Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:01 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“ „Întinse măsuri” de împiedicare a epidemiilor

ro

17 Mar, 2020 00:00 3219 Marime text

Răsfoind cele câteva numere ale publicației Dobrogea Jună“, condusă, timp de patru decenii, de marele jurnalist Constantin N. Sarry, avem ocazia de a ne familiariza cu atmosfera și preocupările locuitorilor din Dobrogea primelor decenii ale secolului trecut.
 


Astfel, în numărul 241, anul XVIII, apărut în 21 octombrie 1924, unul dintre articole relatează revenirea epidemiei de scarlatină care avea să facă victime și în județul Constanța și pe care autoritățile au încercat să o gestioneze, cu mijloacele existente la vremea respectivă.
 
Amintim că România a trecut, de-a lungul istoriei sale, prin nenumărate astfel de „încercări”. Epidemia de tifos exantematic din anii ’20, de pildă, a ucis nu mai puțin de 300.000 de oameni sau, așa cum comenta academicianul Constantin Kirițescu, „mai mult decât 10 mari bătălii”. Printre cei răpuși de tifos, în perioada de evoluție principală a epidemiei, s-au numărat aproape 350 de medici (aproximativ o cincime din corpul medical) și 1.000 de sanitari.
 
Țara a mai fost, de asemenea, bântuită de boli infecto-contagioase precum holeradizenteriamalaria și difteria, precum și de boli cu substrat medico-social precum pelagra sau tuberculoza.
 
În prima pandemie de holeră, din 1831, în Moldova și Muntenia au murit aproape 12.000 de oameni. Cea de-a doua pandemie (1847-1848), arată revista „Historia”, i-a determinat pe medici să caute tot felul de leacuri ciudate cu „sare de ţipirig", praf de puşcă, oţet, untdelemn şi măsline. Soldaţii primeau preventiv două porţii de rachiu. În 1913, în timpul celui de-al Doilea Război Balcanic, medicul Ion Cantacuzino a pus la punct un vaccin antiholeric destinat soldaţilor români și i-a vaccinat în plin focar, reușind să-i salveze pe mulţi dintre ei.
 

„Epidemia de scarlatină, stârpită aproape cu desăvârșire în ultima vreme, în județul Constanța, a început să-și facă reapariția. Am înregistrat alaltăeri două cazuri, ivite în comuna Anadolchioi; ieri au mai fost înregistrate două cazuri în orașul Constanța, iar azi ni se comunică din Cogealac că și acolo au fost descoperite două cazuri.

DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!

 

Serviciul sanitar al județului Constanța a luat întinse măsuri spre a împiedica proporțiile epidemiilor pe cari le-a înregistrat anul trecut.”

 
#citeşte mai departe în Dobrogea Jună, nr. 241, anul XVIII, din 21 octombrie 1924
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicaţiei Dobrogea Jună puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală. 
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: captură YouTube/Ion Cantacuzino

Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziţie de pictură”

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Specula şi contrabandele cu peştele statului“

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos şi dezorganizare în portul Constanţa - „Hamalii nu se închină decât forţei”

#DobrogeaDigitală. Patru numere ale ziarului „Dobrogea Jună“, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa: 115 ani de la apariţia ziarului „Dobrogea Jună” (document)
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari