Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:25 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Primarul Virgil Andronescu se plângea că „presa îi stă pe cap ca o mafie”

ro

12 Aug, 2024 15:21 1402 Marime text
Capturi din numerele ziarului „Dacia”. Foto: Arcanum
  • Primarul Virigil Andronescu era nemulțumit de presă
  • Ziarul „Dacia” intra în al treilea an de activitate
  • Ședință de consiliu: ce prețuri au fost stabilite la produsele din carne
  • Viscolul făcea prăpăd la malul mării
  • O chelneriță a încercat să se sinucidă
  • Mai multe eleve de liceu s-au făcut remarcate la audiții
  • Prezență redusă la ședința „Sfatului Negustoresc”
  • Caz de tifos la Oltina
  • Bal studențesc la Hotelul „Regina”
 
1 ianuarie 1924 în paginile ziarului „Dacia”
 
Primul număr din anul 1924 al ziarului „Dacia” prezintă în antetul primei pagini nemulțumirea primarului Constanței, Virgil Andronescu la acea vreme, față de jurnaliști, exprimând că „presa îi stă pe cap ca o mafie”. În sens opus, cetățenii consideră chiar administrația comunală ca fiind o mafie, după cum se arată tot în antet, ideea fiind redată sub forma unei parabole.
 
„Curios miraj aici la noi,
În urbea tristă, cu noroi...
Primaru vede-o mafie, Presa
Iar cetățenii, viceversa:
Ei văd o mafie infernală,
Administrația comunală.”
 



„Dacia” intra în al treilea an de activitate. Promisiune către cititori
 
Primul articol al revistei din 1924 este semnat de colectivul redacției. Este vorba despre un editorial axat pe faptul că ziarul intra în al treilea an de activitate și a fost numit sugestiv „În anul 1924”. În rândurile acestuia, au fost semnalate aspectele potrivnice desfășurării activității, precum scumpirea hârtiei și a traiului. Jurnaliștii au fost nevoiți să facă sacrificii și să-și mărească volumul de muncă, dar, în cele din urmă, eforturile lor au fost răsplătite, tirajul ziarului crescând, în ciuda faptului că un exemplar a fost cumpit de la un leu la doi lei. Ei au adus mulțumiri cititorilor și le-au promis că „Dacia” va rămâne „o icoană a cinstei, a bunei cuviinți, a presei cele adevărate”.

Citește și: ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

Practici neloiale la Banca federală Constanța
 
Următorul articol, „Cum se perde credința”, semnat cu pseudonimul Cir. prezintă un caz de practici neloiale prestate de Banca federală Constanța. Rolul unei astfel de instituții este de a lucra alături de comerțul obișnuit, să creeze piață de desfacere pentru produsele țărănești și să asigure condiții prielnice pentru plugari.
 
Ce se dezbătea într-o ședință de consiliu în urmă cu 100 de ani
 
Mergem mai departe la ședința consiliului comunal, ținută sub președinția primarului Virgil Andronescu. În această ședință, s-a decis reorganizarea serviciului tehnic al comunei, astfel încât să corespundă cu cerințele viitoare. Consiliul a mai decis să aloce suma de un milion de lei pentru serviciul de salubrizare. La cererea consilierului comunal Gh. Popa, a fost constituită o comisie care să-l ancheteze pe Haffenscher, directorul uzinelor comunei, bănuit de abateri grave. Legat tot de uzinele comunale, ele au fost reorganizate. În plus, a fost luată o decizie pentru militarizarea pompierilor. Consiliul a mai hotărât să aloce subvenția de 15.000 de lei societății văduvelor de război, respectiv subvenția de 20.000 de lei societății „Asistența Publică”. Au fost discutate și salariile funcționarilor, aceștia primind un spor de 200 – 300 de lei, în funcție de categorii. De pildă, pentru un perceptor a fost rezervat din buget suma de 100.000 de lei, ca spor pentru 1924. În final, consiliul comunal a stabilit noile prețuri ale cărnii astfel: carnea de vacă – 20 de lei; carnea de porc – 30 de lei; untură topită – 70 de lei, osânza – 60 de lei și slănina – 50 de lei.

Citește și: Constanța acum 100 de ani Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol

Ax. Poni., un alt pseudonim întâlnit în acest număr, semnează la „Cronica zilei” un text despre două personaje de moralitate îndoielnică – Chiriac și Madame X.
 
Următorul articol, asemănător cu primul, este semnat de un alt pseudonim, ARAC. „Dacia pășește în al treilea an” este tot un editorial care exprimă caracteristicile muncii grele depuse de un ziar din provincie, dar și faptul că publicația și-a respectat misiunea onestă a jurnalismului, fără a fi influențați de exterior.
 
Viscolul făcea prăpăd la malul mării
 
În continuare, redactorii prezintă o serie de știri scurte, subiectele fiind:
  • Furt în tren – căpitanului Isvoranu din marina militară i s-au furat o blană și o valiză cu documente de valoare în trenul ce pleca spre București cu o zi în urmă
  • O femeie înghețată pe strada Dumbrava Roșie – Trecătorii au descoperit într-un morman de zăpadă cadavrul înghețat al unei bătrâne
  • Urmărirea unui criminal – Brigada de siguranță din Bistrița a cerut brigăzii din Constanța arestarea lui Iosif Rothdefel, urmărit pentru o crimă comisă în Bistrița în noaptea de 26 – 27 decembrie
  • Ce poate face viscolul – directorul „Uniunei Comerciale”, sucursala Constanța, Acatos a pierdut, din cauza viscolului, un pachet cu 50.000 de lei, banii fiind împrăștiați de vânt. El a reușit să recupereze doar 500 de lei
  • Agresiunea din Adamclisi – La un bal dintr-un local din comuna Adamclisi, doi caporali jandarmi au fost bătuți și dezarmați de Constantin Constantin, cetățean din comuna Enigea
  • Faptele zilei – Un început de incendiu a avut loc la bodega lui Hristu Sușiu din strada Carol. Focul a fost imediat localizat; Comisarul Stanciu a reușit să aresteze o bandă de hoți formată din Stanciu Brezulo, Vasile Bonea și Florea Stan, cei trei fiind responsabili de mai multe furturi din oraș
  • Nenorocirea din strada Valea Albă – Anica Ionescu, o bătrână domiciliată pe strada Valea Albă nr. 68, a fost găsită asficsiată în propria locuință de vecini, după ce, în urmă cu o seară, a lăsat în mijlocul camerei o găleată cu cărbuni de mangal încinși
  • Încercare de sinucidere – Linica Dederici, chelneriță la serviciul cofetăriei „Mărășești” a încercat să se sinucidă într-o cameră a hanului Casapchioi, bând spirt denaturat. Ea a fost transportată la spitalul comunal unde i s-au acordat ajutoare
 
Între acestea, sunt trecute sumele colectate pentru construcția liceului, totalul fiind de 265 de lei. Lista cu cei care au donat a fost încredințată lui Rigani, fost administrator financiar. Iată persoanele care au virat sume: C.G. Zaharia (10), Polix C. Marinescu (20), Elena Coman (10), Mihail Lupescu (10), M. Morgiti (10), G.T. Stănescu (10), Gh. Popescu (10), C. Georgescu (10), D. Bărzan (5), N. Ionescu (5), D. Stoicescu (5), D. Dumitriu (10), N. Poppu (20), Gh. Tom (10), A.I. Stoica (10), C. Trandafil (10), Ing. D. Staicovici (50), Maria Cialic (30) și N. Gh. Kiriakidis (20).
 
Mai jos de acestea este un anunț publicitar cu privire la cabinetul doctorului B. Tatarski (medic de boli interne, boli de nas, gât și urechi) ce funcționează pe strada Virgiliu nr. 1 Constanța.  
 
Mergem mai departe la „Audiția muzicală dela liceu” unde mai multe eleve ale profesorului Podanovsky s-au făcut remarcate. Redăm numele elevelor participante: Edelștein, Vesilovsky, Pomerantz, Callivis, Papazian, A. Frenkian, Constantinescu, Parascu, M. Frenkian, Frangopol, Anghelopol Kirkorian, Cibar, Balian, Pinellis și Benlian.
 
În prima pagină a ziarului „Dacia” este inserat și un anunț de donație către „Crucea Roșie”.

Citește și: Constanța acum 100 de ani România după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

În articolul „Din Oltina” aflăm că în zilele de 22, 23 și 24 decembrie 1923, școala de meserii Oltina a fost inspectată de V. Gh. Nicolau, inspector al școalelor de meserii. În urma acestei inspecții, D. Tifciu, ajutor de maestru rotar de la școala de meserii Oltina, a fost numit maestru tâmplar, post nou – înființat. Cei care doresc să ocupe fostul post al lui Tifciu trebuie să înainteze actele și o cerere direct școlii pentru numire prin recomandarea către minister. De asemenea, în zilele amintite mai sus, în comuna Oltina au fost verificate instrumentele de măsurat și cântărit din centrul comunei, de către Petre Ioan, verificator șef al biroului de măsuri și greutăți din Constanța.
 
În continuare aflăm de alegerile pentru Camera de Comerț din Durostor și despre situația voturilor.
 
Prezență redusă la ședința „Sfatului Negustoresc”
 
Articolul „Consfătuirea comercianților” prezintă ședința „Sfatului Negustoresc”, ținută în sala cinematografului „Regal”, sub preșidenția lui Grigore Grigoriu. El a adus la cunoștiința comercianților reducerile pe care le-a făcut comisiunea camionajului pentru mărfuri. Înainte, Nic. Ștefan a constatat cu părere de rău numărul mic de comercianți prezenți la întrunire și a făcut un istoric al subiectelor discutate în cadrul „Sfaturilor Negustorești” din București. O comisiune compusă din comercianții Ion Bârzan, I. Spoială și D. Rizescu urma să ceară pentru ultima oară o reducere pe cât mai mare posibilă a taxelor comunale, precum și readucerea hanurilor în oraș.
 
La rubrica „Mișcarea portului” suntem puși la curent cu situația navelor intrate și ieșite din Port. În acest caz este vorba despre un vas ieșit, anume italianul cu cereale „Palacki” îndreptat spre Triest.
 
La sfârșitul primei pagini este inserat anunțul „Înscrieți-vă la Crucea Roșie”.
 
În subsolul paginii, cititorii sunt informați că luni, marți și miercuri, la Cinema „Elita” este programat „Histoire d`un Pierrot”, cu Francesca Bertini.
 
Pe a doua pagină este un articol despre o spargere comisă în casa familiei Comatas, din strada Mircea 221. Hoții au furat din casă 1.000 de lei numerar precum și diferite haine.
 
Cinci ore întârziere din cauza viscolului
 
La rubrica „Informațiuni” ne sunt prezentate următoarele evenimente:
  • Trenul de București a sosit cu întârziere de 5 ore din cauza viscolului din Bărăgan
  • Acțiune publică pentru faptul de distrugere deschisă pe numele lui D. Ioniță și Costache Ioniță din Constanța
  • Licheria Botea a fost dată în judecată pentru furt săvârșit asupra Leontinei Lumbiseki din localitate
  • Consfătuire a muncitorilor de port privind contractul colectiv de muncă
  • Duminică, în Ajunul Crăciunului, toate magazinele din oraș vor fi deschise
  • Întrunire a comitetului executiv al partidului țărănesc
  • Un nou caz de ciumă declarat la Pireu
  • O consfătuire a delegațiilor tuturor Camerelor de Comerț pentru stabilirea locului și datei unde se va ține congresul Camerelor de Comerț
  • Prefectura județului a dispus ca administratorul plajei Mangalia să facă o anchetă în comuna Docuzaci, unde ar fi neregului în scriptele notarului
  • Caz de tifos declarat la Oltina
  • Căminul Studențesc Constănțean va organiza un bal pe 12 ianuarie 1924 la Hotelul „Regina”
  • Registru și manuscris în limba germană a unei piese de teatru pierdut pe bulevardul Ferdinand. Persoana care l-a găsit este rugată să-l aducă la biroul lui Abramovici și Birmbaum. Se oferă recompensă.
  • Din ianuarie 1924, toți funcționarii de la stat vor primi salariul de la Administrația financiară, pe baza ștatelor vizate de prefectura județului
  • Întrunire sionistă la templul israelit
  • Societățile sportive sunt rugate să-și trimită adresele și numele la „Cuvântul sportului”, redacția, strada Călărași nr. 36, Brăila
  • Avocatul Alexandru Constantinescu și-a mutat biroul și domiciliul de pe strada Carol nr. 7 pe strada Eminescu nr. 5
  • Încasatorul ziarului, Suliman Nasuria, invitat de urgență să treacă pe la administrație pentru a primi instrucțiuni
  • Avocatul Al. Constantinescu își are biroul și locuința pe bulevardul Regina Maria nr. 73, Constanța
 
Redăm lista cu spectacolele enumerate în acest număr:
  • La teatrul cinema „Arena Grand” rulează „Biblia”. Între pauze comicul Mateescu și dansatorul rus Doicescu vor distra publicul
  • La cinema „Bristol” rulează filmul american „Fantoma”
  • La cinema „Regal” rulează „Theodora”
  • La Elita Cinema rulează „Histoire d`un Pierrot” cu artista Francesca Bertini

Citește și: Constanța acum 100 de ani Ziarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit

Iată ce reclame erau prezentate în acea vreme:
  • Bonurile tip pentru impozitul asupra afacerilor (albe, verzi, roșii), preschimbate de la 1 ianuarie 1924. Comercianții, restauratorii, hotelierii etc. le pot obține de la Tipografia „Albania” de pe strada Traian nr. 16 – 20, Constanța
  • Cabinet doctor Gh. Lerescu – Donea, medic de boli interne și copii. Adresa: strada Bolintineanu nr. 2, colț cu strada Dorobanților
  • Anunț de vânzare lotul 2 careul 223, suprafață 552 mp, situat pe bulevardul Ferdinand. Doritorii se vor adresa avocatului Ion St. Radovici, strada Cuza – Vodă nr. 16
  • Anunț de angajare la tipografia „Albania”
  • Depozit de făină, macaroane, tărâțe și drojdie de bere pe strada Mercur, nr. 3, Constanța (lângă Hotel Babuș)
  • Reduceri la rechizitele de birou și articolele de librărie la Alexandru Teodroescu, strada Carol, vis-a-vis de Poștă
  • Calendare 1924, cărți poștale ilustrate pentru sărbători, jucrării, lămpi, baterii electrice, articole pentru cadouri, albume, rame la prețuri convenabile la depozitul en gross și en detail Papetăria Dobrogeană, situată pe strada Mangaliei nr. 44, în localul fostului restaurant V. Pirula
  • S-a redeschis vechiul magazin la „Mielul Regal” sub Hotel Bulgaria – Piața Unirii
  • Asigurări la societatea de asigurare „Ivria”. Reprezentanța generală a societății pentru orașul și județul Constanța precum și Cadrilater este încredințată lui El. Flamaropol, strada Traian nr. 11
  • Anunțuri de închiriat două camere, sală, beci pe strada Renașterei; patru camere pe strada Maior Giurescu nr. 6, două subsol și două parter și o magazie; două camere, un salon, două săli, un beci, apă în curte, lumină electrică pe strada Maior Giurescu nr. 5
  • Anunț angajare casieriță la papetăria Albania
  • Anunț vânzare orgă cu picior marca franceză. Doritorii se vor adresa magazinului „La Stambul”, strada Ștefan cel Mare nr. 59, Constanța  
  • Cooperativa „Sănătatea” de pe strada Călărași colț cu Carol vinde lemne de foc la preț redus
  • Anunț închiriere casă formată din mai multe apartamente cu vedere la mare, strada Marcu Aurel nr. 11. Doritorii se vor adresa către Șecariceanu, strada Tomis nr. 6
  • Traseul vapoarelor. Se primesc mărfuri și pasageri pentru porturile Cospoli, Smirna, Pireu, Neapoli, Lisabona, Asore, Ponta Delgada, Iaffa Beyruth și Alexand, precum și pentru porturile intermediare. Pentru informații se apelează la Societatea Anonimă Română de Navigație, Calea Victorie nr. 42, București, iar la Constanța se apelează la I.D. Grumbera Tețcani, strada Virgiliu nr. 1 (colț cu bulevardul Elisabeta, Agenția de Vapoare, Expedițiuni, Transitoriu și Asigurări Maritime)
  • Cărbuni englezești Cardif la prețuri mici. Reduceri la cantități mari la M. Embricos & Co, strada Lascăr Catargiu nr. 28, Constanța
  • Magazinul de vinuri și băuturi spirtoase Gh. D. Despinak vinde mai multe produse la preț redus
  • Cabinet medic dentist Alex. Zosmer, strada Mangaliei nr. 48
  • Cabinet avocatură C. Irimescu și A. Popovici, strada Unirei nr. 5, Constanța
  • Cabinet medic de boli interne, copii, sifilis L. Rosenblatt, strada Ștefan cel Mare nr. 51
  • Cabinet medic de boli interne, boli de gât, nas și urechi B. Tatarski, strada Virgiliu nr. 1
  • Anunț închiriere casă restaurată complet (trei camere, antreu, pivniță, curte) în suprafață de 1.000 mp situată în Anadalchioi
  • Cabinet medic de boli de copii, interne și sifilis Auerbach, strada Mircea nr. 60
  • Reduceri la magazinul de articole de rufărie și galanterie , „Rapid”, situat pe strada Carol nr. 4
  • Transatlanticul de lux ce deservește linia Constanța – New York, „Constantinopole” sosește la 2 și pleacă la 4 ianuarie. După „Constantinopole” urmează să sosească și să plece „King Alexander” și „Byron”. Alte informații se obțin de la reprezentanții generali ai M. Embiricos & Co, strada Lascăr Catargiu nr. 28, Constanța
  • Spectacole de teatru aduse din străinătate și din Capitală; teatru de păpuși de la Teatrul Olimpia din Paris
  • Anunț vânzare fier brut, cabluri de oțel, cărbuni de Zunguldag la M. Stavraca & G. Lazides, strada Traian nr. 4
  • Anunț vânzare instrumente muzicale, gramofoane, plăci cântece și dansuri moderne, armonice, mandoline, chitări, coarde pentru orice instrumente, piese de rezervă pentru gramofoane, biciclete și mașini de cusut, mărunțișuri, ciaprăzărie militară și jucării de copii, articole de vânătoare la magazinul Kalman L. Gruberg, strada Mangalia nr. 51
  • Anunț vânzare vopsele speciale marine pentru vapoare neatacabile de apă de mare și vegetale marine, vopsele speciale pentru dușumele nelipicioase, lacuri, emailuri albe și culori pentru automobile produse la fabrica „Glorius” din Magdeburg. Reprezentant general pentru România este J.D. Grunberg Tețcani, strada Virgil nr. 1. În Constanța sunt de vânzare la: G. Tatu, strada Carol, Ioan Tudor și sucursala de pe strada Mangalia, Văpselăria Ciamur Cuza – V.
  • Marfă proaspătă și fină la prima fabrică sistematică de mezeluri Fritz Reichardt, Constanța
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani”
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Citește și:

ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

Constanța acum 100 de ani Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol

Constanța acum 100 de ani România după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii