Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:40 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobrogea 139 de ani Turul istoric ce a rememorat atmosfera de la 1878. La pas, alături de autorităţile locale

ro

24 Nov, 2017 00:00 10645 Marime text
În preambulul mesei rotunde organizate pe 23 noiembrie 2017 la sala „Remus Opreanu“ a Consiliului Judeţean Constanţa, ZIUA de Constanţa a invitat oficialităţile Constanţei şi oameni de cultură ai cetăţii la un tur turistic al zonei istorice a oraşului Constanţa, realizat de cel mai cunoscut, tânăr, îndrăgit şi entuziast ghid al oraşului, Diana Slav.

Punctul de plecare al acestei călătorii simbolice a fost actualul sediu al Muzeului de Sculptură „Ion Jalea“, apoi s-a continuat pe traseul Farul Genovez - Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“ - Geamia „Hunkiar“ - Biserica Greacă „Metamorphosis“.

Printre cei prezenţi la eveniment s-au aflat Ioan Albu, prefectul judeţului Constanţa, Costin Răsăuţeanu, viceprimar al municipiului Constanţa, subprefectul Dan JeacăSteliana Bajdechi, de la Radio Constanţa, Sorin Marcel Colesniuc, cercetător ştiinţific la Muzeul de Arheologie „Callatis“ din Mangalia, Lavinia Dumitraşcu, muzeograf la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, Cristian Cealera, scriitor, colonel (r) Remus Macovei, conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan, Carmen Aldea Vlad, poetă şi membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, comandorul (r) Marian Moşneagu, Mihaela Petrachi, director - Direcţia Cultură, Sport, Turism şi Sănătate din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, istoricul Ştefan Lăpuşan, Mirela Matichescu, administratorul judeţului Constanţa şi reprezentanţi ai presei locale.

Turul turistic organizat de ZIUA de Constanţa a început cu prezentarea, de către Diana Slav, a Muzeului de Sculptură „Ion Jalea“. Apoi, invitaţii ZIUA de Constanţa au ajuns la Farul Genovez, unde ghidul Diana Slav a prezentat povestea monumentului istoric, după care au ajuns pe strada Remus Opreanu, denumită după unul dintre foştii prefecţi ai judeţului, apreciat pentru iniţiativele şi proiectele pe care le-a implementat.

Invitaţii ZIUA de Constanţa au ajuns apoi în Piaţa Ovidiu, făcând o scurtă oprire la statuia marelui poet Publius Ovidius Naso, după care a urmat Sinagoga Mare de pe strada C.A Rosetti, moment în care primarul Decebal Făgădău a declarat că aceasta va fi reabilitată.
A urmat o scurtă vizită la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, după care turul a continuat cu o scurtă oprire în faţa fostului Palat Prefectural, actualul Cerc Militar Constanţa.

Apoi, grupul s-a îndreptat spre cel mai vechi lăcaş de cult musulman din Constanţa, Geamia „Hunkiar“, ctitorită de sultanul Abdul-Aziz şi dată în folosinţă în anul 1869. Turul s-a încheiat la Biserica Greacă „Metamorphosis“, unde au avut loc, la fel ca în urmă cu 139 de ani, un Te Deum şi o slujbă de pomenire a eroilor căzuţi pe câmpul de luptă în Războiul de Independenţă, care s-a ţinut pe scările lăcaşului de cult, aşa cum s-a întâmplat la prima slujbă oficiată în Biserica Greacă. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi, împreună cu ÎPS Teodosie.

„Este lăudabilă iniţiativa ZIUA de Constanţa de a reconstitui prima slujbă ţinută pe scările acestui lăcaş de cult atunci când s-a instaurat puterea română“, a spus ÎPS Teodosie, la finalul slujbei.

Turul s-a încheiat oficial cu o masă oferită invitaţilor de către cotidianul ZIUA de Constanţa la restaurantul Ana şi Ion. Meniul oferit de restaurant a fost unul dobrogean în variantă modernă.
 
Citeşte şi:
LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Proiect unic ZIUA de Constanţa. Tur turistic. La pas, prin Constanţa, alături de autorităţile locale (galerie foto+video)

 
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari