Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:12 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Paul Staicu, la 85 de ani

ro

07 Jun, 2022 00:00 2392 Marime text
* Reputatul dirijor Paul Staicu, cel care a înființat și condus, la Constanța, orchestra simfonică a Filarmonicii Marea Neagră, împlinește astăzi 85 de ani
 
Născut pe 7 iunie 1937, în Bucureşti, Paul Staicu și-a făcut debutul solistic la doar 17 ani, iar la 27 de ani era deja dirijor, după ce absolvise „Magna cum laudae“ Academia de Muzică din Praga, la specialităţile Corn şi Dirijat orchestră.
 
Ca interpret la corn, a fost laureat a numeroase concursuri internaţionale, fiind invitat ulterior să participe ca jurat în aceste competiții.
 
În 1968, Paul Staicu se înscrie la Academia de Muzică din Viena, unde este primit direct în anul al lll-lea, la clasa reputatului dirijor şi pedagog Hans Swarowsky, cu care a studiat până în anul 1970.

Revine în ţară ca profesor la Conservatorul din Bucureşti şi dirijor al Orchestrei „Camerata“. Susţine o bogată activitate concertistică în ţară şi în străinătate, realizând numeroase înregistrări pentru Radio Televiziunea Română, dar şi pentru posturi occidentale.

Timp de un deceniu, începând cu anul 1979, maestrul Paul Staicu şi-a unit destinul cu cel al Orchestrei Simfonice din Constanţa, orchestră care se va afirma rapid în viaţa muzicală a ţării, dar şi în cea internaţională, prin realizarea unor turnee de succes în Europa și America. Întrebat, la un moment dat, de ce a ales Constanţa – un oraș fără tradiție muzicală - pentru a-şi împlini visul de a înființa o orchestră simfonică, Paul Staicu a replicat, simplu: „Am venit la Constanţa să organizez o orchestră simfonică pentru că aici era nevoie de ea. Tradiţia se creează, şi nu se poate crea decât prin practică concertistică“ (revista „Tomis“, 1981).
 
În urmă cu patru ani, pe 12 iunie 2018, reputatul dirijor era distins cu Medalia „Jean Ionescu“, şi placheta #RespectTeatru, într-un eveniment inițiat de cotidianul ZIUA de Constanţa. Un prilej de omagiere, încă o dată, a unui nume care a marcat cultura acestui spațiu.

Reproducem mai jos un fragment din volumul „Teatrul Liric (Opera Constanța)”al regretatului  profesor Adrian Doxan, în care este evocat experimentul reușit de la Constanța al dirijorului Paul Staicu:
 
„Înfiinţată în anul 1979, din iniţiativa dirijorului şi pedagogului Paul Staicu (muzician de reputaţie internaţională), orchestra simfonică a Filarmonicii Marea Neagră este cea mai tânără orchestră profesionistă din România. Iată cum comenta muzicologul Edgar Elian activitatea recentei orchestre simfonice: «Să creezi o orchestră numai din tineri instrumentişti, să o ridici în mai puţin de 2 ani la nivelul celor mai valoroase ansambluri româneşti de acest gen, să susţii cu ea săptămânal concerte, atrăgând un public care să-şi manifeste interesul pentru muzica simfonică, într-o zonă lipsită de tradiţia unor stagiuni permanente de concerte, să efectuezi turnee în străinătate ... - toate i-au reuşit lui Paul Staicu».



Concertul inaugural ce a avut loc în data de 5 martie 1979 avea să sfinţească lungul drum al unei evoluţii artistice. Sfidând greutăţile întâmpinate, orchestra a evoluat continuu, graţie eforturilor susţinute ale artiştilor instrumentişti şi a maeştrilor dirijori care s-au dăruit acestei creşteri, cucerind în scurt timp un prestigios renume naţional şi internaţional.
Încă de la început, orchestra simfonică a reuşit să se impună în viaţa artistică a oraşului şi a ţării, precum şi peste hotare, oferind publicului în versiuni interpretative semnate de Paul Staicu, valoroase pagini din creaţia naţională şi universală.

Repertoriul abordat demonstrează dorinţa tânărului colectiv de a atrage publicul şi de a-l introduce în lumea mirifică a muzicii. Muzica de cameră constituie ca şi muzica simfonică, un domeniul vast de cunoaştere. Abordându-l constant, prin concerte săptămânale, acest tânăr colectiv face cunoscute valorile româneşti şi universale ale genului, prilej de educaţie estetică şi formare spirituală a publicului.”
#citeşte mai departe în „Teatrul Liric (Opera Constanța)”, 
#Autor Adrian Doxan
  Dacă în urmă cu 124 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.  
 
Citește și:

#citeșteDobrogea: Radu Ciorei – de 70 de ori la mulți ani!


 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari