Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:18 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Vasile Canarache - „Venisem în Dobrogea şi începusem să răscolesc urmele istoriei vechi“. 126 de ani de la naștere

ro

06 Feb, 2022 13:51 1766 Marime text
  • Astăzi se împlinesc 126 de ani de la nașterea lui Vasile Canarache, cel care, deși nu s-a născut în Dobrogea, și-a dedicat cariera cercetării istoriei antice a acestui pământ.
  • Pentru toată activitatea sa, cotidianul ZIUA de Constanța i-a acordat în 2018, post-mortem, distincția „Meritul Dobrogean“, însoțită de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu“, pe care le-a primit Radu Canarache, nepotul marelui istoric. 

Pe 6 februarie 1896 se năștea, la Galați, Vasile Canarache, cel care își va dedica cariera pământului dobrogean pe care îl va răscoli, descoperind vestigii importante printre care: Edificiul Roman cu Mozaic şi Băile Publice din Tomis.
 
Pentru toată activitatea sa, cotidianul ZIUA de Constanța i-a acordat în anul 2018, post-mortem distincția „Meritul Dobrogean“, însoțită de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu“, pe care le-a primit Radu Canarache, nepotul marelui istoric. Sigur că decernarea s-a petrecut sub cupola evenimentul „Etniile împreună pentru Dobrogea“, amplă manifestare organizată de ziarul ZIUA de Constanța la 140 de ani de la reintegrarea Dobrogei la România.
 
A ctitorit Muzeul de Arheologie, Muzeul Callatis din Mangalia, Acvariul. Viața profesională o începe de la o vârstă fragedă, de la 12 ani. Mai întâi ca vânzător de ziare, apoi ca băiat de prăvălie, corector la redacția ziarului „Minerva“ din București, organizator de spectacole, redactor la gazetele „Patria“, „Dacia“, „Adevărul“, „Dimineața“, iar la Constanța va scoate, în 1916, ziarele „Victoria“ și „Varda“.
 
Primul Război Mondial îl trimite pe front unde va lupta în regimentul 13 artilerie la Mărășești și Novorosisk. Supraviețuiește războiului, însă nu se întoarce în România. Pleacă pentru o vreme în Rusia, exact în momentului Marei Revoluții Socialiste din octombrie 1917.
 
După un drum anevoios prin Rostov, Teheran, Constantinopol, revine în țară la sfârșitului anului 1921. Reîntors în viața civilă, lucrează ca reporter la ziarele „Adevărul“ și „Dimineața“. A fost și director al ziarului „Tempo“. Este numit director general al întreprinderii poligrafice „Scrisul liber“, președinte al fabricilor de hârtie din Bușteni și Piatra Neamț.
 
În anul 1924 a luat inițiativa primului congres și a primei expoziții internaționale de numismatică și arheologie la București.
 
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial este arestat și închis în lagărul de la Târgu Jiu, unde a împărțit celula cu Nicolae Ceaușescu. A fost eliberat în 1944. Cinci ani mai târziu obține un post de cercetător la Institutul de Arheologie al Academiei. În anul 1958 a fost numit  director al Muzeului de Arheologie din Constanța. În timp, a pus bazele Acvariului, Muzeului de Artă Plastică, Edificiului cu Mozaic Roman și Parcului Arheologic din Constanța, precum și ale Muzeului Callatis din Mangalia.
 

Descoperirile sale și bogata activitate publicistică sunt și astăzi repere în cercetarea istoriei regiunii noastre. A inițiat și condus revista de istorie și arheologie „Pontica“. Dincolo de săpăturile de la Tomis, Histria, Callatis sau Adamclisi, a făcut cercetări arheologice în Egipt, Grecia și Bulgaria, iar multe dintre scrierile sale au fost publicate în reviste specializate din străinătate.
 
Vasile Canarache se stinge din viață la 73 de ani, pe 4 august 1969. Este înmormântat la cimitirul central din Constanța.
 
Redăm mai jos câteva paragrafe din lucrarea  „Tanagra. Callatis. Măşti şi figurine din atelierele de la Mangalia“ disponibilă în Biblioteca ZIUA de Constanța, unde puteți găsi spre lectură integrală mai multe volume semnate de Vasile Canarache.

„Sînt de atunci 53 de ani ... Era în ajunul marelui război din 1916. Venisem în Dobrogea şi începusem să răscolesc urmele istoriei vechi, răspîndite pretutindeni în ţinutul dintre Istru şi Pontul Euxin. Abia atunci - vai - atît de tîrziu, am putut cunoaşte ce imensă bogăţie, lăsată de lumea antică , ascunde caldarîmul de bolovani şi nisip a tîrgului Mangaliei, ridicat pe spinarea ruinelor străvechiului Callatis, care a supravieţuit atîtor civilizaţii: a pietrei cioplite, a epocii metalelor, a strălucirii elene, a puterii romane, a lumii bizantine, a bancherilor genovezi şi a semeţiei moscheelor cu minaretele îndreptate sus de tot, către înălţimile cerului albastru.
 
Doar cîteva fărîme de ziduri vechi, ieşite ca dintr-un mormînt, se mai înălţau deasupra ultimului nivel. Oamenii zilelor noastre îşi acopereau sărăcia întărind aceste ruine cu bălegar sau paie putrezite şi întindeau apoi pe faţa zidurilor zbîrcite lutul moale şi culoarea albă sau sinelie a varului, cu care îşi împrospătau în fiecare primăvară casele.
[…]
Dar a venit războiul şi a trebuit să plec, părăsind pentru o bună bucată de vreme locul. Am peregrinat prin țări îndepărtate şi m-am întors abia in 1921, cu dorul fierbinte de pămîntul dobrogean şi cu gîndul că voi putea adînci lucrurile, că voi reuşi să încheg ceva nou şi interesant pentru cunoașterea comorilor vechilor civilizații de aici.”

 

Citește și:

Omagiu adus unuia dintre cei mai importanți arheologi ai Dobrogei, Vasile Canarache

Vasile Canarache, vizionarul care a dezgropat cele mai importante vestigii ale Tomisului. 123 de ani de la naştere (galerie foto inedită)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii