Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:51 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Capidava, un obiectiv istoric important în arealul Dobrogei

ro

18 Sep, 2024 17:00 1134 Marime text
Cetatea Capidava - hartă

Ținutul Dobrogei este presărat de obiective turistice istorico-culturale și acest aspect este întărit la tot pasul de cetățile și vestigiile arheologice întâlnite pe teritoriul său. O astfel de mărturie istorico-arheologică este întâlnită pe malul Dunării, la Capidava. Cetatea Capidava se remarcă prin poziția sa, prin rolul strategic pe care l-a avut și prin frumusețea locului. Dacă iubești Dobrogea cu adevărat este imposibil să te oprești, călătorule drag, și vei dori să descoperi mereu alte locuri.

Cum ajungi la Capidava?

 Pentru a ajunge la cetate, vizitatorii pot urma drumul județean DJ223, care leagă localitățile Cernavodă și Hârșova. Cetatea Capidava este situată pe malul drept al Dunării, pe DJ 223, între Topalu şi Du­nărea. La cetate se ajunge fie folosind drumul dinspre Hârşova (E61), fie drumul din­spre Cernavodă (autostrada Feteşti-Cernavodă)



Importanța istorică

Cetatea Capidava este un important sit arheologic și istoric din România, situat pe malul drept al Dunării, în județul Constanța. Cetatea a fost construită în timpul Imperiului Roman și a avut un rol strategic în apărarea granițelor imperiale, făcând parte din sistemul de fortificații de pe limesul Dunării, cunoscut sub numele de Limes Scythicus.
Capidava a fost fondată în secolul al II-lea d.Hr., în timpul împăratului Traian, după cucerirea Daciei. Cetatea a fost construită într-o poziție strategică pe malul Dunării, având rolul de a supraveghea și controla traficul pe fluviu, dar și de a apăra provincia romană Moesia Inferior (care cuprindea teritoriul actual al Dobrogei) împotriva invaziilor barbare.

Cetatea Capidava - Importanța istorică
Numele Capidava derivă din limbile dacice și traco-getice, unde „dava” înseamnă „cetate” sau „așezare”, iar „capi” ar putea însemna „piatră” sau „stâncă”, făcând referire la amplasarea fortăreței pe o stâncă deasupra Dunării.
Cetatea are o formă aproape rectangulară, cu laturi de aproximativ 105 x 127 metri, și este fortificată, având ziduri groase de piatră. Acesteasunt întărite de turnuri de apărare dispuse la colțuri și pe laturile cetății. Zidurile inițiale aveau o înălțime de aproximativ 5-6 metri și erau dotate cu creneluri pentru arcași și balistae, iar intrarea principală era protejată de un turn masiv.
Cetatea a fost locuită și în perioada bizantină,fiind renovată în secolele V-VI, sub anumiți împărați, precum Iustinian I, și a servit ca punct de apărare împotriva invaziilor slavilor și avarilor. În Evul Mediu timpuriu, cetatea a continuat să fie locuită, dar a suferit distrugeri repetate și a fost abandonată în cele din urmă în secolul al XI-lea.
 
Importanța turistică

Astăzi, Cetatea Capidava este un important sit arheologic și atrage turiști interesați de istoria romană și bizantină. Situl poate fi vizitat și oferă o privire fascinantă asupra vieții și activităților dintr-o cetate de graniță a Imperiului Roman. Ruinele fortăreței și ale zidurilor de apărare sunt bine conservate, iar poziția sa pe malul Dunării oferă un peisaj spectaculos. Aici s-a organizat  Festivalul Cetăților Antice Dobrogene și Festivalul Capidava Rock Fest. Așadar, da, Capidava poate fi un punct de atracție important nu numai din punct de vedere istoric ci și din punct de vedere cultural.
Importanța turistică

Dragă călătorule, dacă te afli prin Dobrogea, această Californie a Europei, acest pământ al făgăduinței, este musai să te abați și pe la Capidava, pentru a privi frumusețea Dunării și a peisajelor intens colorate atât vara cât și toamna.

Despre Claudia Ilie

Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodică și de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.
 
Citește și:

Autorizația de începere a cercetărilor din 1924Un secol de săpături arheologice la cetatea Capidava! (GALERIE FOTO+VIDEO)

#citeșteDobrogeaPădurea Letea, cel mai sălbatic loc din Dobrogea

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari