Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Gura Portiței - locul în care Marea se întâlnește cu Delta Dunării

ro

24 Jul, 2024 17:00 284 Marime text
  • Gura Portiței este un colț de rai în sudul Deltei Dunării, locul unde Marea Neagră și Lacul Golovița,se întâlnesc.Dacă îți dorești aer curat, apă cristalină, liniște departe de poluarea din orașe, un orizont deschis până la limitele viselor fiecăruia și în farfurie un pește adevărat, proaspăt pescuit din apele Dunării sau ale mării, atunci trebuie neapărat să ajungi la Gura Portiței.
 
Unde este și cum ajungi?

Gura Portiței este situată pe o fâșie îngustă de nisip, între Marea Neagră și Lacul Golovița, din Delta Dunării, făcând parte din comuna Jurilovca, județul Tulcea.
 
Satul turistic Gura Portiței este situat pe o limbă de nisip de 100 de metri lățime, la mai puțin de jumate de oră de mers cu barca din localitățile Jurilovca, Sarichioi sau Lunca, din județul Tulcea. Pentru a ajunge la Gura Portiței, de pe drumul european E87 Constanța – Tulcea se virează la dreapta în comuna Baia, spre localitatea Jurilovca și se merge până la pontonul de îmbarcare în vaporaș. Acolo există o parcare special amenajată, cu plată. Din micul port al localității Jurilovca, se ia vaporașul, iar într-un sfert de oră vei ajunge la destinație. Poți, de asemenea, să alegi să mergi cu o ambarcațiune mai lentă, dar aceasta va avea nevoie de o oră pentru a ajunge la destinație. Biletul de persoană pentru transportul pe apă cu o ambarcațiune de acest tip este de aproximativ 35- 40 de lei de persoană.
 


Pentru temerarii care vor să ajungă pe cale terestră există următoarea variantă: trebuie să ajungeți în localitatea Vadu, din Constanța și până în acestă localitate sunt peste 30 de kilometri, de aici urmează aproximativ 22 de kilometri pe un drum neasfaltat și se ajunge la Canalul 2, după podul de la Canal 2 mai sunt câțiva kilometri până la Periboina și apoi alți câțiva până la Gura Portiței. Nu uitați, de la Vadu se intră în rezervație și accesul se face doar pe jos sau eventual cu bicicleta. Recomandăm varianta cea mai simplă, cu plecare din Jurilovca!

Cazare și alte activități
Situat pe limba de nisip ce separă cele două lumi, Satul de Vacanță este locul unde puteți admira deopotrivă flora și fauna specifică Deltei Dunării, și pe cea a Mării Negre, la o plimbare distanța una de celaltă.
Denumirea Satului de Vacanță vine de la comunicarea inițială dintre Lacul Golovița și Marea Neagră, sugerând încă de la bun început simbioza dintre cele două lumi.
 
Descoperit în anul 1736, acest colț de paradis authton a fost inițial un sat pescăresc, urmând ca din anul 1998 să înceapă lucrările de amenajare, pentru a crea aici locul ideal pentru sejurul perfect.



Astăzi, Gura Portiței își păstrează frumusețea naturală, în timp ce opțiunile de cazare și facilitățile disponibile sunt într-un proces de îmbunătățire continuă. Satul de vacanță este format din 15 vile care asigură tot confortul, 77 de căsuțe de lemn aflate în apropierea plajei și loc suficient pentru a campa cu cortul. În apropiere se află și restaurantul satului de vacanță, care satisface toate gusturile, dar în primul rând te îndeamnă la produse cu specific pescăresc.



Posibilitățile de agrement sunt variate, poți opta pentru excursiile organizate de pe canalele Dunării, poți face plajă, poți închiria o ambarcațiune sau pur și simplu poți admira un apus sau un răsărit de soare. Deși se întinde pe circa 4 kilometri, plaja din aceasta insulă nu este publică în totalitate. O mare parte din ea este strict protejată de mediu, accesul turiștilor fiind interzis aici. Un lucru fascinant și foarte rar în România, pe care îl poți face în Gura Portiței, este să înoți cu delfinii.




Liniștea și sălbăticia plajei nu îi descurajează pe delfini să se apropie la doar câțiva metri de mal, astfel că mulți turiști se aventurează în apele mării atunci când îi observă, pentru a avea parte de o aventură de neuitat.

Așadar, dăcă îți dorește să te deconectezi de cotidian, să te relaxezi și să te încarci cu energie bună, știi unde trebuie să ajungi...la GURA PORTIȚEI.
 
 
 
Bibliografie selectivă:
Gr.Antipa, Pescăriasipescuitulîn Romania,București, 1916.
P. Gâștescu, Lacurile Terrei, Editura CD-Press, 2008.
 

Despre Claudia Ilie

Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodică și de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.


Citeșteși:
#citeșteDobrogeaTrophaeum Traiani, unlocîncărcat de istorie

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari