Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:04 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mănăstirea Dintr-un Lemn, gazda unor evenimente de marcă

ro

06 Jul, 2022 00:00 3720 Marime text
  • La Mănăstirea Dintr-un Lemn va avea loc ediția a IX-a a Simpozionului național „Biserica și Armata României. Tradițiile conlucrării”, precum și ceremonialul de dezvelire a bustului generalului Paul Teodorescu
 
Hronicul conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României se va îmbogăți prin evenimentele care se vor desfășura în zilele de 8 și 9 iulie 2022, la Mănăstirea Dintr-un Lemn.
Centrul de Cercetare a Conlucrării Bisericii Orodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu”, fondat și condus de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România, își reunește colaboratorii în cadrul Simpozionului național „Biserica și Armata României. Tradițiile conlucrării”, ediția a-IX-a.
Cadre didactice universitare și profesori din învățământul preuniversitar, muzeografi, arhiviști, militari și preoți își vor prezenta, pe 8 iulie, roadele cercetărilor științifice. Comunicările abordează subiecte din Istoria militară a României, Istoria Bisericii Ortodoxe, locul și rolul unor personalități, ș.a.
Programul include lansarea revistei Misiunea, anul IX, 2022, periodicul Centrului (toate numerele revistei pot fi accesate pe https://aos.ro/revista-misiunea), care apare sub girul Academiei Oamenilor de Știință din România și al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Ziua de 9 iulie 2022 este dedicată comemorării generalului Paul Teodorescu (1888-1981), înnoitorul Mănăstirii Dintr-un Lemn în anii 1938-1939 și cel care a trasformat Sfântul lăcaș în loc de închinare și pomenire pentru aviatori și marinari.
Evenimentul principal va fi ceremonialul de dezvelire a bustului generalului Paul Teodorescu, operă de artă realizată de maestrul Valentin Tănase, cunoscut și apreciat în țară și străinătate pentru lucrările sale de sculptură și pictură. Bustul va fi așezat în parcul Sfintei mănăstiri prin demersul comandantului Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, domnul general Cornel Tonea-Bălan, cu concursul Centrului, aprobarea Statului Major al Apărării și binecuvântarea IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
Dispunerea bustului în sectorul monumentelor Aviației și Marinei relevă omagiul pe care militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” îl aduc ilustrului lor comandant din anii 1928-1932, care i-a implicat și în lucrările de restaurare a mănăstirii.   
Realitatea istorică și evenimentele din ultimii ani, organizate la mănăstire, la care militarii Brigăzii 30 Gardă au fost prezenți, certifică că Sfântul lăcaș este și loc de pomenire și închinare și pentru militarii apreciatei și îndrăgitei unități.
Slujba religioasă de sfințire a bustului și cea de pomenire la mormântul generalului va fi oficiată de IPS Varsanufie și un sobor de preoți, iar militari ai brigăzii vor da onorul.
La eveniment sunt invitați reprezentați ai Guvernului, Statului Major al Apărării, Statului Major al Forțelor Aeriene, Statului Major al Forțelor Navale, Universității Naționale de Apărare „Carol I” și Academiei Oamenilor de Știință din România.   
 
Sursa foto: primariafrancesti-valcea.ro
Citește și:
#citeșteDobrogea: Revista „Misiunea”, la un nou număr

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari