Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:24 24 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Mamaia, plaja iubită de familia regală

ro

15 Jan, 2025 17:00 1413 Marime text
  • Plaja Mamaia a fost căutată pentru amplasamentul său și pentru efectele sale heliomarine, atât de benefice în cazul tratării unor boli. Stațiunea Mamaia a fost o destinație elegantă și exclusivistă, frecventată elita vremurilor și de personalitățile familiei regale.

Mamaia a fost inițial un sat  dobrogean de coastă, cu pescari greci și lipovenioieri români și crescători de cai, tătari. Denumirea pare a fi luată, după numele unui proprietar de pământ și de cai pe nume Mamai. Până în anul 1906, plaja a fost neamenajată, iar atunci apar primele cabine de lemn reunite sub două Pavilioane. Existau două foișoare și o punte care înainta în mare. Inaugurarea primelor construcții a avut loc pe 22 august 1906, acestea fiind amenajate după planurile arhitectului peisagist E. Recont, în urma extinderii portului către plajele existente din sudul Constanței și a mutării "băilor de mare" spre nord. Pentru a înlesni accesul turiștilor către Mamaia, dar și pentru a marca cumva modernitatea, între gara Constanța și stațiunea Mamaia se amplasează o linie de cale ferată, ce ocupa traseul de astăzi al bulevardului Mamaia. Aceasta cale ferată a fost utilizată de turiști dar și de localnici deopotrivă, reprezentând și un punct de atracție pentru stațiune. Această linie ferată a dispărut în anii 1960.



Aceste  construcții au reprezentat centrul activităților turistice și de agrement din stațiune, până la dispariția lor într-un incendiu, care le-a mistuit în 1920. Imediat după încheierea Primului Război Mondial, stațiunea se dezvoltă și începe amenajarea acesteia, odată cu construirea rezidenței de vară a familiei regale, în apreciatul Club Castel. În anul 1935 se construiește Cazinoul, care atrăgea oamenii cu stare din stațiune, care frecventau băile și participau la jocuri de societate.  În anul 1934 se construiește o vilă de dimensiuni considerabile care avea capacitate de cazare pentru turiști, reprezentând totodată un spațiu modern destinat cazării.  Hotelul "Rex" a fost construit în 1936 , în perioada lui Carol al II-lea, la rândul său un iubitor al mării și al plajei Mamaia.
În perioada interbelică renumele stațiunii a trecut și peste hotare, fiind frecventată și de turiști străini dornici să experimenteze noi zone de relaxare.
Au fost construite castele și vile precum Hotelul Cara - Dalga, care reprezenta vila de vară a familiei regale, vila Albatros, care a cazat primii turiști sosiți aici și Hotelul Rex, construit mai târziu.




Foarte frumos scria Regina Maria, despre Mamaia, aici existând "imense întinderi de nisip, o plajă atât de largă încât sfârșitul i se pierde în depărtare, cu scoici trandafirii ca niște petale de flori aruncate de zâne, băi de mare și acel râs ce izbucnește anume când năvălește asupra ta apa rece, foșnetul șoptit al valurilor ce se sparg rând pe rând domol de mal, lăsând fiecare o fâșie de spumă albă ca zăpada; jocuri prin nisip, câini nebunatici luptându-secucâte o bucată groasă de lemn azvârlită de valuri pe mal sau înnebuniți de bucurie și alergând ca niște ogari cenușii într-o fugă zănatecă de-a lungul plajei, lătrat îmbătat de fericire; bone cu uneltele necesare pentru baie: cu umbrele de soare și cuvinte de dojană, apoi iarăși râsete, râsete. Bărci încete lunecând alene pe întinderea lacurilor, soare revărsat fără milă asupra capetelor noastre, prefăcând apa într-o pânză de lumină care arde ochii”. Regina a iubit foarte tare aceste locuri, marea, plaja, Dobrogea, vasele care o scoteau în larg, marinarii, cadeții de la școlile militare de marină din oraș, toate aceste lucruri o determinau să revină la malul mării ori de câte ori avea ocazia.
Cel care s-a implicat activ în realizarea acestui obiectiv turistic și de agrement a fost vizionarul și pragmaticul primar al orașului Constanța, Ion Bănescu, care a participat și la inaugurarea stațiunii și a plajei sale care va deveni cunoscută peste ani.
Plaja avea două locuri distincte pentru băile bărbaților și pentru băile doamnelor.

Regele Carol I și urmașii săi au frecventat plaja și s-au relaxat la malul mării atât vara cât și toamna. Mamaia a devenit locul re relaxare și de distracție, la început pentru oamenii cu stare, iar mai apoi și pentru alte categorii sociale.
 
Despre Claudia Ilie

Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular încadrul LiceuluiTeoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodicăși de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.

 
Citește și:
#citeșteDobrogeaCernavodă, orașul de la vărsarea Dunării pe Valea Kara-su

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii