Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:10 21 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Hârșova, cetatea turcească de pe malul Dunării

ro

19 Feb, 2025 17:00 795 Marime text


 
  • Dunărea încadrează alături de litoralul românesc un teritoriu cu o istorie seculară și zbuciumată.  În trecut acest teritoriu s-a aflat sub dominația sultanilor otomani, care și-au dat seama de potențialul acestui teritoriu. Au încercat să îl apere construind cetăți și puncte de observare strategice, întemeind baze de atac pentru viitoarele campanii militare.
 
Pe teritoriul situat între Dunăre și Marea Neagră, în aval de Cernavodă se află localitatea Hârșova. Hârșova este o localitate cu vechime de circa 7000 de ani. Aici întâlnim o așezare neo-eneolitică, cu locuințe de lut. Preocupările comunității erau sedentare, ocupându-se cu vânătoarea, pescuitul, cultivarea pământului și creșterea animalelor.
Pe vatra localității se găsesc mai multe așezări de epoca bronzului, dar și a fierului.
În a doua jumătate a secolului I d.Hr. a fost edificată fortificația cunoscută în izvoarele romane sub denumirea de Carsium.  În documentele din perioada stapânirii otomane, cetatea este trecută cu numele Harisova, iar pe hărțile germane din secolele XVII-XVIII o găsim cu numele de Chirschowa, Hirsowe, Kersova.  În secolul al XIX-lea, este atestată cu numele de Hirsova.
În secolul al XVII-lea celebrul călător sultanal, un adevărat globe trotter al epocii medievale, Evlia Celebi, care a vizitat localitatea, preciza că numele vine din expresia odovan hîrs geliyor care se traduce prin vine ursul (hârs) din șes (câmpie), cu aluzie la situația în care s-a încercat o fugă precipitată a turcilor prin folosirea unor piei de urs.
În anul 1651 Evlia Celebi face o descriere a localității care avea 1600 de case, geamii, băi publice (hammam), bazar și era apărată de un zid de 3000 de pași. Cu puțin timp înainte de distrugerea sa, cetatea este imortalizată într-un desen după care se fac celebrele litografii, de către A. von Saar, în anul 1826.



În secolul al XIX-lea se stabileau aici mocanii ardeleni care investeau în localitate, venituri însemnate. În jurul portului se construiau pravălii, depozite, bănci, iar pe dealul dinspre vest, o scoală și o biserică.    




După câțiva ani de comerț, s-a asociat cu fratele său Nicolae Ivanoff, având sediul la Brăila, și o sucursală la Hârșova. Activitatea Casei de comerț Ivanoff&Co, avea în vedere: vânzarea de căruțe dobrogene ( harabale), o turnătorie pentru metale diferite, o fabrică de cărămidă și de olane, un atelier de dogărie, o tinichigerie, depozite de petrol, depozit de cărbuni Cardiff, depozit de lemne, mașini agricole, produse în țară și în străinătate.
În Primul Război Mondial orașul a fost ars în întregime, iar în cel de-al Doilea Război Mondial s-au produs nenumărate distrugeri. Orașul se va reface după 1945, prin investiții în zona portuară, dar și în industria locală. După 1990, ca urmare a trecerii la economia de piață, unele societăți au intrat în faliment și nu au mai putut fi repuse în funcțiune.





Localitatea Hârșova este o localitate pitorească, cu potențial turistic, nevalorificat încă, dar cu o politică coerentă în acest sens și cu implicarea autorităților se pot obține rezultate notabile. Avem în vedere potențialul Dunării, pescuitul sportiv, plimbarea cu ambarcațiuni, cazarea la pensiuni agro-turistice etc.


Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular încadrul LiceuluiTeoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodicăși de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.
 

Citește și:

#citeșteDobrogeaCostinești, stațiunea tineretului


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari