Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:56 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Lacul Iacobdeal, „ochiul“ de smarald al Dobrogei

ro

31 Jul, 2024 17:00 2618 Marime text
  • Pentru cine vrea să viziteze ceva inedit în Dobrogea, recomand o excursie de o zi în Nordul Dobrogei, la Lacul Iacobdeal, în împrejurimi aflându-se și alte obiective turistice. Perioada cea mai bună este primăvara sau la începutul verii.
 
Cum se ajunge la Lacul Iacobdeal?
Lacul Iacobdeal este situat în județul Tulcea, în apropiere de localitatea Turcoaia, în apropiere aflându-se ruinele anticului Troesmis. Accesul spre acesta se realizează din DN22D, Măcin-Cerna, spre comuna Turcoaia, apoi pe DJ222H se merge aproximativ 2,5 km până la intersecție, apoi spre stânga aproximativ 3 km.De aici (lacul nu este vizibil) încă 200 metri la dreapta pe un drum local care urcă ușor.Punct de reper: drumul care urmează după construcțiile dezafectate ale fostei cariere.
 
Geneza lacului
Lacul Iacobdeal s-a format într-un mod unic comparativ cu multe alte lacuri naturale. Acest lac este rezultatul activității miniere desfășurate în zonă. Mai exact, Lacul Iacobdeal s-a format într-o fostă carieră de piatră, de unde s-a extras granit. În timpul lucrărilor, prin dinamitare, a fost eliberată o pânză acviferă care avea un debit bogat, aceasta aflându-se în subsol sub presiune. Dinamitarea a favorizat umplerea cu apă a cuvetei carierei rapid, iar utilajele nu au mai putut fi recuperate și au rămas pe fundul lacului. 
 


După ce exploatarea minieră a încetat, zona a fost abandonată și s-a acumulat treptat apă în groapa rămasă. Lacul s-a umplut prin infiltrarea apei subterane și prin acumularea precipitațiilor, transformând fosta carieră într-un lac pitoresc și adânc. Astfel, Lacul Iacobdeal este un exemplu de lac antropic, adică un lac format prin activitatea umană, dar care a evoluat în timp pentru a deveni un ecosistem natural. Conținutul ridicat de radon face ca apa lacului să aibă o radioactivitate mai ridicată, aceasta fiind cauza faunei și vegetației sărace.

În prezent lacul are o adâncime de 30 de metri și o suprafață de un hectar. El este alimentat în principal din două surse, din izvoare subterane și din precipitații, fiind înconjurat de pereți smălțuiți de granit, iar malurile fiind abrupte. Lacul este actualmente proprietate privată, aici fiind amenajate un loc pentru picnic, cu foișoare și terasă.
Există o serie de legende care circulă despre acest lac. Una dintre acestea spune că doi îndrăgostiți au fost despărțiți de soartă.Ca să îl cruțe de suferința după iubita pierdută, un corb i-ar fi smuls tânărului inima și a zburat cu ea peste lac, însă a scăpat-o în apă, de fapt forma lacului este asemănătoare cu o inimă.



Obiective turistice în apropiere
- Parcul Național Munții Măcinului, cu cei mai vechi munți din țara noastră, formați în orogeneza hercinică, altitudinea maximă fiind în vârful Greci/ Țuțuiatu de 467m. Parcul este foarte bine amenajat oferind o serie de trasee turistice bine marcate.
- Cetățile romane de la Troesmis, situate în apropiere de Turcoaia.
- Casa memorială Panait Cerna.
- Castrul roman Arrubium, ale cărui ruine se află pe teritoriul orașului Măcin.
- Mănăstirile Cocoș, Celic-Dere și Saon.
- Cetatea romano-bizantină Dinogeția care se află în apropiere de localitatea Garvăn.
- Bazilica de la Niculițel, ce reprezintă un unicat arhitectonic în Europa, locul unde au fost atestați martirii creștini: Zoticos, Atalos, Kamasis și Philipos.
 
Așadar, vizitați frumusețile din Dobrogea de Nord și nu o să regretați! Indiferent că alegeți să o faceți primăvara sau vara, stepa dobrogeană și culturile agricole vă vor oferi o paletă variată de culori în bătaia vântului și în zgomotul turbinelor eoliene. Iar când ajungi la lacobdeal, culoarea de smarald te duce cu gândul că ești într-o altă lume..... Dobrogea este IREAL de frumoasă!
 
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodică și de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.


Citește și:
#citeșteDobrogea Gura Portiței - locul în care Marea se întâlnește cu Delta Dunării

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația MillennialsCetateaTroesmis, rol strategic pefrontieradunăreanășisediu de legiune (galeriefoto+video)
 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari