Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:48 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitala „Te trimit într-un loc de cinste, în Dobrogea”

ro

13 Nov, 2020 00:00 3091 Marime text

În Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, se află, printre alte cărți și publicații valoroase, și un număr omagial din revista orădeană „Cele trei Crișuri” (anul IX, nr. 9-10, 1928), preluat din patrimoniul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în urma colaborării dintre această instituție de prestigiu și cotidianul nostru.

Publicația celebrează, în acest număr special din 1928, semicentenarul Dobrogei, aducând o serie întreagă de mărturii, texte și imagini despre această provincie încercată de istorie și ajunsă, anul acesta, la 142 de ani de la revenirea sub administrație românească.

Mărturia din care cităm mai jos îi aparține lui George I.Stratulat, avocat, scriitor și traducător, care și-a petrecut în Hârșova primii săi ani de magistratură și evocă, cu acest prilej, imaginea Dobrogei de după război și potențialul său încă neexploatat.
 

„Dobrogea nu este trup din trupul țării numai pentru că a fost prima cucerire și colonizare Romană din trupul țării noastre, ci și fiindcă mult înaintea celor cincizeci de ani – pe care îi sărbătorim azi – a fost provincie ardelenească: cu mult înaintea colonizărilor de veterani, din timpuri ce nu aveau anii însemnați – păstorii coborau în fiecare toamnă să ierneze în Dobrogea și, fiecare vară o serbau în munți. Încă din epoca păstoritului, un drum mare românesc a fost unirea pe care o îndemnau și muntele și câmpia și turmele din care oamenii trăiau.
E cea mai puternică justificare de drepturi asupra unei provincii, aceia câștigată – împotriva răsboaielor chiar – de traiul păstoresc. 
A urmat apoi recunoașterea oficială a alipirii provinciei, și desigur – dacă ochiul nostru ar fi destul de ager – am descoperi în ultimii cincizeci de ani multe amănunte sociale identice cu cele pe care le produc azi celelalte provincii românești de curând alipite.
Două bucăți din același fier nu se lipsesc la loc în trăinicie fără lovituri și flăcări…
Scriind aceste rânduri, nu caut să aduc obișnuite laude din cele ce se împart cu dărnicie la serbări și banchete, ci – ca unul din cei mai mici martori ai alipirii Dobrogei – voiu pomeni faptul care-și are o importanță românească.
Începutul carierii de magistrat l’am făcut în Dobrogea într’un orășel mic bătut de vremi și distrus de urgia răsboiului, în care unul din predecesorii mei a fost însuși Duiliu Zamfirescu. Plecând în Hârșova – așa se numea orașul – Ministrul mi-a spus: «te trimit într’un loc de cinste, în Dobrogea».
Orașul avea toată lipsa de confort a sărăciei, dar era loc de cinste. Loc de cinste a fost Dobrogea, nu numai pentru veteranii dela 1877, ci pentru orice funcționar «regățean» cinstit. Și dacă amintim aceste amănunte, azi când atâta lume cinstită se plânge de greutățile soartei, o facem spre a limpezi fiecărui bun român datoria de a cunoaște țara lui în toate provinciile care o constituesc – lăsând cu munca lui o amintire frumoasă. Aceia e adevărata unificare și în măsura jertfelor și a hărniciei ne putem simți înfrățiți.
Sărbătorirea însă nu poate rămâne o zi trecătoare după o jumătate de veac. Nu vrem să vedem nici în roz, dar nici în negru, ci în lumina soarelui adevărat această provincie care se deșteaptă. Bogățiile ei pământești zac neexploatate, bălți, mare, ogoare și orașe așteaptă o viață înzecită pe care o putem chema nu prin discursuri și banchete, ci prin realizări.
Dar, chiar până atunci, cred că cea mai impresionantă stare sufletească e aceia a românului, care venind azi de peste Carpați la serbări – spre a-și cunoaște țara – se va întâlni cu neamurile lui chiabure din Dobrogea. De bună seamă convorbirea lor ar prea slăvi unirea, desvăluind atâtea gânduri mari, cât slova noastră nu poate să cuprindă.”


 
#citeşte mai departe în revista Cele trei Crișuri”
#„Cele trei Crișuri” anul IX, nr. 9-10, 1928
# autor George I.Stratulat

 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Sursa foto: captura youtube/arhiva TVR

 
Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală: „Ce însemnează marea pentru mine”

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari