Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:37 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum sărbătoresc dobrogenii 144 de ani de la revenirea regiunii pe teritoriul României

ro

14 Nov, 2022 00:00 1921 Marime text
  • Ziua Dobrogei se sărbătorește în fiecare an la data de 14 noiembrie și semnifică revenirea regiunii pe teritoriul României, fapt consemnat în ziua de 14 noiembrie 1878. Importanța Zilei Dobrogei se observă în celebrarea ei în localitățile, comunele si satele din regiune precum Constanța, Tulcea, Mangalia, Medgidia, Cernavodă, Năvodari etc.
  • Și în acest an, atât instituțiile publice, cât și private organizează manifestări pentru a marca 144 de ani de la reîntoarcerea Dobrogei pe meleagurile țării. Mai jos redăm cum aleg instituțiile să sărbătorească Ziua Dobrogei:
 
Luni, 14 noiembrie
 
Consiliul Județean Constanța invită publicul la un spectacol al tradițiilor dobrogene, de la ora 18:00 la Centrul Multicultural Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanța, unde vor performa cele mai reprezentative ansambluri ale comunităților locale.
 
De asemenea, CJC alături de Consiliul Județean Tulcea organizează un ceremonial militar și religios, urmat de o depunere de coroane de flori în cinstea eroilor care s-au jertfit pentru redobândirea regiunii. Evenimentul începe la ora 10:00, la Monumentul Independenței din Tulcea. De la ora 10:30, cele două Consilii organizează o ședință fesivă comună ce are loc în sala Mihail Kogălniceanu din Tulcea.
 
Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” organizează expoziția „Dobrogea în culorile toamnei – expoziție de pictură, fotografie și design vestimentar” la CMET „Jean Constantin” începând cu ora 12:30. De la ora 13:00 are loc vernisajul expoziției „Datina 100 de ediții” unde sunt expuse numere vechi ale Revistei din anii `90, dar și numere actuale. De la ora 18:00, pe scena Centrului „Jean Constantin” apar Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul”, Ansamblul „Izvorașul Dobrogean”, Ansamblul „Elpis” al Comunității Elene Constanța, Ansamblul „Iholu” al Comunităţii Aromâne din România, filiala Constanţa, Ansamblul „Kaytarma” din Valu Lui Traian al Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor Musulmani din România, Ansamblul folcloric universitar „Ovidius”, Ansamblul UDTTMR „CanRenkler” din Topraisar, Ansamblul „Goluboe More” al Comunității Ruşilor Lipoveni, Ansamblul „Nairi” al Uniunii Armenilor din România, Ansamblul „Delikanlilar” al Uniunii  Democrate Turce din România, Trupa „Şatra” a comunităţii rrome din Mangalia.
 
La Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” se organizează o activitate de evocare a momentului istoric, iar marți, 15 noiembrie, elevii o să susțină un spectacol cultural-artistic în sala de conferințe a Forțelor Navale de la ora 10:30. Totodată, are loc și un tur al Flacării „Spiritul dobrogean” prin alte instituții dobrogene din inițiativa Instituției Prefectului Județului Constanța. La activitate participă prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, comandantul Garnizoanei Constanța, contraamiral de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru și inspectorul școlar general al județului Constanța, Prof. Sorin Mihai.
 
La Muzeul de Artă din Constanța se desfășoară expoziția „Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice”. Evenimentul este organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu și începe la ora 16:00. Elevii de la Colegiul de Arte „Regina Maria”, secția Arhitectură expun 26 de lucrări de grafică. După încheierea expoziției, urmează lansarea Catalogului „Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu”, publicat la Editura Monitorul Oficial, anul acesta.
 
Muzeul de Artă Populară organizează două activități cu prilejul Zilei Dobrogei: „Dobrogea – istorie vie”, activitate de prezentări despre Dobrogea şi mozaicul său etnic, urmate de vizionarea expoziţiei permanente a muzeului în care se găsesc obiecte cu valoare identitară pentru Dobrogea, la care participă elevii clasei a XI-a E de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța. A doua activitate este reprezentată de două ateliere de educație muzeală intitulate „Desenăm și colorăm portul dobrogean”, la care participă elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu” şi Şcoala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”.
 
Organizația Patronală – Mamaia Constanța celebrează ziua de 14 noiembrie prin implicarea în proiectul cultural „Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice” ce are loc la Muzeul de Artă din Constanța de la ora 16:00 și este derulat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu. În perioada 14-24 noiembrie, 27 de tablouri cu lucrări realizate de liceenii de la Colegiul de Arte ”Regina Maria” vor fi expuse la Muzeul de Artă din Constanța. În aceeași perioadă, 10 panouri pe care sunt expuse 20 de lucrări însoțite de poveștile clădirilor istorice, vor putea fi văzute în Piața Ovidiu, în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Intervalul a fost ales deoarece data de 23 noiembrie are de asemenea, importnață pentru regiune, marcând sosirea Armatei Române în Constanța și 144 de ani de când administrația românească s-a instalat în noua provincie.
 
Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de mare” organizează spectacolul lectură DIN POVEȘTILE DOBROGEI .....” de la ora 10:00.
 
Miercuri, 16 noiembrie
 
Consiliul Județean Constanța va organiza prin Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” spectacolul Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul” cu ocazia sărbătoririi a 144 de ani de când Doborgea a revenit României. Spectacolul va începe la ora 18:00 și va fi găzduit de scena CMET „Jean Constantin”.  
 
 
 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari