Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:02 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Venerabilul Romeo Ștefan Belea – unul dintre „greii” arhitecturii românești contemporane

ro

28 Jul, 2021 00:00 2444 Marime text
  • Astăzi, arhitectul Romeo Ștefan Belea împlinește 89 de ani 
Considerat un „artist la formelor” și unul dintre cei mai importanți arhitecți din ultimii 50 de ani, Romeo Ștefan Belea s-a născut la Tulcea, pe 28 iulie 1932.

Profesor universitar și membru corespondent al Academiei Române, Belea este o figură remarcabilă a arhitecturii din România, care și-a legat destinul profesional de mai multe clădiri emblematice, printre care amintim doar Sala Sporturilor din Constanța, Teatrul Naţional din Bucureşti, Biblioteca Acdemiei Române, Sala Palatului și Pavilionul Expoziţional Bucureşti, hotelurile Intercontinental sau Novotel.

Refacerea Teatrului Naţional, cea mai recentă realizare a sa, a marcat transformarea acestei spectaculoase clădiri într-un centru cultural care adăpostește nu mai puțin de șapte săli de spectacole (un record în domeniu!), alături de generoase spaţii expoziţionale dedicate artelor vizuale, cafenele şi spaţii recreaționale.

Nimerit dintr-o întâmplare la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” (așa cum mărturisește într-un interviu), Belea și-a terminat studiile în 1958, descoperindu-și treptat pasiunea și talentul pentru această componentă mai specială a artelor frumoase, caracterizată deopotrivă de frumusețe și durabilitate.

În septembrie 1973 și-a luat doctoratul în Arhitectură cu tema „Spațiul teatrului de dramă contemporan”, avându-i în comisie, ca examinatori, pe regizorii Liviu Ciulei și Sică Alexandrescu.

S-a remarcat, încă de la începutul carierei, printr-o activitate prodigioasă, care viza nu doar arhitectura, ci și grafica sau designul.
Produs al unei școli românești de înaltă valoare, Romeo Ștefan Belea a fost preocupat să dea mai departe din ceea ce a învățat, devenind, de tânăr, Profesor, apoi Șef de atelier de proiectare și Conducator de docto­rate la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.

Impresionând prin creativitate și soluții arhitecturale ingenioase, a câștigat premii și mențiuni la o serie de concursuri importante. A devenit membru corespondent al Academiei Române și a primit, în 2012, Medalia Opera Omnia la Bie­nala Națională de Arhitectură.

Este membru fondator, din anul 2002, al Uniunii Arhitecților din România. A fost, mulți ani, membru al condu­cerii Uniunii Arhitecților și Președinte al Fondului de Arhitectură până în 1990, pozitie din care a sprijinit o serie de cunoscuți arhitecți interbelici, aflați, in acei ani, în dificultate.

Ca o recunoaștere a meritelor sale de excepție, venerabilul creator a fost dinstins, la Gala Premiilor UNITER din 2015, cu un  premiu înmânat de Ion Caramitru, președintele UNITER, cu care a colaborat îndeaproape la restructurarea Teatrului Național din București.
 
Sursa foto
: uniter.ro

Citește și:
 Odiseea unei impresionante consacrări în arhitectura românească și internațională Înapoi în copilărie, cu arhitectul Romeo Ștefan Belea, la ceas aniversar 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari