Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:19 17 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea În urmă cu 125 de ani se deschideau porțile primei biserici în Constanța, astăzi Catedrala Sf. Ap. Petru și Pavel

ro

22 May, 2020 00:00 4026 Marime text

 
  • Prima pictură a fost executată în ulei de pictorul Gh. D. Mirea, mult discutată sub aspect religios şi considerată la acea vreme ca necorespunzătoare
  • În această Catedrală se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului făcută în 1932 după vestita icoană „Prodromiţa”

Piatra de temelie a celei mai vechi biserici în funcțiune a Constanței, edificiu care domină prin arhitectura sa monumentală întreg spațiul falezei sudice a orașului, a fost pusă la 4 septembrie 1883, în timpul episcopului Iosif Gheorghian al Dunării de Jos, ales mai târziu Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe Romane. Prima pictură a fost executată în ulei de pictorul Gh. D. Mirea, între anii 1885-1888, în stil realist, mult discutată sub aspect religios şi considerată la acea vreme ca necorespunzătoare.
 
Biserica aceasta face parte dintre monumentele zidite în perioada ce a urmat războiului de independenţă din 1877, perioadă care a constituit
un salt în progresul social-istoric şi economic şi din care au rămas edificii de valoare apreciate pentru stilul lor şi mai ales pentru rezistenţa şi durabilitatea lor.
 
Construită în stilul vechii arhitecturi din Țara Românească - sub conducerea arhitectului Alexandru Orăscu, arhitectul diriginte al lucrărilor fiind Carol Benesch, iar antreprenorul lucrărilor - Henri Guaracino - deschiderea celei care avea să devină Catedrala Sf. Ap. Petru și Pavel va avea loc abia la 22 mai 1895.
 
Până în anul 1925 a servit drept biserică parohială, între anii 1925-1950 fiind folosită ca biserică episcopală a fostei episcopii a Tomisului.
La 3 august 1941, din cauza unui bombardament sovietic, altarul, catapeteasma cu icoanele și pictura au fost avariate și parțial distruse.
Între anii 1946-1950 s-au executat lucrările exterioare pentru consolidarea turlei principale şi s-au montat din nou profilele şi s-au montat din nou profilele care îi decorează exteriorul.
Resfințirea așezământului de cult s-a săvârșit în 1951 de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Justinian și de către Prea Sfințitul episcop Chesarie Păunescu.
Mobilierul din stejar sculptat, după planul marelui arhitect Ion Mincu, inclusiv catapeteasma au prins contur la Paris în jurul anului 1890, în atelierele casei André Dorea. La data de 9 noiembrie 1975, Episcopia Dunării de Jos este ridicată la rangul de Arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Tomisului și Dunării de Jos cu reședința la Galați, iar la Constanța va fi reședința Episcopului Vicar.
Exteriorul bisericii, în cărămidă presată cu centuri de ciment profilate simetric, ridică valoarea monumentală a clădirii declarată din anul 1953 monument de arhitectură şi înscris pe literă 4 la nr. 3327/1954.
 
Ceea ce dă însă astăzi valoare deosebită acestei biserici este noua pictură executată în tehnica de frescă între anii 1959-1965 de către pictor prof. Gh. Popescu, de la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti şi Niculina Dona Delavrancea. Această pictură în stil neo bizantin se înscrie ca o realizare contemporană excepţională pe linia monumentelor reprezentative din ţara noastră şi în special a celor din nordul Moldovei cu evoluţie evidenta privind atât documentarea istoric-creştină cât şi execuţia artistică.
 
În această Catedrală se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului făcută în 1932 după vestita icoană „Prodromiţa” de la Schitul Prodromul din Sfântul Munte Athos- Grecia, păstrată trei ani în Schitul Durău-Neamţ, iar în 1935 adusă aici de către episcopul Gherontie Nicolau. De asemenea, în această Catedrală se află şi se cinstesc moaşte ale Sf. Ier. Andrei Criteanul, ale Sf. M. Mc. Pantelimon, Epistet şi Astion de la Halmiris, Zotic , Atal, Camasie, şi Filip de la Niculiţel şi ale Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul, Auxentie, Stelian, Rufim şi Anaretenton.
 
Citește și:

#scrieDobrogea „Sora“ de la Constanța a „Domniței Bălașa“, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Petru și Pavel“ (galerie foto)

Preoții Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța între anii 1951 și 2001

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari