GastroArt Focacciâ (pogaciâ) – rețetă din 1857
GastroArt: Focacciâ (pogaciâ) – rețetă din 1857
13 Feb, 2022 09:35
ZIUA de Constanta
2217
Marime text
Luvamu unu pundu de untu de vaca, care lu punemu sa se topésca, ci sa nu negrésca, apoi sa recésca pucintelu: o lamaie rasa cu rasatorea, unu pundu de Zacharu pisatu, trei oaoe, cu albusu, si galbinusu; tote aceste le mestecamu bine, si se adauge atat′a fanina (de cea mai alba) catu se cer ca sa o potemu framenta si estinde in pasta; aluatulu (past’a) acest’a se întinde cu unu cilindru (sucitoru), si candu é de grosimea manunchiului a unei linguri, o taiemu in bucati, le ungemu cu galbinusu de ou, care s’a subtiatu cu apa, in urma o punemu in cuptoriu, pucinu dupa ce s’a scosu panea d’ in ellu.
Acésta focaccia se conserva buna unu tempu forte indelungu, precum lu esprime titlulu seu iperbolicu; unulu mi a narratu, ca a mancatu d’ in una atare focaccia ce a fostu conservat’o de sése luni, si ca erá escellente. É unu lucru forte bunu a o duce pre mare, s’aru conservá la cea mai lunga navigatiune.
Din Rețetarul culinar al lui Petru Lupulov din 1857
Sursa: Analele Banatului, S.N., Arheologie – Istorie, XV, 2007 (Radu Ardelean)
Despre GastroArt.ro
Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).
Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.
În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.
Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.
Sursa foto și text: GastroArt.ro
Citește și: GastroArt Lapte de gâinâ (rețetă din 1857)
GastroArt Ciorbă țărănească (rețetă interbelică)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii