GastroArt Prepararea și servirea ceaiului (sfaturi din 1931)
GastroArt: Prepararea și servirea ceaiului (sfaturi din 1931)
11 Dec, 2021 11:58
ZIUA de Constanta
2043
Marime text
Ca să preparăm ceai ne trebuiesc următoarele cantități: 2-3 lingurițe zahăr, esență potrivim cât ne place de tare, iar apă măsurăm cu paharul.
Ceaiul de toate zilele se prepară astfel: Întâi punem esența, apoi apa din samavar sau din ciainicul de fiert apă. Apa pentru ceai se fierbe în samavar și atunci ciaiul este mai gustos, sau într-un cianic de tablă mălțuită mai mare. În cianicul mic se face isență, iar in samavar se fierbe apa.
Când avem invitații la ciai, preparăm ciaiul în două culori, sau într-o singură culoare ca cel de toate zilele. Ciaiul în două culori se prepară astfel: întâi se pune apa, apoi zahărul se mestecă bine, se pune lămâia tăiată subțire, iar esența se toarnă încet peste lămâie. La fund rămâne apa albă, iar la suprafață esența de ceai.
Când se servește la masă, se dă întotdeauna prin stânga persoanei, iar când se strâng paharele, se ia prin dreapta. Când persoanele cărora li se servește ciaiul sunt în picioare, atunci se vine cu tava până în fața fiecărei persoane și servește pe farfurioară și prăjiturile pentru ciai.
Iar șervețelele frumos brodate fiecăruia în mână sau pe brațe cănd stau jos și n-au masă în fața. Ciaiul este o băutură foarte placută și răcoritoare. Se bea în mare cantitate de către Ruși, la noi mai mult iarna.
Din „Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.
Sursă text și foto: GastroArt
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii