Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:49 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică 180 de ani de la nașterea pionierului școlii românești de chimie, Petru Poni, de două ori președinte al Academiei Române

ro

04 Jan, 2021 00:00 2066 Marime text

Patronul spiritual al prestigiosului Institut de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ Iaşi al Academiei Române a fost un chimist, fizician, pedagog, mineralog și om politic român, pionier al școlii românești de chimie.

De asemenea, un Concurs național de chimie ce se adresează elevilor de liceu, filieră tehnologică, și care ajunsese în anul 2019 la ediția a X-a, poartă numele remarcabilului om de știință.


Petru Poni s-a născut pe 4 ianuarie 1841, în satul Săcărești, comuna Cucuteni, județul Iași (d. 2 aprilie 1925, Iași) fiind cel care a publicat primele manuale de fizică și de chimie în limba română. Este organizatorul primelor laboratoare din România, destinate cercetărilor științifice și pregătirii cadrelor de chimiști. A colaborat la înființarea unor societăți științifice în România: Societatea română de științe (1890) și Societatea de științe (1900), și a fost membru al Societății de științe naturale din Moscova (1910).

Anul trecut, Academia Română, prin Secția de Științe Chimice, a organizat o sesiune aniversară „Institutul de Chimie Macromoleculară «Petru Poni» – 70 de ani de activitate“, care a fost deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și de acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române.

În anul 1956, institutul primea numele chimistului și mineralogului Petru Poni (1841-1925), fondator al școlii ieșene de chimie și al școlii românești de chimie anorganică, președinte al Academiei Române în perioadele 1898-1901 și 1916-1920.

De-a lungul celor 70 de ani de existență, activitatea institutului a fost coordonată de cercetători de prestigiu, membri ai Academiei Române: acad. Radu Cernătescu, acad. Cristofor I. Simionescu, acad. Bogdan C. Simionescu, prof. Ilie Matei și prof. Ioan Zugrăvescu, membrii corespondenți.

O parte din rezultatele obținute în cadrul cercetărilor a fost valorificată printr-o serie de brevete. În perioada 2000-2015, OSIM a acordat peste 50 de brevete unor cercetători din institut, dovadă incontestabilă a preocupării acestora pentru reducerea perioadei de implementare a rezultatelor cercetării în economia reală.



Citește și:

Ioan Aurel Pop, la aniversar
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii