Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:14 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul şi compozitorul Aurel Manolache (galerie foto)

ro

28 Jul, 2018 00:00 3012 Marime text

Aurel Manolache este dirijor, compozitor şi un excelent regizor muzical. El cunoaşte bine noile şi modernele aranjamente muzicale. A produs o adevărată surpriză pentru berlinezi cu spectacolul prezentat. Excelente dansurile şi cântecele pline de farmec de pe meleagurile româneşti. Trio Do-Re-Mi a demonstrat că şi în limba germană se poate asculta un şlagăr internaţional... Gelu Manolache şi Jean Constantin au stârnit un râs molipsitor... Dintre toate dansurile folclorice, cu profunde motive naţionale, a plăcut dansul-balet Căluşarii, în coregrafia lui Oleg Danovski, care stârneşte admiraţie şi interes. La sfârşitul spectacolului, spectatorii, inclusiv cei din culise şi de la turnul de televiziune, au admirat din toată inima acest ansamblu de revistă român şi i s-au alăturat din tot sufletul“ (Berliner Zeitung). 
Citatul din presa internaţională face parte din cuprinsul monografiei „Fantasio 40“, scrisă de secretarul literar Jean Badea, şi ilustrează o memorabilă perioadă a scenei constănţene, când în fruntea reputatei trupe de revistă se afla dirijorul Aurel Manolache (5 octombrie 1931 - 9 martie 2010), fondatorul Festivalului Mamaia Copiilor, alături de un alt regretat compozitor - Dumitru Lupu.

Director al Teatrului de Revistă „Fantasio“ într-o perioadă înfloritoare a acestui gen atât de îndrăgit, mai ales într-un oraş-port-staţiune, Aurel Manolache nu putea lipsi din „panteonul“ celor 62 de seniori omagiaţi de cotidianul ZIUA de Constanţa pe 12 iunie 2018, cu ocazia evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănţean“.

Cu acel prilej, compozitorului şi dirijorului Aurel Manolache i-a fost acordată Medalia „Jean Ionescu“ împreună cu placheta #RespectTeatru, iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa, şi scrisoarea de recunoştinţă a Primăriei Constanţa, acestea fiind ridicate de Liviu Manolache.

Aşadar, în monografia „Fantasio 40“, la pagina 41, puteţi citi un amplu interviu pe care Aurel Manolache. Cartea se găseşte, în varianta digitalizată, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa şi poate fi accesată AICI.

De asemenea, la pagina 61 a aceleiaşi monografii, autorul Jean Badea i-a dedicat un capitol, din care vă oferim un fragment:

Aurel Manolache a auzit „cântecul de sirenă“, precum Ulise odinioară, şi vreme de 35 de ani a rămas sub vraja dulce-amară a făpturii căreia i-a cioplit chipul din „carnea“ gândurilor sale şi i-a dat numele de „Fantasio“. Că a iubit acest teatru mai presus de sine nu este astăzi o noutate. I-a sacrificat totul: şi liniştea nopţilor, şi tihna unui cămin, şi sănătatea. Chiar compoziţia muzicală a trecut pe planul al doilea, măcar că notele desenate de el pe portativ „trădau“ un compozitor care - de n-ar fi fost Fantasio - şi-ar fi depăşit palmaresul actual (oricum de invidiat).

Citeşte şi:

"CJC mi-a cerut sa cedez emblema Festivalului Mamaia Copiilor"

#citeșteDobrogea Au trecut opt ani de când Aurel Manolache dirijează și compune într-o lume mai bună

#RespectTeatru Au construit din iubire, iar ZIUA de Constanţa le-a oferit... nemurire. Digitalizarea celor şapte cărţi despre comunitatea teatrală constănţeană a provocat un proiect unic în România (galerie foto)



Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii

  • Haleț Gheorghe 29 Jul, 2018 06:47 Aurel Manolache născut pe 05.10.1931 a avut o cifră a destinului 2 din 2 și 0 putea colabora cu oricine fiind un partener desăvârșit, îl găseai acolo unde era nevoie de el (2). Putea să vândă iluzii și orice voia fiecare să audă fiind în stare să convingă pe toată lumea că e așa cum zice dânsul (5).
  • Ana 28 Jul, 2018 08:13 Nu prea. Tema asta a iubirii ar merita fundamentata pe date .Omisiunile unor informatii care supara se numesc cenzura, iar nemurirea-daca e- nu va fi nicidecum in era digitală.Apreciez însă Ziua de Constanta ca desi nu isi propune sa ne ofere intregul context al bataliei dlui Manolache pentru brandul Fantasio totusi ar putea starni curiozitatea partilor interesate pentru o lectura mai riguroasa a istoriei culturale locale, nicidecum o tema soft..







Cele mai recente postari