GastroArt Ciuperci umplute (rețetă interbelică)
GastroArt: Ciuperci umplute (rețetă interbelică)
14 Apr, 2022 10:32
ZIUA de Constanta
1991
Marime text
Se aleg ciuperci mari, frumoase. Se rupe cotorul, se spală și se scurg. Se așează toate într-o formă ce merge la foc, stropindu-le cu puțin unt.
Se dau la cuptor vreo 10 minute, până încep să se moaie. Se toacă mărunt cozile de ciuperci împreună cu o ceapă sau două. Se pun la foc cu o lingură de unt.
Când s-au muiat, se presară un vârf de lingură de făină, se adaugă o jumătate ceașcă de vin alb și o jumătate ceașcă zeamă de carne. Se lasă să fiarbă. Se mai adaugă o jumătate foi de usturoi sfărâmat cu lama cuțitului, puțin bulion, sare, piper și 2 linguri de pesmet. Se ține pe foc până devine pasta destul de groasă. Se adaugă o linguriță de pătrunjel verde tocat. Se pune câte o linguriță de umplutură în fiecare ciupercă, netezând deasupra cu cuțitul muiat în apă. Se presară pesmet fin, se dau la cuptor. Înainte de a servi, se pune peste fiecare ciupercă o bucățică de unt.
Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.
Credit foto © Dreamstime.com
Despre GastroArt.ro
Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).
Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.
În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.
Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.
Sursa foto și text: GastroArt.ro
Citește și: GastroArt Salată de ardei copți (rețetă interbelică)
GastroArt Prăjitură Nicoleta (rețetă interbelică)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii