Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:18 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Femeia în oglinda vieții și a cosmeticii Cum să ne îngrijim ochii și sprâncele

ro

19 Sep, 2015 00:00 2646 Marime text



Ochii

Ochii noştri sunt ca două mici ferestre prin care apare uneori, ca printr-o perdea transparentă, imaginea de o clipă a „eului" nostru secret, ascuns în cele mai tainice cute ale sufletului.
Iată ce scrie marele poet indian Rabindranath Tagore:
„Inima mea, pasăre a deşertului, şi-a găsit cerul în ochii tăi. Ei sunt leagănul zorilor, împărăţia stelelor... în fundul lor se pierd cântecele mele... Lasă-mă să mă avânt în acest cor, în imensitatea lui singuratică!... O, lasă-mă să-i despic norii, să-mi desfăşor aripile în solara lor lumină..."
Ochii noştri nu sunt numai frumoşi ci şi preţioşi, fiindcă, prin ei, percepem vizual toată frumusețea naturii şi a vieţii, cu forma, coloritul şi freamătul lor şi cu binecuvântata lumină şi căldură a soarelui.
Ochii sănătoşi sunt limpezi, cu un iris luminos, cu o cornee curată (fără ca să se vadă forma vaselor subţiri de sânge), cu pleoapele elastice şi odihnite. Fiind foarte sensibili, pot fi atacaţi de praf, gaze, ger, vint, de o lumină prea puternică sau prea slabă, insuficientă, de oboseală şi de stări intens nervoase. Din cauza tensiunii, în ochi pot apărea ruperi de vase de sânge. Nefiind ocrotiţi de ochelari cu lentile cu umbral, la o lumină prea puternică, se pot produce dezlipiri de retină. De asemenea, din cauza unor boli sau viruşi se poate ajunge chiar la pierderea lor parţială sau totală (orbire). De aceea trebuie să ne păstrăm vederea, acest preţios dar pe care ni 1-a făcut natura, ca să putem cuprinde şi această dimensiune a Universului reflectată prin lumină şi culoare într-o frântură de timp a privirii, a clipei.
Ei trebuie să fie apăraţi cu grijă de toate agresiunile ce pot surveni, spălaţi cu apă călduţă sau cu ceai de albăstrele, sau de muşeţel şi, din când în când, cu o soluţie de acid boric sau câteva picături de colir. Nopţile pierdute, oboseala, fumul de ţigară, plânsul irită ochii şi umflă pleoapele. De asemenea, abuzul de alcool, de alimente sărate, afumături, conserve, sosuri picante, brânzeturi fermentate care obosesc ficatul şi rinichii, se reper-cutează şi în sănătatea ochilor, care devin obosiţi, se înroşesc, pleoapele se tumefiază şi se adâncesc în cavităţile orbitale. Prin urmare, odihna, somnul la timp, igiena zilnică, alimentaţia adec¬vată organismului nostru ne vor ajuta să ne păstrăm vederea şi frumuseţea pe care ochii noştri o reflectă. Trebuie să ştim că unele ameţeli sau dureri de cap pe care le putem avea, în afară de alte cauze interne, pot fi datorate ochilor, care au nevoie să fie ajutaţi prin lentile cu dioptriile necesare.

Irisul, sursă de depistare a bolilor corpului uman

Prin examinarea ochiului la un microscop oftalmologic, apar o suită de cercuri concentric ce au legătură precisă cu unele organe ale corpului, cercuri împărțite în zone diferite, după regiunea organelor. Ele nu sunt identice la diferiți indivizi. Încă de la prima vedere, de felul cum sunt colorați ochii, se poate determina o anumită caracteristică a organismului. Astfel, ochii au numai două culori de bază: albaștri și căprui-maronii închis, negri, cum spunem noi.
  1. Ochii albaștri de diferite nuanțe, sunt mai ușor de examinat, deoarece toate semnele și pigmentațiilr indicatoare de boli apar pe un ecran deschis, vizibile. Ei denotă o natură umană delicată, o piele fragilă, un laringe sensibil, dureri de gât pronunțate și un teren propice la instalarea tuberculozei. De asemenea prezintă o tendință la dureri de cap, migrene, care sunt de origine hepatică.
  2. Ochii bruni, cu cât sunt mai închişi la culoare, cu atât este mai greu de citit în ei şi indică o tendinţă a organismului la artrită, gută, grăsime în sânge colesterol şi reumatism.
  3. Ochii verzi şi gri sunt micşti şi ci sunt consideraţi ca o modificare de teren datorată unor mutaţii ereditare.

Sprâncenele

Pe lângă rolul lor de protecţie, împiedicînd transpiraţia să pătrundă în ochi, sprâncenele au linia lor estetică care dă personalitate unui obraz şi subliniază frumuseţea ochilor, dându-le o anumită expresie.
Moda însă are fluxul şi refluxul ei în materie de frumuseţe.
Sprâncenele, care altădată se considerau frumoase dacă erau groase, bine creionate, astăzi sînt la modă subţiri şi colorate stins, maro deschis, ca să poată scoate în relief ochiul, care este bine conturat şi fardat, împreună cu pleoapa şi arcada.
Sprâncenele groase şi îmbinate sunt considerate ca lipsite de feminitate şi se pot pensa, mai ales în regiunea dintre ochi. Înainte de a se pensna, se freacă locul cu puţin alcool camforat sau eter, ca să nu doară (având grijă să se fereascp ochiul); apoi se smulge cu penseta, fir cu fir.
Sprinceana propriu-zisă va fi pensată din interiorul arcadei și i se va corecta forma şi în exterior, numai dacă are unele colţuri asimetrice. În general, se face o linie fină şi unitară, fie că este arcuită, dreaptă sau ușor  oblică.
Nu este bine să se raclă sprâncenele şi nici să se smulgă total cu penseta; există riscul de a nu mai creşte la loc.
Când desenăm sprâncenele, sau le prelungim, vom avea grijă să le dăm forma de fire, ca să pară naturale. Forma lor se va corecta şi contura în funcţie de forma obrazului
  1. Obrazul rotund va avea sprâncenele uşor arcuite, fără a se lăsa brusc cozile în jos.
  2. Obrazul oval va avea sprâncenele paralele cu ochiul, cu cozile ușor în sus.
  3. Obrazul triunghiular cere sprâncene drepte.
  4. Obrazul lat la bază va avea sprâncene drepte, iar cozile nu vor fi lungi.

Ridurile de la ochi şi cearcănele 

Pentru că pielea este extrem de subţire şi delicată în jurul ochilor, trebuie să aplicăm, dimineaţa şi seara, un strat de cremă grasă şi hidratantă, cu un conţinut bogat în substanţe nutritive naturale.
Desele clipiri ale ochilor, mai mult sau mai puţin forţate de o lumină prea puternică (uneori unele femei, dintr-o cochetărie prost înţeleasă clipesc prea des), de o lumină prea slabă sau de expunerile lungi la soare, apoi vântul, frigul, gerul, lipsa unei creme zilnice care să hrănească pielea din jurul ochilor ori continua oscilaţie a greutăţii corporale - cu îngrăşări şi slăbiri bruşte şi repetate, supun epiderma la întinderi şi destinderi brutale.


Astfel, când volumul obrazului descreşte prin slăbire, plusul de piele face cute pronunţate.
Iată, deci, cum se nasc ridurile prin slăbire sau printr-o prea mare mobilitate a mimicii obrazului. Uneori, din nervozitate, ridicăm prea des muşchii frunţii, încruntând sprâncenele, ori râzând sau necăjindu-ne, lăsăm colţurile gurii în jos, gest repetat care face brazde adânci în pielea obrazului nostru. Aceste riduri sunt de expresie şi unele dintre ele marchează chiar personalitatea noastră.
 
Râsul produce riduri la coada ochilor, dar este infinit mai bine pentru sănătatea noastră să râdem, chiar dacă facem câteva mici pliuri, decât să stăm fără expresie, într-o împietrire ca de sfincşi, de frica ridurilor.
Cearcănele care înconjoară ochiul ca un semicerc şi uneori întunecă toată porţiunea de sub ochi, apar din cauze endocrine (deranjamente ale glandelor cu secreţie internă), din motive de nesomn, de oboseală excesivă, sau din abuz de alcool ori, pur și simplu dintr-o hrană continuă foarte suculentă şi neraţională. Atunci când cearcănele sunt prea proeminente, trebuie să cercetăm dacă nu cumva rinichii noştri au unele deficienţe de funcţionare. Se vor face analizele de rigoare şi o cură bună de zeamă de morcovi raşi, cruzi sau fierţi, suc de fructe. Alimentaţia va fi bogată în legume verzi şi rădăcinoase. De asemenea, brânză de vacă proaspătă, crudităţi, o cană de lapte seara, înainte de culcare (pentru cine îl suportă bine) colorează sângele cu un roşu viu, îl subţiază eliminând toxinele. Cu aceste „medicamente naturale", se regenerează celulele, tenul apare neted şi proaspăt, cearcănele devin mai palide, aproape invizibile. Putem face cearcănele invizibile şi prin machiaj. Vom pensula cu un fard foarte deschis - gras sau compact - interiorul, care apare ca o brazdă întunecată. Prin culoarea deschisă a fardului îi creem lumină şi o suprafaţă netedă. În comerţ se găsesc mici batoane de fard anticearcăn cu o bună putere de acoperire.

Din aceeași categorie:

Ilustrație realizată de Luana Profor
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii