#citeșteDobrogea Străzile Constanței. Denumiri de-a lungul timpului (XV). Străzi desființate
24 Sep, 2024 17:00
24 Sep, 2024 17:00
24 Sep, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1547
Marime text
- În orașul de la malul mării străzile au purtat denumiri diverse de-a lungul timpului. Unele dintre acestea și-au păstrat denumirile chiar și în zilele noastre, iar altele au purtat alte denumiri, unele legate și de existența regimului politic din perioada respectivă sau de personalitatea agreată de regimul respectiv.
- Scopul nostru este de a readuce în prim plan strălucirea vremurilor de altădată și farmecul acelor perioade, pentru a nu uita trecutul orașului de la malul mării.
Vă propun mai multe locații aflate în orașul de la malul mării, care au fost desființate într-un anumit moment al existenței lor.
Strada Franceză
Strada nu și-a schimbat denumirea de-a lungul timpului, având aceiași denumire în perioada antebelică, în 1912, în 1930, după 1950, iar în prezent aceasta nu mai există.
În perioada antebelică, în 1885, existau 12 case pe strada Franceză, toate fiind cu două etaje. Strada se afla în secțiunea cu roșu. Un cerealist, comisionar cu casă de împrumuturi a fost V.P. Murellis. Faptul că existau 12 case, toate cu etaj demonstrează prosperitatea locuitorilor săi.
Piața 23 Noiembrie
Era piața aflată în zona peninsulară făcând legătura cu Piața Independenței. A fost desființată ulterior, datorită acțiunilor de sistematizare urbană și a apariției unor clădiri și străzi în zonă. Străzile care plecau radial din această piață se îndreptau către cealaltă piață aflată mai jos, către port.
Strada Thetis
A existat încă din perioada antebelică, în 1912 exista cu acest nume, iardupă 1930 va urta denumirea de Arion. În perioada antebelică, avea două case locuite și un loc viran. O casa avea un etaj, iar o alta era cu două etaje. Nu există alte date referitoare la activități comerciale sau lucrative pe această strada. Strada se afla în secțiunea Roșu, fiind în zona veche și dezvoltată a orașului.
Strada Neptun
A purtat denumirea Neptun, apoi Petru Poni, după 1930, iar în cele din urmă Lupeni, fiind desființată ulterior. Avea 7 case și un loc era viran. Două case erau cu un etaj, patru case erau cu două etaje, o casă era cu trei etaje. Și pe această stradă se afla un număr restrâns de case. Strada se afla în secțiunea Roșu, fiind în zona veche și dezvoltată a orașului.
Strada Cărămidarilor
A existat în perioada antebelică, existând în anul 1912. A fost desființată după anul 1930. Avea patru case locuite și două locuri virane. Existau 4 case cu un etaj. A fost desființată ca urmare a prăbușirii falezei. După nume ne putem da seama că locuitorii din zonă se ocupau cu producerea cărămizilor atât de necesare construcțiilor. Foarte probabil existau cuptoare de ardere, dar în același timp era expusă la soare pe faleza înaltă.
Unele străzi ale orașului au fost desființate datorită sistematizării orașului, aflat în extindere, dar și a unor situații neprevăzute, a unor catastrofe naturale.
Bibliografie selectivă:
SJANC, fond Primăria Constanța, dosar 48/1896-1897
***Tezaurul documentar dobrogean, Direcția Generală a Arhivelor Statului, București,1988
***Albumuldobrogeanpeanul 1911. Constanta siTulcea, 1911
Petre Covacef, Onomastica străzilor din Constanța, Editura Ex Ponto, Constanța, 2010
Th. Ionescu, ConstanțașiTekirghiolul,Ghidilustrat, 1924
Despre Adrian Ilie:
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri post universitare - Universitatea din București.
Director din anul 2020 al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.
Citește și:
#citeșteDobrogeaStrăzileConstanței. Denumiri de-a lungultimpului (XIV). Strada Ceres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii