Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:40 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Portretul lui Nicolae Iorga - „Par’că e o maşină enormă, conştientă, un motor de viaţă şi inteligenţă“

ro

21 Jan, 2022 00:00 3797 Marime text
  • Nicolae Iorga s-a născut pe 5 iunie 1871, la  Botoșani și a decedat pe 27 noiembrie 1940, la Strejnic, în județul Prahova. Istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român, acesta rămâne o personalitate emblematică a României. 

Lucrarea „50 figuri contimporane“ reprezintă o colecție de portrete realizate de pictorul și graficianul Iosif Iser, pe marginea cărora adnotează Petre Locusteanu, jurnalist, dramaturg, umorist și fost actor la teatrul din Craiova.
 
Volumul, publicat în 1913, schițează chipul fizic și moral al celor mai impregnante figuri de la început de secol XX. Îi regăsim descriși, atât din condei cât și din pensulă, pe Regele Carol I, Carmen Sylva, Al. Davila, Galaction, Ovid Densușianu, Nottara, Coșbuc, I. G. Duca, Vlahuță, Take Ionescu, Macedonsky, Delavrancea, Victor Eftimiu, Sadoveanu, Minulescu sau Caragiale, și mulți alții.
 
Așa cum era și firesc, cartea începe cu portretul Regelui Carol I descris astfel „cu ochii săi autoritari, majestoşi, liniştiţ […]  părul nins, despărţit în două, cu cochetărie de strămoş care vrea să placă posterităţii…“.
 
Urmează portretul soției Regelui Carol I, Elisabeta a României,  „mama răniţilor şi totdeodată cea mai rănită mamă...“.
 
Seria de portrete continua cu Ion I. C. Brătianu ( n. 1864 – d. 1927), cel care a jucat un rol de primă importanță în Marea Unire din 1918 și în viața politică din România modernă.
 
Următoarea personalitate prezentată este reputatul violonist virtuoz și compozitor Grigoraș Dinicu (n. 1889 – d. 1949), cunoscut pentru maniera deosebită de interpretare a vechilor piese muzicale din repertoriul lăutăresc. Un expemplu al măiestriei sale este compoziția sa din 1906, Hora staccato.
 
Imediat apoi este ilustrat Constantin Stere, descris „ca un vulcan ce nu poate să izbucnească...“.
 
Galeria de portrete continuă cu reputatul Nicolae Iorga (n. 5 iunie 1871 – d. 27 noiembrie 1940) istoric, critic literar, prim-ministru, academician român.
 
Textul de factură profundă, impresionează prin cumulul de detalii, reușind să creeze o imagine clară a personalității descrise. Redăm mai jos rândurile scrise despre Nicolae Iorga la care se adaugă pictura pe care o găsiți în galeria foto.
 
„Uriaşe, caşi opera lui, este făptura fizică a d-lui N. lorga. Înalt, mult mai înalt decât contimporanii săi; frunte largă; faţă albă, încadrată de o măreaţă barbă neagră de profet întinerit; ochi scânteind de puterea tuturor pasiunilor intense, pe cari disciplina de om le înfrânează, şi strălucind de bucuria lăuntrică a idealului ce-l călăuzeşte: aşa-l văd pe d-l lorga, când îl întâlnesc grăbit, pe străzile Bucureştilor; aşa-mi răsare silueta sa, dintre rândurile numeroaselor sale volume.

Par’că este o fiară ce stă gata, în fiecare clipă, să se repeadă, cu toată puterea instinctelor dezlănţuite, asupra adversarilor săi de credinţă, dar pe care o egală putere de voinţă o reţine în marginile firei sale, îi transformă toată această energie sălbatică a sufletului său civilizat în extraordinară putere de muncă şi cultură. Şi munceşte, munceşte, munceşte...

Fac o sforţare de închipuire ca să cuprind întreaga energie desfăşurată de acest savant şi, în mintea mea, trăsăturile sale iau dimensiuni fantastice: capul, mâinile, pieptul, barba, ochii se lungesc, se lăţesc, se încordează, încremenesc în forme uriaşe de oţel. Parcă nu mai e un om. Par’că e o maşină enormă, conştientă, un motor de viaţă şi inteligenţă care lucrează necontenit, pufăe sgomotos, produce fum mult şi negru, dar fabrică, fabrică fără odihnă, cultură şi lumină.

Caşi pe motoarele mari din fabricile industriale, pe fruntea d-lui lorga pare că e săpată inscripţia: «Să nu vă apropiaţi. Pericol mortal». Prin urmare, la distanţă! Să-l admiri de departe şi să-l urmezi cu sufletul. Cine se apropie prea mult sau cine se atinge de el poate să-şi piarză o mână sau să-şi rupă un picior, în îmbinarea acelor roate şi rotiţe multe şi puternice ce se învârtesc mereu şi repede. Deci, nu vă apropiaţi! Pericol mortal!“
 
Despre biografia lui Nicolae Iorga puteți citi în acest articol.

Citește și:

Portretul Reginei Elisabeta a României – „Mama răniţilor şi totdeodată cea mai rănită mamă...“

Portretul lui Ion I. C. Brătianu – „Este de-o inteligenţă pe care numai un mare prost ar putea s’o pue în încurcătură“

Portretul lui Grigoraș Dinicu - „Mersul său este legănat, caşicum un vals etern i-ar ritma mişcările“

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii