De ce rămâne Radu Mazăre la „beciul domnesc“ Motivarea instanţei - „Lăsarea în libertate ar fi avut o rezonanţă negativă în societate
De ce rămâne Radu Mazăre la „beciul domnesc“: Motivarea instanţei - „Lăsarea în libertate ar fi avut
16 Apr, 2015 22:47
ZIUA de Constanta
2482
Marime text
În plus, magistraţii au analizat şi perioadă îndelungată în care s-a desfăşurat activitatea presupus infracţionala, începând cu anul 2006, şi repetabilitatea actelor materiale. "În acest context, aprecierile inculpaţilor (Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky - n. red.) referitoare la situaţia lor familială, dar şi personală, anterioară comiterii faptelor, nu pot conduce la luarea unei alte măsuri privative mai puţin restrictive, cum ar fi cea a controlului judiciar", conform motivării instanţei. Magistraţii arată că Radu Mazăre şi omul de afaceri Sorin Strutinsky, implicat şi el în acelaşi dosar, sunt acuzaţi de comiterea unor infracţiuni grave, valoarea sumelor cerute şi primite drept mita ridicându-se la nouă milioane de euro, motiv pentru care se justifică arestare lor.
"Inculpaţii au disimulat primirea sumelor de bani cu titlu de mită prin încheierea unor contracte de publicitate fictive, iar în ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu presupus a fi comisă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan se reţine un prejudiciu, până în prezent, de aproximativ 26 milioane de euro, iar cel estimat până la finalizarea contractului de salubrizare fiind de peste 100 milioane euro", se precizează în documentul citat.
Citeşte şi: Stenograme INCENDIARE. Cum lua mită Radu Mazăre de la milionarul Arpad Paszkany
Primarul suspendat al Constantei, Radu Mazăre, a fost arestat în 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii. În acest caz a fost arestat preventiv şi omul de afaceri Sorin Strutinsky, pe numele său fiind emis un alt mandat de arestare preventivă, într-un alt dosar.
Radu Mazăre este acuzat că, în perioada 2006 - 2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa două milioane de euro de la reprezentanţii a doua societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.
Citeşte şi: EXCLUSIVITATE. Control la Primăria Constanţa: Documentele referitoare la construirea Maritimo Shopping Center, căutate de procurorii DNA (documente)
Mazăre mai este acuzat că, în perioada noiembrie 2006 ¬ 2013, în calitate de primar al municipiului Constantă, a participat la încheierea a 12 contracte între primărie şi societatea controlată de el şi Strutinsky, în valoare totală de peste 6 milioane de lei. În perioada noiembrie 2008 - 2012, în aceeaşi calitate, Mazăre a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria Municipiului Constantă şi o societate comercială la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei.
Aceste contracte au vizat achiziţia unor servicii artistice desfăşurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de paza a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constantă, serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Municipiului Constantă aflaţi în exerciţiul funcţiunii în perioada 15 februarie 2009 - 15 februarie 2012, etc.
Citşte si: Procurorii DNA, în „pelerinaj“ la Primăria lui Mazăre, Soti Cable Neptun şi Telegraf Advertising
În ambele cazuri, au fost obţinute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla şi cu care Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii cinci ani înainte de comiterea faptei, cât şi pentru Sorin Strutinsky, arata anchetatorii.
Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de Mediafax, cercetările în acest dosar au la baza sesizarea făcută de Agenţia Naţională de Integritate, care cerea DNA să îl verifice pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constantă a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soţi Cable Neptun, al căror asociat, Sorin Strutinsky, este în relaţii comerciale cu Mazăre în opt societăţi. În prezent, omul de afaceri este arestat şi judecat în dosarul de trafic de influenţa în care este acuzat că a primit aproximativ 2 milioane de euro ca să intervină la instituţii publice pentru plata unor lucrări.
Radu Mazăre a fost trimis în judecată, în 3 aprilie, de DNA Constantă într-un alt dosar, în care este cercetat pentru vânzarea unor terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate, procurorii stabilind că în acest caz bugetul Primăriei Constantă a fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro.
Citeşte pe ZIUA de Constanţa: Lovitură năucitoare a DNA: Mazăre şi Sorina Moscu - trimişi în judecată. Cercetările faţă de deputatul Babuş, clasate (rechizitoriu+document)
Radu Mazăre este primar al Constantei din anul 2000, când a candidat că independent, reuşind să-l învingă în turul al doilea pe candidatul PSDR, Tudor Baltă, cu 66% din sufragiile electoratului constănţean. A fost singură dată când Mazăre a avut nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a fi ales primar. Începând cu 2004, el a câştigat din primul tur toate alegerile pentru Primăria Constantă, ajungând acum la cel de-al patrulea mandat.
Material preluat
Sursa: HotNews.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii