Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:23 08 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie Este un ordin de restricție îndeajuns pentru a proteja o potențială victimă de agresor?

ro

08 Sep, 2024 17:00 160 Marime text
foto - Pexels
  • Un ordin de protecție provizoriu este cea mai rapidă metodă de protecție a victimei unei violențe domestice, întrucât procedura de obținere a acestuia este semnificativ simplificată
 
 
Un incident violent s-a petrecut în zona patiseriei Panda din zona Cireșica din municipiul Constanța, pe 07 septembrie 2024. Un bărbat și-a înjunghiat concubina în plină zi, pe stradă.
 
„În cursul zilei de ieri, a fost adusă la unitatea de primiri urgențe o pacientă, victimă a unei agresiuni, prezentând multiple traumatisme inclusiv o plagă prin înjunghiere”, precizau cadrele medicale duminică, 8 septembrie 2024.
 
Sâmbătă după amiaza individul a așteptat-o în fața patiseriei din Tomis Nord, locul ei de muncă, și a atacat-o. A înjunghiat-o în zona gatului și a lovit-o atât de dur încât i-a fracturat nasul. Victima a căzut în genunchi și agresorul a înjunghiat-o în zona lombară, până la rinichi. Femeia necesită 35 de zile de îngrijiri medicale, posibilitățile sunt multe în funcție de evoluția stării de sănătate.
 
Bărbatul este recidivist. Acesta a mai fost închis pentru tâlhărie, fiind liberat în 2007. Este cunoscut ca  o persoană extrem de violentă. Fosta concubină a aflat mai târziu despre pornirile lui violente și după trei luni de relație l-a anunțat că vrea să se despartă de el.
 
A fost emis așadar, un ordin de restricție provizoriu. Un ordin de protecție este o hotărâre emisă de instanță cu scopul de a proteja o persoană care este victima violenței domestice, fiind reglementat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.  Un ordin de protecție provizoriu este cea mai rapidă metodă de protecție a victimei unei violențe domestice, întrucât procedura de obținere a acestuia este semnificativ simplificată.  Potrivit art. 28 din Legea nr.217/2003: „Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc”. Detalii despre cum se poate obține un ordin de restricție, regăsiți aici.
 
În acest context ZIUA de Constanța lansează sondajul de opinie cu întrebarea:

Este un ordin de restricție îndeajuns pentru a proteja o potențială victimă de agresor?
  1. Da
  2. Nu
  3. Da, dacă ordinul este însoțit de brățară electronic
  4. Nu știu
 
De asemenea, așteptăm și comentariile dumneavoastră legate de tema în discuție, exprimate cu respectarea subiectului propus, fătă atacuri la persoană ori limbaj licențios.



PRECIZĂRI:

 Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

 Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

O femeie a fost înjunghiată în Tomis Nord, Constanța! Iată cum a acționat agresorul

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii