiei ideologice:
„A traversat de la băieţei în pantaloni scurţi, până la babe octogenare ştirbe, surde şi strâmbe, cam tot ceea ce poate oferi un repertoriu curent, unui talent autentic. Această mare varietate de roluri nu a abordat-o firesc, cu vârsta, ci ca toţi actorii pasionaţi, a făcut "compoziţii" încă din tinereţe, încercându-şi puterile şi în zone care, la momentul respectiv, puteau părea unora inaccesibile actriţei. De la eleva din "Steaua fără nume" sau Topsik, adolescenta din "Cale lungă" ori musul din "Sfârşitul escadrei", până la Aftinia cea atât de rea din "Soacra cu trei nurori" sau la Aneta Duduleanu, personajul complex din "Gaiţele" ori luminoasa bunică din "Bunica se mărită", nu este doar o viaţă de om sau de actor; este cu mult mai mult decât atât. E o dramatică încleştare cu ireversibilitatea timpului, cel care, dintre toate artele, a ales-o pe aceea a actorului, pentru a o sfărâma şi anula odată cu sine.
O nelinişte chinuitoare, chiar o spaimă între două apariţii pe scenă, a mistuit-o mereu, dovadă că nu simţea că trăieşte cu adevărat decât în lumina reflectoarelor; părea mai vie, mai puternică şi invulnerabilă în pielea unui personaj decât în viaţa de fiecare zi, în care nimic nu o satisface deşi pictează şi scrie versuri. A publicat volumul de poezie "Calmul aparent" - Constanţa, 1997 având un al doilea sub tipar; a luat mai multe premii pentru poezie. Un palmares impresionant prin volum şi calitate a acreditat-o publicului nu numai prin personaje de mare forţă dramatică ci - mai ales - prin acelea de comedie. Louise Miller ("Intrigă şi iubire"), D-na Page ("Nevestele vesele din Windsor"), La Poncia ("Casa Bernardei Alba"), Nebuna din Saint-Sulpice ("Nebuna din Chaillot"), Ducesa Dupont-Dufort ("Călător fără bagaje"), Soacra din "Micul infern", spectacol jucat de sute de ori în ţară dar şi peste hotare şi în care realiza performanţa trecerii - în 3 acte - prin stadii ale vârstei, mult distanţate între ele, sunt doar câteva dintre zecile (poate peste o sută) de realizări, prin care s-a făcut iubită şi căutată de public.
A ieşit la pensie în anul 1991, după care şi-a continuat activitatea până în 2001, ca și colaborator. Peste 40 de ani de teatru! Şi este totuşi nefericită, pentru că îşi doreşte cu ardoare - ca atâţia mari actori - să moară pe scenă, jucând.
Dintre numeroasele întâmplări comice ale unei activităţi atât de îndelungate, am să relatez una care, nu numai că ne-a distrat straşnic atunci, dar ne-a dat tuturor o mare satisfacţie, copilărească şi rea poate; eram însă, toţi, plini de atâta obidă încât ne defulam copios în astfel de situaţii.
Vali interpreta în comedia lui Tudor Popescu "Omul nu-i supus maşinii" pe Frâncu (personaj feminin dar botezat intenţionat, şi cu temei, astfel, de către autor). Juca având permanent în braţe o căţeluşă tare drăguţă şi mică, pripăşită prin teatru, dar nu chiar de neam prost. O chema Lady şi a stat cuibărită cuminte în braţele actriţei, fără să scoată măcar un scheunat, în toate zecile de repetiţii şi reprezentaţii pe care le-a realizat comedia; cu excepţia uneia singure - vizionarea cu comisia ideologică, cel mai cumplit, mai plin de spaimă şi grijă dintre toate spectacolele. Membrii acestei comisii, destui printre ei semianalfabeţi (cel puţin în privinţa teatrului) erau ermetici şi încruntaţi, dădeau interpretări şi sentinţe iraţionale şi dure, tăiau cu nemilă în carnea vie a spectacolului şi nu admiteau discuţii. Se aflau înşiraţi pe toată lungimea rândului privilegiat de fotolii de la mijlocul sălii. Când actriţa a năvălit în scenă (cam aşa îşi făcea intrarea), Lady a început să latre zgomotos, dar nu aşa în vânt, ci pe fiecare membru al comisiei în parte, metodic, de la stânga la dreapta. Înfuriaţi, au vrut - evident! - s-o dea afară pe Lady din spectacol, animăluţul devenind un personaj al piesei, cu "atitudine negativă". I-am asigurat că a fost doar un accident care nu se va repeta; eram siguri de asta pentru că ştiam că nici o categorie de spectatori nu vine la teatru cu atâtea resentimente şi atâta otrăvită circumspecţie. Şi, aşa a şi fost.”
#citește mai departe în volumul „Thalia Ex Ponto la cumpănă de milenii”
Dacă în urmă cu 124 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Citește și: Astăzi, Eugen Mazilu ar fi împlinit 70 de ani. Un actor care s-a dăruit generos, până la epuizare, semenilor săi (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii