Sfaturi pentru îngrijirea corporală Machiajul, o problemă a femeilor, indiferent de vârstă
Sfaturi pentru îngrijirea corporală: Machiajul, o problemă a femeilor, indiferent de vârstă
25 Oct, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
3396
Marime text
Scriind despre machiaj, nu pot să nu-mi amintesc de câteva cuvinte ale Nadinei Corbasson: „Dacă machiajul cuminte este o politeţe, o cerinţă socială, machiajul bine lucrat, cu farduri şi culori căutate, este o operă de seducţie, de artă! Machiajul în cosmetică nu este o frivolitate, ci o căutare personală de a ne prezenta cu ceea ce avem mai frumos - o probă de feminitate - o mică şi strălucitoare festivitate pe care ne-o oferim şi care ne redă moralul şi ne dăruieşte încrederea în noi."
Machiajul ne ajută să ne corectăm imperfecţiunile trăsăturilor sau să subliniem frumuseţea dându-ne o nouă valoare prin culoare, cu inteligenţă şi pricepere.
Trebuie să ne cunoaştem întâi bine obrazul, să-l cântărim cinstit, să facem totalul calităţilor şi defectelor sale şi, cu sinceritate şi curaj, să le scoatem în relief pe cele ce ne avantajează şi să le atenuăm, prin culoare, fard, coafură, pe celelalte.
O primă condiţie este ca machiajul să pară oarecum natural, obrazul nostru să nu aibă aspectul unei măşti colorate.
De aceea el va fi dozat, din punct de vedere al cantităţii de fard şi se va chibzui bine culoarea, care nu trebuie să facă un contrast prea mare cu aceea a tenului nostru.
Fondul de ten se va întinde într-un strat subţire, fluid, întotdeauna peste un strat de cremă de bază care a fost masat bine ca să intre în piele şi apoi uşor şters, cu o foiţă de hârtie sau un tampon de vată, dar cu condiţia ca tenul să fie curăţat de impurităţi şi de punctele negre.
Fondul de ten nu este necesar dacă avem o piele proaspătă şi fără pete sau alte defecte.
Dar, înainte de a trece la machiaj, trebuie să ştim că fardul nu aderă bine pe piele, ci stă vizibil şi nedifuzat, dacă nu reîmprospătăm circulaţia sângelui la suprafaţa pielii, dacă nu dăm posibilitate porilor să respire, pentru ca tenul să-şi, recapete vigoarea şi strălucirea, prin îndepărtarea scoamelor, a celulelor moarte, ceea ce se realizează printr-un tratament cosmetic regulat, acasă sau la un cabinet, cu toate procedeele sale: aburi, masaj, măşti etc. În privinţa masajului facial, se va ţine seama de forma obrazului, de aderenţa pielii, de calitatea, de sensibilitatea şi reacţia acestuia. Se va proceda cu multă grijă şi fără mişcări bruşte şi violente, masajul fiind făcut cu vrful degetelor, foarte delicat întotdeauna în direcţia muşchilor, începând de la mandibulă (fălci) în sus pe obraz, către tâmple.
Persoanele cu tenul uscat nu vor sta prea mult la aburi şi vor aplica măşti care să le ajute la rehidratare şi la hrănirea tenului, iar cele cu pielea grasă vor întrebuinţa măşti sicative, care reduc plusul de sebum, dar nu cu tratament forte, ci progresiv.
Culorile fardurilor vor fi în acord cu tenul, cu coafura, cu toaleta, cu lumina, cele stridente, prea vii, fură din culoarea obrazului sau se reflectă pe el mai intens.
Calitatea fardurilor trebuie să fie maximă; este mai bine să nu se întrebuinţeze nici un fard, decât unul de proastă calitate, care nu se întinde omogen sau atacă pielea şi ochii, prin coloranţii şi substanţele neadecvate tenului nostru.
Fardurile pot fi împrospătate la an la an, pentru a nu se deprecia şi a produce alergii.
Rujul va fi asortat la culoarea tenului, prin testare; aceeaşi culoare se reflectă altfel pe fiecare gură, după culoarea buzelor - cea naturală - şi după cea a tenului. El va mai fi asortat şi la grosimea şi forma buzelor, cunoscând faptul că o culoare deschisă măreşte suprafaţa gurii, iar cea închisă, o subţiază.
Se vor evita contrastele, se va ţine seama de vârstă, de distanţa dintre nas şi gură care, uneori fiind mai mare, realizează ceea ce se numeşte „bot".
Se vor avea apoi în vedere ridurile verticale de la gură sau din colţurile buzelor care nu trebuie subliniate printr-un roşu prea viu sau prea gras, care se poate răspândi în adâncimea lor, mai ales în anotimpul cald.
Un ten foarte ridat şi uscat este şi mai mult subliniat de un roşu de buze colorat prea viu. Scopul machiajului este să ne facă frumoase!
În cazul când vrem să subliniem ochii mai pregnant, dacă sunt mari şi frumoşi, gura va fi foarte uşor colorată. Se va ţine seama şi de linia modei, de culorile ei şi de felul cum ne avantajează această modă, eliminând tot ce este contrariu frumuseţii tipului nostru de obraz, personalităţii noastre.
Obrazul rotund cu ajutorul culorilor poate fi prelungit aparent printr-o culoare de fard bej-maroniu pe părţile laterale, foarte fin întinsă în degrade, ca să se întrepătrundă cu restul obrazului. Se poate întrebuinţa şi o pudră mai închisă la culoare pe acea porţiune, dacă nu avem fardul necesar.
Obrazul rotund şi mic cere o culoare mai deschisă pe suprafaţa lui şi numai porţiunile pe care vrem să le trecem în umbră le vom da cu o culoare bej- rose.
Obrazul pătrat va fi la fel subţiat lateral, dar se va pune accent pe mandibulă, care se va umbri cu o culoare de fard sau o pudră ocru închis.
Obrazul triunghiular cu partea mai lată la frunte va fi umbrit pe părţile laterale ale frunţii şi bine luminat spre bărbie şi părţile lui laterale cu un fond de ten deschis sau cu o pudră de aceeaşi culoare.
Obrazul triunghiular cu baza în jos va fi umbrit pe mandibule cu un fard ocru şi va fi luminată partea de sus a obrazului pe pomete şi frunte cu o culoare de fard deschisă.
Obrazul oval nu are nevoie de nici un retuş, el fiind considerat ca etalon în canoanele frumuseţii.
Machiajul poate fi:
- machiaj cosmetic!
- machiaj de zi;
- machiaj de seară;
- machiaj festiv;
- machiaj corector (de teatru, de film, de televiziune).
Pentru tinerele fete se face excepţie în ceea ce priveşte fardarea ochilor şi pleoapelor ziua. Tenul, transparenţa lui, vioiciunea privirilor sunt şi mai mult şi plăcut subliniate de fardul ochilor.
În general, fardul ochilor dă o notă de maturitate care nu se observă la tinere, dar care la mature le subliniază unele defecţiuni de ten sau de unele neconcordanţe ale tipului.
Deci, tinerele îşi pot colora pleoapele şi orbicularul şi-şi pot sublinia ochii cu farduri de culoare bleu, bleu-vert, verde, mov pal seara, auriu şi argintiu ziua, roz, asortate cu culoarea toaletei.
Pentru persoanele ceva mai mature, o umbră uşoară de fard din aceleaşi culori completează fericit obrazul şi întreaga ţinută.
Femeile trecute de maturitate trebuie să ştie că fardurile de la ochi şi mai ales cele care au culori violente, nu pot decât să desavantajeze, adâncind ochiul în orbită, reliefând cearcănele şi umbrele de la ochi, ridurile în evantai de la colţul lor. Vor putea acoperi aceste umbre cu un fard deschis, un fond de ten, peste care vor colora cu o culoare roz deschis şi vor face numai o subliniere uşoară, pe marginea pleoapelor, cu fardul preferat, culoarea asortată cu rochia. Cearcănele, de asemenea, vor fi pensulate cu un fard anticearcăn sau cu un creion special.
În lumina de zi culoarea obrazului variază.
Lumina de dimineaţă are tonuri mai reci, apoi razele de soare dau tonuri calde care îndulcesc obrazul şi-l luminează. Roşul, galbenul şi oranjul, sunt culorile calde ale zilei. Deci, fardurile vor fi: bej, auriu, roz, galben.
Culorile mai reci sunt violetul şi albastrul, cu tonurile lor spre roz şi bleu.
Culorile neutre sunt cele grej, bej şi maro.
În machiajul de seară vom ţine seama de lumină, ştiind că cea incandescentă cu becuri electrice obişnuite are culori calde care se apropie de lumina zilei.
Lamina fluorescentă, are tonuri reci, cu nuanţe albastre, care decolorează tonurile calde şi subliniază sau chiar întunecă şi mai mult culorile reci.
De aceea, seara, fardurile vor fi mai bogate în tonuri calde mai vii (corai, bej,auriu, maro roşcat). Lumina difuză (cea care este produsă de lămpi difuze) are tonuri neutre.
În general, ne vom farda după tipul de lumină şi vom avea grijă că atât fondul de ten cât şi fardurile sunt mai eficace când sunt mai fluide (mai ales fondul de ten). Acesta se va întinde întâi pe obraz apoi se vor face retuşurile conformaţiei obrazului: la fălci, la nas, la gură, la ridurile de la şanţul naso-labial, între sprâncene, la ochi, după care se vor colora pomeţii, în cazul în care fardul este lichid. Dacă este compact sau praf se va aplica după ce tenul a fost pudrat.
Ochii vor fi şi ei subliniaţi, cu o linie subţire sau ceva mai mult, după conformaţia lor, după gustul nostru şi în ton cu îmbrăcămintea, fiindcă machiajul de seară va fi în concordanţă şi cu ocazia sau festivitatea la care asistăm: teatru, aniversare, concert, reuniune colegială, nuntă, bal etc.
Sprâncenele pensate la timp, vor fi redesenate sub formă de fire, dacă sunt prea subţiri, cu o culoare mai caldă (maro).
Pentru brunete nu este necesară culoarea neagră care aspreşte, ci, tot un maro, dar mai închis.
Gura va fi conturată cu o culoare cu un ton mai închis decât culoarea roşului de buze, dar fără distonanţe. Nu va fi uitat gâtul care trebuie să aibă aceeaşi culoare ca şi obrazul, fiind o prelungire a acestuia. Decolteul va fi machiat dacă prezintă pete (vor fi acoperite cu un fard sau un anticearcăn de culoare deschisă) sau va fi numai pudrat pentru a avea un aspect neted, de marmură.
Miinile vor fi netede şi moi (dacă le apărăm de detergenţi!). Vom îndepărta petele de nicotină de pe degete frecându-le cu piatră ponce şi cu puţin amoniac dizolvat în apă. Petele de pe dosul palmei pot fi acoperite cu un fard anticearcăn deschis şi apoi pudrate.
Femeile care au pete în timpul şi după naştere (masca sarcinei) le vor acoperi ca să fie mai puţin vizibile cu fond de ten.
Masca sarcinei, numită şi cloasmă, nu se poate decolora fiindcă ea dispare după o anumită perioadă. Deci nu este necesar să se decoloreze sau să se întrebuinţeze creme exfoliante, fiindcă stratul pătat este cu mult mai profund. Se cere răbdare şi un strat de anticearcăn, peste care se va pudra cu o pudră de culoare neutră, nuanţă deschisă.
Trebue să fim atente atunci când suntem foarte obosite şi nu avem deloc timp pentru o mică relaxare.
Machiajul se va face cu un fond de ten fluid, dat în strat foarte subţire, după ce am masat uşor obrazul, pentru a pune în circulaţie, mai alert, sângele. Culorile vor fi foarte discrete, altfel fardul stă ca o mască, fără aderenţă şi omogenitate pe piele şi trăsături. Persoanele mai mature, cu o evidentă piele deshidrată şi fără strălucire, cu pete şi cearcăne pronunţate, vor acoperi aceste defecte cu un fard anticearcăn, exact pe porţiunile închise şi apoi vor întinde fondul de ten.
Culorile vor fi pastelate, ca să nu sublinieze ridurile. Genele şi sprîncenele vor fi colorate maro sau gri închis, nu negru, care dă o notă de tristeţe la ochi.
Rimelul nu se va da în strat gros, fiindcă îmbătrâneşte şi vulgarizează trăsăturile. Se va da de jos în sus, colorându-se întâi vârful genelor şi apoi se vor îndepărta unele de altele, în grupuri, cu o spatulă de lemn perfect curată, ca să se întoarcă în sus. Pe arcadă o uşoară nuanţă de pudră sau fard roz, va înviora ochiul. Seara, la o festivitate, mijlocul pleoapei superioare se poate colora cu un fard auriu sau argintiu, după tonul rochiei.
Din aceeași categorie:
-
Sfaturi pentru îngrijirea corporală - Machiajul ochilor în funcție de forma ochilor
-
Sfaturi pentru îngrijirea corporală - Machiajul, o problemă a femeilor, indiferent de vârstă
-
Sfaturi pentru îngrijirea corporală - Cum să ne îngrijim picioarele
-
Femeia în oglinda vieții și a cosmeticii - Cum să ne protejăm mâinile. Capcana unghiilor false
-
Femeia în oglinda vieții și a cosmeticii - Tinereţea gâtului şi a decolteului
-
Femeia în oglinda vieții și a cosmeticii - Mici secrete pentru o tinerețe fără de vârstă
-
Femeia în oglinda vieții și a cosmeticii - Cum să ne îngrijim ochii și sprâncele
-
Femeia în oglinda vieții și a cosmeticii - Măștile cosmetice, un beneficiu adus tenului
-
Femeia în oglinda vieții și a cosmeticii - Paşi spre frumuseţe
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii