Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:17 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Personalități marcante în domeniul militar – Constantin Neacșu, Andrei Micu, Rucmedin Mefa

ro

07 Aug, 2021 00:00 3484 Marime text
  • Volumul II are 168 de pagini și face parte dintr-o serie de patru astfel de cărți.
 
Publicat în anul 2005 de editura Ex Ponto, „Dicționarul de personalități dobrogene“ Volumul II este o adevărată comoară. Autorii acestui volum: dr. Constanța Călinescu, dr. Liliana Lazia, Ioan Popișteanu, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu și Vanghele Culicea au reușit să portretizeze, așa cum precizează și numele cărții, o serie de personalități din regiune, marcante în diferite domenii. Coordonat de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța, volumul II prezintă dobrogenii care s-au făcut remarcați în politică, administrație publică, armată sau justiție.
 
Într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța din 2017, una dintre autoarele cărții, dr. Constanța Călinescu, preciza:
 
„Nu pot spune că «Dicţionarul» este un demers exhaustiv. Este întemeiat însă pe o curajoasă reflecţie culturală, pe ideea acordării distincţiilor de neuitare faţă de oameni celebri, unii deschizători de drumuri în ştiinţa românească, ataşaţi de ţinutul pontic, cu rodnică activitate practică şi publicistică.“
 
Mai jos sunt prezentate trei personalități a căror activitate în domeniul militar a fost prodigioasă.
 

Rucmedin Mefa

 
S-a născut pe 20 decembrie 1920 în comuna Tătaru, jud. Constanța și a decedat pe 24 martie 1945 în localitatea Zadovice, Cehoslovacia.
 
„De la data de 27.01.1943 până la 14.01.1944 a urmat cursurile Şcolii militare de ofițeri de rezervă de cavalerie, la absolvirea căreia i s-a acordat gradul de sublocotenent, fiind repartizat în Regimentul 6 Roşiori. La 1 decembrie 1944 a fost mutat în Regimentul 3 Roşiori, unitate cu care a participat la luptele grele de pe străzile Budapestei, apoi la cele pentru străbaterea masivului Javorina, pentru forțarea Hronului şi a Moravei.
 
S-a evidențiat în numeroase acţiuni.În ziua de 6.04.1945 a rezistat cu fermitate pe poziții permițând subunității să ocupe cota 641, important punct de sprijin al dispozitivului inamic din zona de acțiune a Regimentului 6 Roşiori. În ultima decadă a lunii aprilie, aflându-se lângă localitatea Zadovice, a căzut eroic în cursul unui atac asupra poziției germane.
 
 I s-a conferit, post-mortem, Ordinul «Coroana României», cl. a V-a cu spade.“

Andrei Micu

 
S-a născut pe 17 iulie 1919 localitatea Medgidia, județul Constanța și a decedat pe 20 februarie 1945 la Myto pod Dumbieram, Cehoslovacia.
 
„A terminat Şcoala militară de subofițeri activi de infanterie la 1.03.1940, cu gradul de sergent-major, fiind repartizat în Regimentul 40 infanterie. La 1.08.1944 a fost avansat la gradul de plutonier. A participat la războiul antihitlerist, remarcându-se atât în luptele de pe frontul din Transilvania, cât şi în cele de pe teritoriul Ungariei și Cehoslovaciei.
 
În luptele din zona Myto pod Dumbieram plutonierul s-a infiltrat în dispozitivul inamicului, a distrus două arme automate, şi a luat doi prizonieri. La 20.02.1945, în luptele pentru eliberarea satului cehoslovac Myto, cade eroic. Decorat post-mortem cu medalia «Virtutea militară», cl. a ll-a. 11.“
 

Constantin Neacșu

 
S-a născut pe 18 aprilie 1920 în comuna Potârnichea, județul Constanța și a decedatp în 1945 la Stranný, Cehoslovacia.
„A participat la războiul antihitlerist ca agent de legătură la compania antitanc a Regimentului 40 infanterie. În ziua de 24 aprilie 1945, tunarii acestei subunități, respingeau în apropierea localității cehoslovace Stranný un contraatac german, sprijinit de tancuri. Trimis cu un ordin pentru altă unitate de luptă, este grav rănit. Reuşeşte să înmâneze ordinul ofițerului companiei şi la scurt timp moare.
 
A fost decorat cu medalia «Virtutea militară» cl. a ll-a, citat pe ordin de zi pe regiment şi propus la avansarea în gradul de sergent. 12.06.1962).“
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Sursă de documentare:  „Dicționarul de personalități dobrogene“ Volumul II de dr. Constanța Călinescu, dr. Liliana Lazia, Ioan Popișteanu, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu și Vanghele Culicea
 
Citește și:

Personalități marcante în domeniul militar - Ion Coandă, Traian Cocorăscu, Gheorghe Condoliu

Personalități dobrogene marcante în domeniul juridic

Personalități dobrogene marcante în domeniul politic - Virgil P. Andronescu, Constantin Angelescu, Mihail Coiciu

Personalități dobrogene marcante în domeniul militar - Grigore Andrei, Nicolae Carp, Gheorghe Eminescu

Personalități dobrogene din anul 1927 - „De astfel de elemente are nevoie românismul dobrogean“

Personalități dobrogene din anul 1927 - „Se distinge prin calităţi şi însuşiri excepţionale“

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari