#citește Dobrogea Ion Nicodim, cu inima și rădăcinile în Dobrogea
26 Mar, 2021 00:00
26 Mar, 2021 00:00
26 Mar, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2384
Marime text
Astăzi se împlinesc 89 de ani de la nașterea lui Ion Nicodim, unul dintre reperele artei contemporane românești.
Venit pe lume în satul Pietreni, județul Constanța, pe 26 martie 1932, era al şaselea copil al tatălui său, Ion Nicodim, și al Floarei Datcu. Încă înainte de a împlini doi ani, a rămas orfan de ambii parinţi și a fost adoptat de un cuplu de ţărani, stabiliţi la Constanţa, oameni care îi vor schimba destinul, fiindu-i aproape și susţinându-l pe întregul parcurs al formării sale.
Studiază la cel mai bun liceu din vechiul Tomis, «Mircea cel Bătrân», unde îi este remarcat talentul artistic și devine student, la doar 17 ani, al Institutului de Arte Plastice «Nicolae Grigorescu» din Bucureşti.
Între 1965 şi 1968 se bucură de o rezidenţă la Roma, iar ulterior, între 1977 şi 1983, de o bursă la Paris, unde, de altfel, se stabilește, împreună cu familia. În Orașul Luminilor va trăi tot restul vieții, până în martie 2007.
Arta lui Ion Nicodim, deopotrivă pictor, poet, grafician, ceramist, muralist sau sculptor, a fost recunoscută pretutindeni, fiind distins cu premii internaţionale și având lucrări în mari colecţii de artă din România și din lume.
Format în deplina tradiție a valorilor picturii interbelice românești, transmise prin forța modelului și prin sistemul de învățămînt artistic din anii ’50, Nicodim s-a apropiat totdeauna de subiectul rural cu nostalgie, având un discurs plastic legat de simbolismul magic al pământului unde s-a născut. A folosit în instalațiile sale lutul, paiele, lemnul, materialele textile, scoica, răzătoarea, uneltele agricole, regăsindu-le poezia prin decantări succesive și esențializări artistice. Intelectual și artist rafinat, a dovedit în întreaga sa operă apetența pentru arhetip, ritual sau mit, tratând subiectele arhaice ca provenind din subconștientul colectiv, într-un fascinant dialog între tradiție și modernitate.
Deși a călătorit mult și a lucrat în locuri îndepărtate, artistul a rămas un om al Dobrogei, purtând cu sine esența ținutului natal și revenind aici în fiecare an pentru a-i celebra valorile, pentru a se reconecta cu rădăcinile sale ancestrale.
Una dintre cele mai neobişnuite lucrări ale artistului este bisericuța aflată în incinta Muzeului Naţional al Agriculturii din oraşul Slobozia, pe care a pictat-o în întregime. De asemenea, Ion Nicodim a semnat ilustraţiile unei cărţi cu texte de Emil Cioran, care a fost dăruită de statul român fostului preşedinte al Franţei, François Mitterrand.
Printre distincţiile care i-au fost înmânate se numără, în anul 1992, Premiul Herder, acordat la Viena, , Premiul UNESCO la Roma (1968) sau Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România, în mai multe rânduri.
Ion Nicodim a primit titlul de „Cetățean de onoare al Municipiului Constanța”. La Pavilionul Expozițional există o galerie de artă care îi poartă numele.
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
Citește și:
#citeșteDobrogea 87 de ani de la nașterea artistului dobrogean Ion Nicodim
#citeșteDobrogea In Memoriam pictorul și sculptorul Ion Nicodim, la 88 ani de la naștere
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii