Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:34 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lovitură năucitoare a DNA Mazăre şi Sorina Moscu - trimişi în judecată. Cercetările faţă de deputatul Babuş, clasate (rechizitoriu+document)

ro

04 Apr, 2015 00:00 8515 Marime text


Nici nu a apucat să se usuce bine cerneala de pe mandatul de arestare preventivă a lui Radu Ştefan Mazăre, că Direcţia Naţională Anticorupţie i-au mai aplicat o lovitură primarului municipiului Constanţa! Ieri, Andrei Bodean, procuror al DNA - Serviciul Teritorial Constanţa l-a trimis în judecată pe edilul-şef (aflat, în prezent, în arestul Poliţiei capitalei), sub aspectul săvârşirii a patru infracțiuni de abuz în serviciu. În cauză a mai fost deferită Justiţiei Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, reprezentant al societăților comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA și SC Millenium Global Development SA, pentru presupusa săvârșire a două infracțiuni de spălare a banilor. În faţa judecătorilor vor ajunge şi societăţile comerciale Mehmetoglu SRL, pentru presupusa săvârşire a două infracțiuni de spălare a banilor, Bulevard SA și Millenium Global Development SA, pentru presupusa săvârşire a infracţiunii de spălare de bani.

 Dosar clasat

Foarte important, procurorul Andrei Bodean a stopat cercetările faţă de Radu Babuş, fost director general al Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa, în prezent, deputat în Parlamentul României, pentru stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10, lit. a din Legea nr. 78/2000. La fel, Bodean a pus punct cercetărilor şi faţă de Ion Marica și Ramona-Daniela Dospinescu, foşti membri ai Comisiei de Aplicare a Legii nr. 10/2001, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracțiuni: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice. DNA Constanţa a oprit cercetările şi faţă de Constantin Racu, fost funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa şi membru în Comisia de Aplicare a Legii nr. 10/2001, suspectat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Faţă de cei mai sus precizaţi, dosarul a fost clasat.

Ce spune rechizitoriul

Conform rechizitoriului, „la data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu, de 23,56 euro/mp, a unui teren în suprafață de 15.465,91 mp, situat în stațiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată Unității Administrativ- Teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului“.

 „Pagubă de 2.971.420 de euro“ 

„La data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în aceeași calitate, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț modest, a două terenuri în suprafață de 11.890 mp și 502,81 mp, aparținând Primăriei Constanța, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanța o pagubă de 2.971.420 de euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului. Concret, inculpatul Mazăre Radu Ștefan a stabilit cu intenție o valoare diminuată față de valoarea comercială reală, pentru o suprafață de 11.890 mp teren situat în intravilanul municipiului Constanța, stațiunea Mamaia, aparținând domeniului privat al municipiului Constanța, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei-Moscu Sorina-Gina“, se mai arată în rechizitoriul întocmit de procurorul Andrei Bodean.
 
Conform sursei mai sus citate, „la data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei-Moscu Sorina-Gina și SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanța, un teren în suprafață de 502,81 mp cunoscând că prețul atribuit era cu mult diminuat față de valoarea comercială reală“.

 „Creșterea succesivă a prețului“ 

„Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăților comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) și SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentate de aceeași inculpată. Tranzacțiile s-au făcut prin creșterea succesivă a prețului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piață, fiind disimulată proveniența ilicită a acestor terenuri. După trimiterea sa în judecată, prin rechizitoriul nr. 29/P/2005 din data de 24 octombrie 2008 (comunicat 271/VIII/3 și 28 octombrie 2008), împreună cu Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion și Chircă Nora Alina, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, deși avea obligația legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea acestora din funcțiile publice pe care le dețineau în cadrul Primăriei Constanța, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective, precum și obținerea unor foloase necuvenite pentru acestea“, se mai arată în actul de sesizare al instanţei.

 „Predare terenuri“ 

Mai departe, DNA arată că, „în intervalul de timp dintre 17 martie 2009 (data rămânerii definitive a sentinței civile nr. 20821/20.11.2008) și până în prezent, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu știință, nu și-a îndeplinit obligația care decurgea din funcția de primar al municipiului Constanța privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, care le cumpărase de la Consiliul Local Constanța, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlu de despăgubiri, precum și un avantaj patrimonial pentru persoana care folosește, în prezent, fără drept, cele două imobile“.

 Primăria Constanța și Ministerul Finanțelor Publice, în aşteptare 

„Până în prezent, nici Primăria municipiului Constanța și nici Ministerul Finanțelor Publice nu au comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deși li s-a cerut acest lucru. În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra terenurilor cu suprafețele de 11.890 mp și 502,81 mp“, au conchis procurorii Anticorupţie. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și luarea măsurii preventive a interdicției dizolvării SC Bulevard SA.
 
De menţionat că Andrei Bodean l-a trimis în judecată şi pe Nicuşor Constantinescu, şeful suspendat al CJC, în două dosare, şi îl cercetează în stare de arest la domiciliu, într-o altă cauză.
 
Radu Mazăre mai este cercetat în alte două dosare, ambele fiind instrumentate de Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Bucureşti. Mai mult decât atât, primarul este judecat, din 2008, în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, rechizitoriul cauzei putând fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.
 
Dacă despre primarul Radu Mazăre nu ar mai fi multe de spus, fiind un personaj arhicunoscut, despre Sorina-Gina Hortolomei-Moscu se cunosc mai puţine detalii, ea fiind, de cele mai multe ori, cheia afacerilor în care acesta, dar şi şeful suspendat al CJC sunt implicaţi. Constănţeanca Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, apropiată a tandemului Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu, este inclusă în Enciclopedia Personalităţilor din România.

Administrator al noului patinoar Aqua Ice Magic şi cea care conduce, alături de Dumitru Cilibia, societatea Aqualand SA (pe care funcţionează Aqua Magic), Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este, potrivit datelor din Enciclopedia Personalităţilor din România, acolo unde a fost inclusă recent, expert contabil, fiind născută la Constanţa, pe 23 iunie 1963.

Între 1977 şi 1981, a urmat cursurile Liceului Industrial numărul 6 Constanţa, în 1990, a absolvit un curs de contabilitate la Liceul Economic Constanţa, iar între 1997 şi 2001, a urmat Facultatea de Management Financiar-Contabil la Universitatea „Spiru Haret” Constanţa. Între 1983 şi 1986, a lucrat ca recepţioner la diverse hoteluri din Mamaia, iar între 1986 şi 1991, a fost contabil principal la RADET.


Alte detalii mai puţin ştiute despre Sorina Moscu puteţi afla aici
 
Sorina-Gina Hortolomei-Moscu apare, potrivit datelor actuale de la Registrul Comerţului, în Aqualand SA, dar şi în firmele Galamob SRL şi Galatap SRL, aflate în lichidare. În calitate de administrator, mai figurează în societăţile Mega Development SRL, Mobitom SA, New Amsterdam SRL şi Wynn Resort SRL.
 
Contactată telefonic de redactorii ZIUA de Constanţa, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu a declarat că, până la acel moment (la scurt timp după ce DNA a emis comunicatul), nu fusese înştiinţată despre faptul că se află în atenţia procurorilor. „Mi se pare puţin nelalocul lui să aflu de le dumneavoastră despre acest lucru, şi nu de la DNA. Voi lua legătura şi eu cu avocatul meu. Până acum, eu nu am fost înştiinţată de calitatea procesuală, aşadar, nu pot să comentez în niciun fel ceva ce nu ştiu“, a declarat Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, în exclusivitate pentru ZIUA de Constanţa.

Nume cu greutate

Cât despre persoanele juridice care sunt suspectate de spălare de bani, ei bine, şi acestea sunt cunoscute publicului larg, numele lor fiind adesea legat de afaceri de mare răsunet făcute cumva cu „binecuvântarea“ primarului Radu Mazăre. Toate cele trei societăţi - Bulevard SA, Millenium Global Development SA şi Mehmetoglu SRL sunt (sau au fost, la data presupuselor fapte) controlate, direct sau indirect, de aceeaşi persoană, apropiată a lui Radu Mazăre, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu.
 
SC Bulevard SA, una dintre unităţile intrate în vizorul procurorilor DNA Constanţa, are sediul social în municipiul Constanţa, pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 264. Conform Registrului Comerţului, firma a solicitat întreruperea temporară de activitate în perioada 1.01.2011 - 31.12.2013, iar în prezent, este menţionată o hotărâre a Adunării Generale privind dizolvarea. De altfel, acţionarii reuniţi în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din 16 ianuarie au decis „dizolvarea şi lichidarea, urmată de radierea societăţii Bulevard SA“, potrivit datelor din Monitorul Oficial nr. 705/09.02.2015. În MO nr. 1657/30.03.2015, se menţionează chiar o schimbare a lichidatorilor. Astfel, se numeşte lichidator Litcanu şi Gheorghiţă SPRL în locul lichidatorului Litcanu Irina Eva.
În unitate, acţionar persoană juridică este SC Holland Development Group SA, cu sediul social în sectorul 6, Bucureşti, cu 35.220 de acţiuni, precum şi 75 de acţionari persoane fizice tip listă, ce deţin 832 de acţiuni, însemnând o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 2,308%. SC Bulevard SA este administrată de SC Millenium Global Development SA, reprezentată prin Sorina-Gina Hortolomei-Moscu. Bulevard SA are ca obiect de activitate „restaurante“.

 
SC Millenium Global Development SA (MGD SA) are sediul social pe bulevardul Aurel Vlaicu numărul 264, în Complex Sportiv Badea Cârţan. Firma a fost, la un moment dat, condusă de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu. Potrivit datelor din MO nr. 2392/29.04.2014, Sorina Moscu s-a revocat din funcţia de administrator, fiind numită în locul său SC Galactica House SRL. În schimb, administratorul - SC Galactica House SRL - este reprezentat de Andreea Georgiana Şerban, adică fiica Sorinei-Gina Hortolomei-Moscu. Asociaţii în firmă, cinci persoane fizice, fac parte dintr-o listă de asociaţi, informaţii detaliate în această privinţă nefiind publice. MGD SA are ca activitate principală „intermedieri în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie”. După cum arătam şi în ediţiile trecute, SC Millenium Global Development SA figurează ca asociat în SC Stop SRL, firmă administrată de Costică Zelcă, cunoscut ca apropiat al primarului Radu Mazăre. Zelcă este patronul hotelurilor Oxford şi Malibu. Totodată, firma mai este asociată şi în New Amsterdam SRL şi în Holland Development Group, dar şi în Eni-Nar International SRL (alături de Husein Ozghen, un alt om de afaceri care „gravitează“ în jurul lui Mazăre) şi în Media Prod Romana - Co SRL.

Celebra firmă Mehmetoglu, în primul dosar al lui Sorin Strutinsky

Am lăsat la urmă societatea al cărei nume are cea mai mare greutate: SC Mehmetoglu SRL. Firma apare totodată şi în dosarul în care Sorin Strutinsky a fost reţinut şi apoi arestat, la începutul lunii februarie. Potrivit anchetatorilor, prin conturile acestei firme ar fi curs suma de 125.315 lei, precum şi suma de 161.106,10 lei, bani care ar fi intrat în patrimoniul societăţii, întrucât Sorin Strutinsky i-ar fi determinat pe reprezentanţii firmelor să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care ar fi transferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în cel al acestei societăţi, după cum reiese din comunicatul DNA.
 
SC Mehmetoglu SRL a intrat în vizorul DNA în luna iunie 2014, atunci când s-a dispus extinderea cercetărilor şi pentru infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10, lit. a din Legea nr. 78/2000, a primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Tot atunci, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de mai multe persoane fizice şi juridice, printre care şi SC Mehmetoglu SRL, suspectată de săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, şi chiar faţă de administratorului societăţii, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, suspectată de săvârşirea aceleiaşi infracţiuni.
 
Despre cum a intrat firma controlată de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu în posesia terenului vândut de Primăria Constanţa puteţi citi mai multe detalii în articolul publicat în exclusivitate de ZIUA de Constanţa - Cumpărătorul, firma Sorinei Hortolomei Moscu: Cum a vândut Primăria Constanţa teren în Mamaia cu 200 de euro metrul pătrat (documente).
 
Iar despre cum a intrat municipalitatea în posesia terenului de la Cazino Mamaia puteţi citi aici

Conform datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, SC Mehmetoglu SRL, care deţine o jumătate din Cazinoul din Mamaia, are sediul social în municipiul Constanţa, pe bulevardul Ferdinand numărul 53. În unitate, ca asociat persoană juridică apare SC Mega Development SRL, cu sediul social în Constanţa, pe strada Pescarilor numărul 96. Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este administratorul SC Mehmetoglu SRL, mandatul fiind pe o durată nelimitată. Activitatea principală a unităţii este „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“. Firma se mai ocupă, printre altele, de servicii anexe silviculturii, de prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, de distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice, de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, a drumurilor şi a autostrăzilor, a căilor ferate de suprafaţă şi subterane. În activitatea SC Mehmetoglu SRL mai sunt incluse lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru fluide, comerţul cu autoturisme şi autovehicule uşoare (sub 3,5 tone), comerţ cu ridicata al fructelor şi legumelor, al produselor din carne, al lactatelor, al ouălor, al uleiurilor şi al grăsimilor comestibile. Mehmetoglu SRL se mai ocupă de contabilitate şi audit financiar, consultanţă în domeniul fiscal, consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării. Firma are 13 sedii secundare în zona Albatros şi în zona Cazinoului Mamaia Sud.
 
Citeşte şi
 
Curtea supremă l-a ajutat să se ţină de cuvânt
Mazăre a plecat de la primărie... în arest (referat propunere arestare) (galerie foto)

 
Radu Babuş şi Sorina-Gina Hortolomei-Moscu
Radu Mazăre şi apropiaţii, chemaţi la DNA de procurorul care l-a trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu (document + rechizitorii)

 
Asociată cu numele primarului Radu Mazăre
Una dintre afaceristele de top ale Constanţei, cercetată de DNA pentru spălarea banilor (documente)

 
Exclusivitate. Cumpărătorul, firma Sorinei Hortolomei-Moscu
Cum a vândut Primăria Constanţa teren în Mamaia cu 200 de euro metrul pătrat (documente)

 
Din Dosarul Retrocedărilor
Primăria Constanța, „fals proprietar” al terenului vândut către societatea administrată de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu (rechizitoriu + documente)

 
Radu Mazăre şi patriotismul
Ziua României, transformată în spectacol publicitar gratuit pentru firma „colegei“ de dosar (galerie foto)

 
Sorina-Gina Hortolomei Moscu, inclusă în Enciclopedia Personalităţilor din România

Declaraţie exclusivă
Primarul Radu Mazăre şi Sorina-Gina Hortolemei-Moscu, trimişi în judecată
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii